Hogyan használjuk a kurkuma hátfájás esetén

A kurkuma nem csak egy ízletes konyhai fűszer; a hagyományos indiai gyógyászatban már generációk óta használják. Nemrégiben azonban a kurkuma kezdett bekerülni a köztudatba. Egyre többen fedezik fel a kurkuma szedésének lehetséges előnyeit számos különböző betegség esetén.

Ebben a cikkben a kurkuma hátfájás esetén történő alkalmazása mögött meghúzódó tudományba merülünk bele. Kitérünk arra, hogy a kutatások megerősítik-e ezt a hatást, a jótékony hatásúnak bizonyult adagolásra és az esetleges mellékhatásokra, amelyekre érdemes odafigyelni.

A hátfájás leggyakoribb okai

A becslések szerint jelenleg a hátfájás az Egyesült Királyságban a rokkantság leggyakoribb oka, Észak-Amerikában pedig a második leggyakoribb. Ez arra késztetett egyes szerzőket, hogy a hátproblémákat „járványként” emlegessék, különösen mivel az érintettek száma egyre nőni látszik.

A hátfájással kapcsolatos probléma részben az, hogy sokféle oka lehet, és ezek azonosítása még az egészségügyi szakemberek számára is kihívást jelenthet. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a hátproblémák leggyakoribb oka a jelek szerint az izom- vagy szalagkárosodás.

A szakadt vagy meghúzódott szövetek begyulladhatnak, ami fájdalomhoz és csökkent mozgástartományhoz vezethet. Történelmileg a kurkuma (hatóanyagával, a „kurkuminnal” együtt) gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. De vajon tényleg működnek-e ezek az összetevők – és segíthetnek-e a hátfájással járó izomszöveti károsodáson?

A kurkuma hátfájás esetén

Az egyik leggyakoribb gyulladásos betegség a reumatoid artritisz (gyakran csak „RA”-nak rövidítik), amelyben az ízületi porcok érintettek. Bár ez leggyakrabban az ujjakban tapasztalható, az RA a test szinte bármelyik ízületét érintheti.

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságainak felmérése érdekében egy vizsgálatot végeztek reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeken. Nekik vagy egy szokásos gyógyszeres gyulladáscsökkentőt, vagy a kurkuma kurkumin nevű hatóanyagát, vagy a kettő kombinációját írták fel.

Állapotuk folyamatos ellenőrzése mellett megállapították, hogy mindhárom csoportban jelentős javulást tapasztaltak.

Talán még érdekesebb azonban, hogy az eredmények azt mutatták, hogy „a kurkumin csoport mutatta a legnagyobb arányú javulást”, még a hagyományos gyulladáscsökkentőt szedőknél is nagyobb mértékben.

Ha, ahogy ez a kutatás is sugallja, a kurkuma erősebb gyulladáscsökkentő lehet, mint egyes hagyományos gyógyszerek, akkor ez valóban lenyűgöző eredmény.

Természetesen pontosan ugyanezek a tulajdonságok más gyulladásos esetekre is hatással lehetnek, mint például a hátfájás esetében. Egy másik tanulmány azt a gyulladást vizsgálta, amely intenzív testmozgás, például maratoni futás után keletkezhet. Ebben az esetben a résztvevők a lehető legtovább futottak lefelé, mielőtt elfáradtak volna.

Köztudott, hogy az ilyen gyakorlatok további terhelést jelentenek a térdnek és a bokának, így a gyulladás várható következmény. Érdekes módon azok, akik előtte kurkuma-kiegészítőt szedtek, statisztikailag szignifikáns javulást tapasztaltak azokhoz képest, akik nem szedtek semmilyen kiegészítőt.

Végül érdemes megemlíteni egy széles körű vizsgálatot, amely számos más kurkumakísérlet eredményeit foglalta össze. Ezáltal a szakértők sokkal szélesebb körű és jelentősebb következtetéseket tudtak levonni, mint amire egyetlen vizsgálat képes lett volna. Úgy találták, hogy még ez a rengeteg, különböző vizsgálatokból összegyűjtött adat is elég meggyőző képet festett, és hogy eredményeik „tudományos bizonyítékkal szolgálnak, amely alátámasztja a kurkuma kivonat hatékonyságát” a gyulladásra.

Feltételezve, hogy a rossz hátat legalább részben a gyulladás okozza, ez a bizonyíték alátámasztja a kurkuma használatát, mint hatékony lehetséges megoldást.

Biztonságos a kurkuma szedése hátfájás esetén?

A kurkumát évszázadok óta használják kulináris és gyógyászati célokra egyaránt. Ez idő alatt a hosszú távú használat során nem figyeltek meg problémákat. Ennek ellenére számos vizsgálatban jóval nagyobb dózisokat alkalmaztak a jótékony hatás eléréséhez, mint amilyeneket a főzésben általában használnak. Az igazi kérdés tehát az, hogy a kurkuma nagy dózisú fogyasztása okozhat-e problémákat?

Az elmúlt években öt különböző tanulmányban 1125 mg és 2500 mg közötti dózisokat alkalmaztak hosszabb időn keresztül, anélkül, hogy bármilyen problémát észleltek volna. Még ennél is szélsőségesebb, az egyik vizsgálatban a résztvevők három hónapon keresztül napi 8000 mg kurkumát kaptak. Ismét nem észleltek mérgezésre utaló tüneteket.

Következésképpen a kurkuma tudományos körökben nagy tiszteletnek örvend magas biztonsági profilja miatt, és még nagy dózisban vagy hosszú időn keresztül szedve is a mellékhatások nagyrészt megegyeznek a placebót szedő önkéntesekével.

Mennyi kurkuma kell szedni a hátfájásra?

A kurkuma szigorú vizsgálatokban kimutatták, hogy pozitívan befolyásolja a gyulladásos eseteket, de van egy probléma. Először is, nem maga a kurkuma az, ami jótékony hatású, hanem egy benne található egyedi összetevő.

A hatóanyagot „kurkumin” néven ismerjük. Attól függően, hogy a kurkumát hogyan termesztették és hogyan dolgozták fel a port, a kurkuma porban található kurkumin szintje jelentősen változhat. Ezért sokkal biztonságosabb a kurkumin adagját figyelembe venni, mint a kurkuma adagját.

Másodszor, a kurkumin nagyon gyorsan metabolizálódik a májban. Ez lényegében azt jelenti, hogy gyorsan kiszűrődik a szervezetből, és valójában nagyon kevés szívódik fel. Az eredmény minimális jótékony hatás.

Hogy példát adjak arra, hogy milyen gyorsan, egy vizsgálat, amelyben 4 gramm kurkumint adtak önkénteseknek, azt találta, hogy a szintek a fogyasztás után egy és két óra között tetőztek, és utána „gyorsan csökkentek”.

Szerencsére van megoldás erre a látszólag rossz hírre. A kurkumin kombinálása egy második összetevővel, az úgynevezett „piperinnel” növeli a biológiai hozzáférhetőségét. A piperin a fekete bors egyes fajtáiban található hatóanyag, így a piperin/kurkumin komplex általában a legerősebb eredményeket és a leghosszabb távú hatásokat eredményezi.

A durván 400-600 mg kurkumin szokásos adagja a korábbi tanulmányok alapján jótékony hatásúnak tűnik. Ez nagyjából 2 gramm standard kurkuma pornak felel meg. Mint láttuk, a nagyobb dózisok szedése azonban valószínűleg nem okoz rossz hatást, ezért néhány súlyos hátfájásban szenvedő ember úgy dönt, hogy többet fogyaszt.

Vannak más gyógymódok, amelyeket érdemes kipróbálni?
A kurkuma hatékony és kedvező árú megoldás lehet a gyulladásos hátproblémákra, de természetesen nem ez az egyetlen lehetséges megoldás. Számos más étrend-kiegészítő is gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, köztük a halolaj és a gyömbér. Talán az egyik legizgalmasabb táplálékkiegészítő azonban az ördögkarom…

Ördögkarom hátfájásra

Az ördögkarom egy olyan növény, amely a Szaharától délre fekvő Afrikában nő. A botanikusok által „Harpagophytum” néven ismert növény a virágzás után keletkező fekete, karom alakú maghüvelyekről kapta a köznapi nevét.

Kevésbé vonzó neve ellenére az ördögkaromot régóta használják fájdalomcsillapító képességei miatt.

E hatások között a hátfájás az egyik legfontosabb elem. A hátukban, vállukban és nyakukban izomfájdalmaktól szenvedő önkéntesek egy csoportjának napi két ördögkarom tablettát írtak fel.

Mindegyik 480 mg hatóanyagot tartalmazott, és reggel és este vették be őket. Egy ugyanekkora csoport placebót kapott, hogy a két kezelést össze lehessen hasonlítani. Alig 4 héttel később a kísérletet vezető tudósok „rendkívül jelentős hatásokról” számoltak be a fájdalom és az izommerevség tekintetében az aktív kezelést kapó csoportban.

Máshol egy hasonló vizsgálatban 259 ízületi problémákkal küzdő betegnek adtak ördögkarom tablettát. A 8 hetes kezelés után minden résztvevő egy értékelő programon vett részt, amelynek célja a kezelés hatásának mérése volt. Az eredmények javulást mutattak a fájdalom, a merevség és a funkció tekintetében a legtöbb ízületi probléma esetében, beleértve a „kéz, a csukló, a könyök, a váll, a csípő, a térd és a hát” problémáit.

A kezelés annyira hatásosnak bizonyult, hogy a kutatási időszak végére a betegek mintegy 60%-a csökkentette a szokásos fájdalomcsillapítók szedését, vagy teljesen abbahagyta azt.

Következésképpen a hátfájásban szenvedő egyének számára a bizonyítékok azt sugallják, hogy az ördögkarom megfelelő alternatívát, vagy akár kiegészítő kiegészítést jelenthet az ilyen állapotok kezelésére.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük