L-arginin előnyei a férfiak számára

Az arginin egy aminosav, amely természetes módon megtalálható a szervezetben és különböző élelmiszerforrásokban, például tejtermékekben, húsokban, halakban és diófélékben. Az L-arginin, a kiegészítő változatát leginkább a testépítők használják, de meglepően sok más egészségügyi előnnyel is szolgálhat…

Szexuális funkció

Az L-arginin összefüggésbe hozható a szexuális funkció javulásával, és gyakran alkalmazzák a merevedési zavarban szenvedő férfiak kezelésére. A British Journal of Urology 1999-es száma megállapította, hogy napi 5 g L-arginin hat héten át javította a szexuális funkciót merevedési zavarban szenvedő férfiaknál. Ez annak köszönhető, hogy az L-arginin növeli a véráramlást és serkenti a nitrogén-oxid termelést a szervezetben, ami megkönnyíti a lágyrészek összenövését a pénisz belsejében.

Azóta rengeteg kutatást végeztek az L-arginin szexuális diszfunkcióra való alkalmazásával kapcsolatban. Ez még a nőknél az izgalomra gyakorolt előnyeit is magában foglalja: egy 2002-es tanulmány a szexuális izgalmi zavarban szenvedő posztmenopauzális nőkre gyakorolt hatását vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők izgalma „szignifikánsan fokozódott”, amikor erotikus ingereknek voltak kitéve. Az L-arginin mára biztonságos és legitim kiegészítésként vált ismertté a férfiak és a nők szexuális funkciójának növelésére.

A szív egészsége

Az L-arginin egyik legfontosabb szerepe az emberi szervezetben a nitrogén-oxid, az erek tágulását okozó kémiai anyag létrehozásában rejlik. Ez természetesen jótékony hatással van a szív egészségére, a kitágult erek csökkentik a vérnyomást és a rendszer terhelését.

Az American Journal of Hypertension című folyóirat egyik példája szerint az arginin fokozott bevitele – akár az étrendben, akár étrend-kiegészítéssel – csökkentette a résztvevők vérnyomását a kontrolldiétához és -rendszerhez képest.

Az arginin véráramlást serkentő képessége a testmozgás szempontjából is potenciális előnyöket kínál. Ezen a területen még további kutatásokra van szükség, de van némi ígéret arra, hogy az L-arginin hamarosan sok sportoló szokásos táplálékkiegészítő rutinjának részévé válhat.

Gyógyulás és immunitás

Mivel az L-arginin fokozza a keringést, ez azt jelenti, hogy több vér pumpálódik a szervezetbe, ami erősebb immunrendszert és jobb gyógyulási időt eredményez. Ezzel párhuzamosan a fehérvérsejtekre gyakorolt hatását is vizsgálták, felmérve, hogy segíthet-e a fertőzésekből való felépülési idő lerövidítésében.

A témával kapcsolatban számos kutatás folyik, és az eddigi eredmények is optimisták. Egy tanulmány 36 egészséges résztvevőnél vizsgálta mind a gyógyulási, mind az immunreakciókat, és megállapította, hogy „[az L-arginin] klinikai előnyökkel járhat a sebgyógyulás és az immunválaszok javításában”. Egy másik a limfocitákra – a fehérvérsejtek egy fajtájára – gyakorolt hatását figyelte meg, és felfedezte, hogy biztonságosan stimulálja a sejteket.

Hatások a cukorbetegségre

A cukorbetegség hatása az egész szervezetben érezhető, befolyásolja a glükóz tárolását és a sejtekhez való eljuttatását. Megfigyelték, hogy ez megterheli a keringési rendszert, az erek nehezen lazulnak el az ebben a betegségben szenvedőknél. Természetesen az L-arginin és az ereket ellazító képessége segíthet ebben, de hatással van arra is, hogy a szervezet hogyan szívja fel az inzulint; ez a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú hormon.

Az inzulin és az L-arginin közötti kapcsolatra vonatkozóan pozitív eredmények születtek; egy tanulmány szerint az inzulinérzékenység nőtt azoknál a résztvevőknél, akik egy hónapon keresztül L-arginin-kiegészítőket szedtek, azokhoz képest, akik placebót szedtek.

Végül azt is megállapították, hogy az L-arginin ösztönözheti a hasnyálmirigyben lévő sejteket, az úgynevezett béta-sejteket, hogy könnyebben szabadítsanak fel inzulint, amikor a glükóz stimulálja őket.

Izomnövekedés?

Az L-arginin-kiegészítők népszerűek a testépítő közösségben, ahol úgy tekintenek rá, mint ami segíthet az izomtömeg és az erő növelésében. A kapcsolat könnyen felállítható, mivel ez egy olyan fehérje – az izmok „építőköve” -, amelyről köztudott, hogy támogatja a nagyobb véráramlást. Az L-arginin izomépítésével kapcsolatos tényleges tudományos eredmények azonban kevésbé konkrétak.

A közvetlen erő szempontjából az L-argininre vonatkozó kutatások nagy része nem figyel meg növekedést. Egy 2017-es tanulmány azt találta, hogy az izmokban megnövekedett a véráramlás, ami segíti a regenerálódást. Sokan állítják, hogy ez az extra véráramlás segít a tápanyagokat az izmokba szállítani, a hulladékot pedig elszállítani onnan, segítve a növekedést; ezeknek a tulajdonságoknak az előnyeiről még nem végeztek érdemi kutatást.

Ajánlott adagolás

Az L-arginin ajánlott adagolása attól függ, hogy orvos által felírt gyógyszerként vagy saját maga által egészségkiegészítőként szedi-e. A merevedési zavarok kezelésére jellemzően 5 g-ot javasolnak, a pangásos szívelégtelenség kezelésére pedig 6-20 g-mal kísérleteztek az orvosok.

Azoknak, akik egyszerűen csak egészségesebbek szeretnének lenni, körülbelül 500 mg-os adagolás ajánlott. Amint látjuk, az L-arginin rengeteg előnnyel járhat mind a férfiak, mind a nők számára, és fantasztikus kiegészítő lehet, amelyet a következőkkel kombinálva beilleszthet a rendszeres rutinjába.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük