Magnézium-citrát székrekedés esetén

A székrekedés alaposan kellemetlen élmény lehet, mégis meglepően gyakori. Tudományos tanulmányok szerint a lakosság akár 20%-a is szenvedhet egyszerre székrekedéstől.

Általánosságban elmondható, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy a székrekedésben szenvedés esélye az életkor előrehaladtával nő, és sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Nem csoda tehát, hogy oly sokan keresnek olyan hatékony székrekedés elleni szereket, mint a magnézium-citrát.

Mi a székrekedés?

Az orvosok már régóta megjegyzik, hogy sokan másként definiálják a székrekedést. Legegyszerűbben a székrekedést úgy határozzák meg, mint a széklet hatékony ürítésének nehézségét. Azonban számos olyan elem van, amely a székrekedésre utalhat, többek között:

 • Kemény vagy darabos széklet
 • Nehézségek a székletürítéssel kapcsolatban
 • Túlzott erőlködés vagy kellemetlen érzés a WC-n való tartózkodás közben.
 • Az az érzés, hogy képtelen az összes anyagot egy menetben kiüríteni.

Ha a fenti tünetek bármelyikétől szenved, akkor könnyen lehet, hogy székrekedésről van szó. Szerencsére számos különböző megoldás létezik, amely segíthet a problémán, és ezek közül a magnézium az egyik legismertebb.

Mi okozza a székrekedést?

Számos különböző tényező befolyásolhatja emésztőrendszerünket. Bár az alábbi lista nem teljes, a székrekedés néhány gyakori oka lehet:

 • Stressz
 • Kiegyensúlyozatlan (például rostban szegény) étrend.
 • A testmozgás hiánya
 • Dehidratáció

Sok esetben a székrekedés kiváltó oka rejtély marad, és sokan úgy találják, hogy a tünetek átmeneti jellegűek, és egy idő után természetes módon megszűnnek.

Ha rendszeresen szenved, akkor tanácsos orvoshoz fordulni, aki ellenőrizni tudja, hogy a székrekedés nem utal-e komolyabb egészségügyi problémákra.

Mi az a magnézium-citrát?

A magnézium egy rendkívül gyakori elem. Az univerzumban a kilencedik leggyakoribb elemnek, a szervezetben pedig a negyedik leggyakoribb ásványi anyagnak tartják.

Évek óta használják a székrekedés gyógyítására, és ma már számos különböző formában kapható. A gyógyászati célokra használt magnézium leggyakoribb formái közé tartozik a magnézium-hidroxid (ismertebb nevén „magnéziumtej”) és a magnézium-szulfát (más néven Epsom-só). Ez a cikk azonban a magnézium-citrátra összpontosít.

Amint a neve is mutatja, a magnézium-citrát citromsavhoz kötött magnéziummolekulákból áll. A magnézium-citrát népszerűségének oka az utóbbi években a magas biológiai hozzáférhetősége. Úgy tűnik, hogy a magnézium és a citromsav kombinációja miatt a magnézium könnyebben felszívódik a szervezetben, és így növelheti a táplálékkiegészítő szedésének előnyeit.

Hogyan segít a magnézium a székrekedésben?

A magnéziumot régóta használják, ha emésztési problémákról van szó. A két leggyakoribb terápiás felhasználás a székrekedés kezeléséhez és a vastagbéltisztításhoz kapcsolódik, különösen a sebészeti beavatkozások előtt. Általánosságban minden olyan terméket, amelyet a székrekedésként ismert állapot kezelésére terveztek, hashajtóként ismerünk.

Számos különböző hashajtó létezik, amelyeket gyakran a sajátos hatásmechanizmusuk alapján csoportosítanak. A magnézium általában, és különösen a magnézium-citrát az „ozmotikus hashajtók” néven ismert kategóriába tartozik. Lényegében a magnézium-citrát úgy működik, hogy vizet von be a bélbe a szervezet többi részéből. Amikor ez megtörténik, a széklet nemcsak könnyebben halad, hanem maga is képes felszívni ezt a vizet, így könnyebb és kényelmesebb lesz a székletürítés.

Sőt, tanulmányok szerint mindössze 3,5 g magnézium fogyasztása csaknem harmadával csökkentette a vizeletmennyiséget önkénteseknél, mivel ez a nedvesség a bélbe irányul át, és a széklettel távozik. Fontos megérteni ezt a hatásmódot, mert a kiszáradás székrekedéshez vezethet, valamint egy sor más lehetséges egészségügyi problémához.

Ezért ha úgy dönt, hogy magnézium-citrátot használ székrekedés esetén, akkor biztosnak kell lennie abban is, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszik, hogy megelőzze a kiszáradás kockázatát, és hogy a kiegészítő hatékonyan tudja végezni a munkáját.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot?

A magnézium a legkülönfélébb élelmiszerek széles skáláján megtalálható.A magnézium annyira elterjedt, hogy a legkülönfélébb élelmiszerek széles skáláján megtalálható. A valóságban a szintje meglehetősen alacsony lehet, ezért érdemes lehet inkább a székrekedés tüneteinek enyhítésére szolgáló étrend-kiegészítő használatát fontolóra venni. Az emésztőrendszer egészségének folyamatos kezelésében a következő élelmiszerek jöhetnek jól…

 • Laposhal
 • Mandula
 • Kesudió
 • Spenót
 • Darált búza
 • Zabpehely
 • Burgonya
 • Mogyoró
 • Búzakorpa
 • Joghurt
 • Korpapehely
 • Barna rizs
 • Avokádó
 • Vese bab
 • Banán
 • Teljes kiőrlésű kenyér
 • Mazsola
 • Teljes tej

Alternatívaként vagy kiegészítésként gondoskodjon arról, hogy elegendő rostot kapjon az étrendjébe.

Mennyi magnézium-citrátot kell szednem székrekedés esetén?

A magnézium-citrát a székrekedés népszerű gyógymódja. számos tanulmány célja a magnézium-citrát „optimális” adagolásának felmérése volt. Az egyik vizsgálatban különböző permutációkat adtak önkénteseknek, és megállapították, hogy „a széklet súlya arányos a székletben oldódó magnézium kibocsátásával”. Más szóval, minél többet veszünk be, annál nagyobb a hatás.

A magnézium-citrát, mint sok más ozmotikus hashajtó, viszonylag gyorsan ható székrekedés elleni szernek számít. A szóban forgó tudósok megállapították, hogy a legtöbb felnőtt, aki 2,4 és 4,8 g között fogyaszt, „6 órán belül ürítést tapasztal”.

Egy másik tanulmány a magnézium székrekedésre gyakorolt hatásáról, ezúttal gyermekeknél, hasonló adagokat ajánlott, és azt állította, hogy ezeket két-három napig kell szedni, vagy addig, amíg a probléma meg nem oldódik.

A Japánban alkalmazott magnéziumról szóló jelentések szerint keleten inkább alacsonyabb adagok a szokásosak, az átlagos adag 600 mg naponta, de ilyen körülmények között a kezelést gyakran néhány hétig folytatják, nyilvánvaló negatív mellékhatások nélkül.

Egy utolsó tanulmány szerint napi 25 ml magnézium bevitele előnyös lehet, de a 8,7 g-ig terjedő adagokat általában „tömeges hashajtóként” használják.

Általánosságban úgy tűnik, hogy érdemes kisebb adagokkal kezdeni, amelyeket aztán idővel szükség esetén növelni lehet.

Magnézium-citrát étrend-kiegészítőnk 200 mg-ot tartalmaz tablettánként. Ezért valószínűnek tűnik, hogy három ilyen tabletta jó kiindulási pont lenne a székrekedés kezeléséhez. Ezt később növelni lehet, ha a probléma nem oldódik meg magától. A szakértők azt javasolják, hogy a magnézium-citrát egy pohár vízzel vagy gyümölcslével történő fogyasztása elősegíti a hatékonyabb felszívódást.

Milyen mellékhatásai vannak a magnézium-citrátnak?

A magnézium-citrátot meglehetősen biztonságos gyógymódnak tartják a székrekedés ellen, mivel inkább a bélben, mint a szervezet egészében fejti ki hatását. A mellékhatások ezért általában minimálisak, különösen, ha mértékkel és rövid ideig szedik.

A legtöbb mellékhatás csekély mértékű és hamar elmúlik, amint a szedést abbahagyják. A magnézium-citráttal történő kiegészítés talán leggyakoribb lehetséges mellékhatása, hogy a bélbe jutó nedvesség mennyisége túlságosan megnedvesítheti a székletet, ami rövid ideig tartó hasmenéshez vezethet.

Túlzásba vitt alkalmazásakor egyes szakértők a magnézium ozmotikus tulajdonságainak köszönhetően az elektrolit-egyensúly felborulásának lehetőségével kapcsolatos aggodalmakat is felvetettek. Egyes szakértők azt állítják, hogy a hosszú távú használat magnéziummérgezéshez vezethet.

Ezért ajánlott, hogy szorosan kövesse a választott étrend-kiegészítőn található adagolási utasításokat, és ha mellékhatások jelentkeznek, hagyja abba a használatát, és kérjen tanácsot orvosától.

Milyen más gyógymódokat próbálhatok ki székrekedés esetén?

A magnézium-citrát csak egy lehetséges gyógymód a székrekedés kezelésére. Számos más lehetőség is előnyös lehet, és egyesek úgy döntenek, hogy különböző alternatívákkal kísérleteznek, hogy megtalálják a számukra legjobban működő kombinációt.

A visszatérő székrekedés esetén a három legnépszerűbb étrend-kiegészítő a következő:

Psyllium rost – Gazdag rostforrás, amely ideális a rendszeres WC-látogatások ösztönzésére. A psylliumrostról itt tájékozódhat.

Glükomannán – A konjak rostként is ismert glükomannán az oldható rostok népszerű forrása. Ezt a táplálékkiegészítőt egy nagy pohár vízzel vegye be, amely a bélben felszívódik, és sűrű géllé alakul, amely megkönnyíti a széklet útját. A glükomannánról itt tájékozódhat.

Probiotikumok – Egyes szakértők úgy vélik, hogy a bélfalat bélelő baktériumok egyensúlyának felborulása olyan emésztési problémákhoz vezethet, mint a hasmenés és a székrekedés. Valóban, egyes IBS-ben szenvedők rendszeresen használnak probiotikumokat, hogy segítsenek helyreállítani a mikroflórájuk egyensúlyát.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük