Immunerősítők gyerekeknek

Mint azt minden szülő tudja, a gyerekek sokkal gyakrabban betegednek meg, mint a felnőttek. Sőt, úgy vélik, hogy a kisgyermekek átlagosan évente hat-nyolc alkalommal szenvednek megfázástól.

Majdnem ugyanilyen rossz, hogy a kisgyermekes szülők is hajlamosak a kelleténél több megbetegedést tapasztalni, mint a gyermektelenek. Úgy tűnik, hogy a beteg gyerekek gyorsan beteg szülőkhöz vezethetnek.

Ezért a gyermek immunrendszerének minden hengeren való működésének fenntartása a szülő és a gyermek számára egyaránt nagyon is ésszerű.

De milyen immunerősítők működnek igazán a kisgyermekek és kisgyermekek esetében?

Miért betegednek meg a gyerekek olyan gyakran?

Az emberi immunrendszer egy rendkívül összetett rendszer, amelyben a legkülönbözőbb sejtek és tápanyagok vesznek részt a betegségek elleni küzdelemben.

A szakértők az immunrendszert két kategóriára szokták osztani: veleszületett és adaptív immunitás. Ahogy a nevek is sugallják, az immunitás első szakasza beépített, míg a második a kórokozókra adott válaszként idővel „megtanulható”.

A legtöbb esetben a meghatározott baktériumoknak vagy vírusoknak kitett gyermek antitesteket épít fel a fertőzés leküzdésére. Ha a gyermek újra megfertőződik, már rendelkezik egy bizonyos fokú immunitással, ami lehetővé teszi a gyorsabb támadást. Ez viszont segít megmagyarázni, hogy a gyermekek miért lehetnek annyira hajlamosak a fertőzésekre; az ő immunrendszerüknek egyszerűen még nem volt annyi ideje, mint a tiédnek, hogy felépítse ezt az antitest-koktélt.

Ez persze csak a probléma egy része. A másik ok, amiért a kisgyermekek és a kisgyermekek olyan gyakran megbetegedhetnek, az az, hogy hajlamosak eléggé válogatósak lenni. Nem titok, hogy a gyümölcsök és zöldségek tele vannak immunerősítő elemekkel, de sok kisebb gyermek kerüli az ilyen ételek fogyasztását, ahol csak lehet.

Ennek következtében előfordulhat, hogy nem jutnak hozzá a hatékony immunrendszer támogatásához szükséges vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikrotápanyagok teljes mennyiségéhez. Szerencsére mindkét elem útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a szülők hogyan támogathatják gyermekeik egészséges immunrendszerét.

Nézzünk meg közelebbről néhány hatékonyabb immunerősítőt a gyermekek számára.

Immunerősítők gyermekeknek

Kiegyensúlyozott gyümölcs- és zöldségdiéta

A kiegyensúlyozott étrend biztosíthatja azt az extra védelmet, amelyre gyermekének szüksége van ahhoz, hogy mentes maradjon a megfázástól és az influenzától. Számos gyümölcs és zöldség tartalmaz C-vitamint és karotinoidokat, amelyekről megállapították, hogy támogatják az egészséges immunműködést és immunválaszt azáltal, hogy fokozzák a szervezet fertőzésellenes fehérvérsejtek termelését.

Emellett számos növényi eredetű élelmiszer gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök veszélyeitől.

Az egészséges immunrendszer fenntartása érdekében próbálja meg rávenni gyermekét, hogy naponta legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon. A nyűgös kisgyermekek szülei számára szükség lehet arra, hogy kísérletezzenek különböző ételekkel, azok elkészítési módjával és kiszerelésével, hogy ezek az ételek minél vonzóbbak legyenek.

Emellett kerüljék a cukros ételeket, amennyire csak lehetséges. A cukor csökkenti az immunrendszert, és sebezhetővé teszi a szervezetet a vírusok és fertőzések támadásával szemben. Az is létfontosságú, hogy gyermeke sok folyadékot, lehetőleg vizet igyon. Igyekezzen azonban kerülni a magas cukortartalmú italokat és a mesterséges édesítőszereket.

Szerezze be a megfelelő vitaminokat

Számos különböző vitaminról ismert, hogy közvetlen hatással van az immunrendszerre. Csak néhány ezek közül: A-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitamin. A C-vitamin kivételével mindegyikre szükség van az antitestek – a szervezetben található, fertőzések ellen küzdő fehérjék – egészséges termeléséhez is.

A nyálkahártya a test számos olyan részét béleli ki, amely kapcsolatba kerülhet kórokozókkal, például az orr, a száj és a bél belsejében. Sok szempontból ezek a membránok jelentik az első védelmi vonalat, mivel a káros mikroorganizmusokat a testen kívül tartják. A test más részeihez hasonlóan azonban ezek a sejtek is folyamatosan újratermelődnek.

A szakértők megállapították, hogy az A-vitamin hiánya megakadályozza ezeknek a sejteknek a normális regenerálódását. Kimutatták azt is, hogy csökkenti a szervezetben az antitestek által közvetített válaszokat. Más szóval az A-vitamin számos szerepet játszik az egészséges immunrendszerben.

Egy érdekes vizsgálatban, amely az A-vitamin immunrendszerre gyakorolt szerepéről szólt, a gyerekek vagy napi A-vitamin-kiegészítőt, vagy placebót kaptak. A gyerekeket ezután 11 hónapon keresztül figyelték a megbetegedések szempontjából. A szakértők megállapították, hogy a kiegészítést kapó gyermekeknél majdnem 20%-kal kisebb valószínűséggel fordult elő légúti megbetegedés vagy allergia.

Természetesen ez csak egy vitamin a sok közül, amelyek szerepet játszanak az immunrendszerben. Bár a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend ideális immunerősítő a gyermek számára, a kisgyermekek bátorítása a sok zöldség fogyasztására nehézségekbe ütközhet.

Emiatt sok szülő a multivitamin-kiegészítőkben bízik. Az elmúlt években érdekes kutatásokat végeztek a multivitaminok egészségügyi előnyeivel kapcsolatban a gyermekeknél. Egy tanulmány például azt találta, hogy azok a gyermekek, akik négyéves koruk előtt multivitaminokat szednek, sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek ételallergiában vagy allergiás náthában.

Arra is vannak bizonyítékok, hogy a napi multivitaminhasználat a gyermekek vérszegénységének megelőzésében is segíthet.

Nem csoda tehát, hogy a kutatások szerint a 2 és 5 év közötti gyermekek negyede rendszeresen szed multivitaminokat.

Menjen ki a szabadba

Az évek során a gyerekek egyre mozgásszegényebbé váltak, és gyakran a televízióra vagy a videojátékokra támaszkodnak, mint elsődleges szórakozási forrásokra. Ez azonban negatív hatással lehet az immunrendszerük egészségére. Ha arra ösztönzi kisgyermekét vagy gyermekét, hogy a szabadban játsszon, az rengeteg potenciális immunerősítő előnnyel jár.

Először is, a D-vitaminról egyre inkább úgy vélik, hogy döntő szerepet játszik az immunrendszerben. Bár a D-vitamin kis mennyiségben megtalálható néhány állati eredetű élelmiszerben, túlnyomó többségét a bőr termeli a közvetlen napfény hatására.

Ha gyermeke a szabadban játszik, különösen napsütéses napokon, az hozzájárulhat a D-vitamin szintjének növeléséhez. Csak ügyeljen arra, hogy e vitamin termelése egyensúlyban legyen a modern bőrvédelmi folyamatokkal.

Van még más is. A mérsékelt testmozgásról is újra és újra bebizonyosodott, hogy erőteljes immunerősítő, és segít a rendszerek egészségének csúcsán tartani.

Ezen túlmenően bizonyítékok utalnak arra, hogy az új kórokozóknak való kitettség segíthet „edzeni” az immunrendszert, csökkentve ezzel a későbbi fertőzések számát. Tanulmányok megállapították például, hogy a farmokon felnövő gyermekek sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek asztmában és szénanáthában.

Úgy vélik, hogy az állattartás az egyik leghatékonyabb védekezési forma. A szabadtéri játék és tevékenység ösztönzése tehát távol áll attól, hogy gyermekét steril buborékba zárja, és így számos módon befolyásolhatja gyermeke immunrendszerét, és ezáltal csökkentheti a betegségek és fertőzések előfordulását.

A rendszeres testmozgás köztudottan támogatja a jobb alvási szokásokat is…

Nyomelemek ásványi anyagok
Nem csak a vitaminok támogatják az egészséges immunrendszert. Úgy tűnik, hogy egy sor kevésbé ismert nyomelem is támogatja a betegségekkel szembeni védelmet. Csak néhány ezek közül: cink, vas és szelén. Egy gyermekekkel végzett vizsgálatban mind a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, mind az étvágy javulását tapasztalták, amikor a résztvevők káliumot, magnéziumot és cinket kaptak.

Probiotikumok

Egy érdekes tanulmányban a tudósok 1223 olyan édesanyát vizsgáltak, akiknek gyermekei magas allergiakockázatúnak számítottak. Az ő engedélyükkel a gyermekek születésüktől hat hónapos korukig vagy probiotikumot, vagy placebót kaptak.

Öt évvel később a gyermekeket ellenőrizték az allergia jelei, például az ekcéma és az asztma szempontjából. A tudósok azt találták, hogy a császármetszéssel világra hozott gyermekeknél észrevehetően csökkent az allergia, ha probiotikum-kiegészítést kaptak. Ugyanezt a különbséget azonban nem találták a természetes úton szült gyermekeknél.

A tisztaság fenntartása

Fontos, hogy csökkentsük a baktériumok hatását és a baktériumoknak való kitettséget annak érdekében, hogy csökkentsük a gyermek immunrendszerére nehezedő stresszt. Bátorítsa gyermekét, hogy étkezés előtt, kinti játék vagy állatok simogatása után mosson kezet. A 20 másodperces kézmosás szappannal és vízzel bizonyítottan hatékony a baktériumok terjedésének megelőzésében. Tartsa tisztán az otthonát. A tiszta lakókörnyezet csökkenti a baktériumoknak való kitettséget. Különösen ügyeljen a padló, az ágynemű és a játékok tisztítására.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük