Mi az aktív szén?

Az aktív szén a legújabb egészségügyi őrület, amely nagyot üt a piacon. Mivel számos egészségügyi területen kínál potenciális alkalmazásokat és előnyöket, nem meglepő a hirtelen megnövekedett fogyasztói érdeklődés.

Fontos azonban, hogy pontosan tudja, mi is az aktív szén, mielőtt elkezdi beépíteni az életmódjába.

Szerencsére a legjobb helyre jöttél. Az alábbiakban részletesen áttekintjük az aktív szén lehetséges egészségügyi előnyeit, és azt, hogy hogyan segíthet Önnek.

Az alapok

Az aktív szenet már a 19. század óta használják gyógyászati célokra. Szén felhasználásával készül, amelyet különböző gázokkal kombinálnak, és nagyon magas hőmérsékletnek tesznek ki.

Az aktiválásnak nevezett folyamat során a szén pórusokat (kis térbeli zsebek a felületén) fejleszt, amelyek jelentősen megnövelik a tápanyagok felületét.

Ez a felület az, ami az aktív szenet olyan népszerűvé teszi a fogyasztók körében, mivel állítólag képes felfogni a szervezetben lévő vegyi anyagokat és méreganyagokat.

Az orvosi célokra használt aktív szenet magas széntartalmú szerves forrásokból, például kókuszdióhéjból állítják elő. A hagyományos szenet valószínűleg inkább tüzelőanyagként ismeri, amelyet tüzekhez és grillezéshez használ, azonban az ilyen jellegű faszénhez további toxinokat és vegyi anyagokat adtak hozzá.

Érthető, hogy vannak fenntartásai a „faszénnel” a nevében szereplő anyag fogyasztásával kapcsolatban, de a táplálékkiegészítőkben és egészségügyi termékekben használt aktív szén biztonságosan fogyasztható, ha tudja, hogyan működik. Erre a cikk későbbi részében térünk ki.

A piacon az aktív szenet számos különböző formában, megoldásban és termékben találhatod meg, többek között:

  • Kapszulák
  • Krémek és gélek
  • Arcmaszkok
  • Fogkrémek
  • Testtisztítók és szappanok

Az aktív szén fő hírnevét a kórházakban és vészhelyzetekben való népszerű használata adja, a szájon át bevitt mérgek kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezet felvette az aktív szenet az alapvető gyógyszerek listájára, ami azt jelenti, hogy valószínűleg minden mentőautóban, gyógyszertárban és egészségügyi intézményben megtalálható. Az idő előrehaladtával egyre több és több lehetséges alkalmazási területe merült fel az aktív szénnek, amely az otthoni biztonsági óvintézkedések elengedhetetlen kellékeként vált ismertté.

Mire használják az aktív szenet?

Az interneten olvasható különböző jelentések és információk ellenére az aktív szén tudományos tesztelése meglehetősen korlátozottnak tűnik, és továbbra is folyamatban van. További teszteléseket kell végezni, mielőtt az aktív szén összes bejelentett alkalmazása és előnye igazolt lenne. Az összes feltételezett aktív szén felhasználási módot, amelyet ebben a cikkben felsorolunk, nem szabad félteni, és az egyes esetekben eltérő eredményeket hozhat.

Víztisztítás és méregtelenítés

Az aktív szenet a mérgek elleni küzdelem mellett már évezredek óta használják iparilag a víztisztításhoz. A nagyméretű szűrőrendszerek országszerte aktív szenet (iparilag inkább aktív szénnek nevezik) használnak, mivel képes felfogni, visszatartani és eltávolítani a káros vegyi anyagokat.

Az aktív szén hihetetlen felületének köszönhetően (egyetlen grammnak állítólag több mint 3000 m2 felülete van), a mérgekhez hasonlóan a mérgeket is képes felszívni és visszatartani az adszorpciónak nevezett folyamat segítségével.

Az aktív szenet étrend-kiegészítő formájában használják, hogy a fenti tulajdonságok segítségével segítsen eltávolítani és méregteleníteni a szervezetet. A feldolgozott élelmiszerek mesterséges vegyi anyagokat és összetevőket tartalmazhatnak, amelyek célja az eltarthatóság és az élettartam növelése; ezek azonban nem feltétlenül előnyösek az egészségre nézve. Sokan úgy vélik, hogy az aktív szén képes lehet elkapni ezeket a méreganyagokat, mielőtt azok a vékonybélből a véráramba jutnának.

Azonban, bár az aktív szén és a méregtelenítés lehetséges előnyei csábítóan hangozhatnak, nagyon fontos tudni, hogy az aktív szén mellett ügyelni kell arra, hogy sok vizet igyunk. Az oldható rostokhoz hasonlóan az aktív szén is adszorbeálja a vízmolekulákat, ami ha nem orvosoljuk, kiszáradáshoz vezethet. Ne feledje, hogy minden elfogyasztott aktív szén mellé igyon egy nagy pohár vizet.

Emésztőrendszeri egészség

A méregtelenítéshez hasonlóan sok szakértő úgy véli, hogy az aktív szénben lévő felület miatt az adszorpció alkalmazása az emésztőrendszer egészségének javára is irányulhat. Jellemzően az egészségnek ezen a bizonyos területén az aktív szenet széles körben reklámozzák, hogy segítsen megelőzni vagy enyhíteni a puffadást és a gázokat.

Úgy vélik, hogy az aktív szénkiegészítő szedése étkezés előtt vagy közvetlenül étkezés után segíthet a gyomorban gázokat termelő anyagok adszorbeálásában. „A „fekete cucc” úgy működik, hogy „felszívja” a kevésbé káros, de kellemetlen savakat és gázokat, amelyek felhalmozódhatnak a gyomorban. Ezek az anyagok azok, amelyek gyakran felelősek az emésztési zavarokért és a savas refluxért. „1 Úgy vélik továbbá, hogy az aktív szén hozzájárulhat az általános emésztési egészségedhez, különösen a beleidhez.

Az Ön vastag- és vékonybelének nagyon specifikus szerepe van, amely magában foglalja a tápanyagok felszívódását a bevitt ételekből és italokból.

  • Vékonybél: felszívja a tápanyagokat abból, amit megeszik és megiszik.
  • Vastagbél: felszívja a vizet a salakanyagokból, hogy székletet termeljen.

Az aktív szén szájon keresztüli szedésével egyesek azt állítják, hogy a káros és egészségtelen anyagok és méreganyagok nem szívódnak fel a vékonybélben.

Azáltal, hogy csökkenti ezeknek a vegyi anyagoknak a vékonybél falát bélelő sejtek expozícióját, segíthet megelőzni ezek felhalmozódását, hozzájárulva és elősegítve a bélrendszer egészségét. Tekintettel arra, hogy mind a belek, mind az aktív szén valamilyen módon a tápanyagok kivonásán dolgozik, érthető, hogy az emberek hogyan teremtettek kapcsolatot a kettő között. A tudomány azonban még mindig folyamatban van ennek a kapcsolatnak a bizonyítása.

Bár az aktív szénnek lehet némi előnye, van néhány olyan kockázat is, amire érdemes felhívni a figyelmét, mielőtt az emésztőrendszer egészségének elősegítésére és támogatására használná. A vastagbél a hulladékból felszívja a vizet, hogy segítse az egészséges széklet kialakulását. Az aktív szén, ahogy korábban említettük, képes lehet nagy mennyiségű vizet felszívni a szervezetéből. Ha az aktívszén-kiegészítő rendszerek mellett nem tartja magát megfelelően hidratálva, mellékhatásként székrekedést tapasztalhat.

Koleszterinszint

Kétféle koleszterin létezik, a nagy sűrűségű lipoprotein (jó) és az alacsony sűrűségű lipoprotein (rossz). Szervezete természetes módon termel minden szükséges koleszterint, és a jó és a rossz koleszterin közötti egyensúlyt az ideális, egészséges szinten kell tartania. Az Ön étrendje azonban közvetlen hatással lehet a koleszterinszintjére, és potenciálisan ingadozást okozhat, ami, ha magára hagyja, növelheti annak kockázatát, hogy a jövőben súlyosabb egészségügyi szövődmények és problémák alakuljanak ki.

A magas cukor- és alkoholtartalmú feldolgozott élelmiszerek és italok köztudottan feldolgozott összetevőket és egészségtelen vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulhatnak az egészségtelen koleszterinszinthez. Ha a szervezetét a megfelelő táplálékkiegészítőkkel támogatja az egészséges táplálkozással és testmozgással együtt, akkor elősegítheti és támogathatja koleszterinszintjét. Ez az a pont, ahol az aktív szén vélhetően jól jöhet.

Az elképzelés szerint az aktív szén segíthet leküzdeni ezt a problémát, mielőtt ezek a vegyi anyagok utat találnának a véráramba, ahol hozzájárulhatnak a koleszterinszint felhalmozódásához. Talán egy tendenciát lát, amikor az aktív szén lehetséges előnyeiről beszélünk, és ez mind visszavezethető arra az állítólagos képességére, hogy felszívja a káros anyagokat.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy az aktív szén képes felszívni a káros méreganyagokat, vegyi anyagokat és anyagokat, mielőtt még esélyük lenne arra, hogy a beleken keresztül a véráramba kerüljenek. Ha a méreganyagok nem tudnak bejutni a véráramba, nehezebben növelik a koleszterinszintedet.

Fogászati ellátás

Az aktív szén egyik leggyakoribb formája, amelyet gyógyszertárakban, fogorvosi rendelőkben és a szupermarketek polcain találhatsz, a faszénes fogkrém. Ez állítólag hozzájárul a fogaidon esetlegesen kialakuló foltok eltávolításához, miután olyan dolgokat fogyasztottál, mint a bor és a kávé. A fogak felszínén maradó maradék molekulákat az aktív szén felszívhatja, mielőtt esélyük lenne elszínezni a fogakat.

Ha azt tervezi, hogy kipróbálja az aktív szenet a foghigiénia és a fogak egészségének támogatása érdekében, fontos, hogy óvatos legyen a mosogatók és a munkafelületek közelében történő használat során. A közönséges faszénhez hasonlóan az aktív szén is fekete pigmentációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes lehet elszínezni a munkafelületeket és a porcelánt. Legyen különösen óvatos, amikor a szép tiszta fürdőszobában használja!

Dezodor és személyes tisztaság

Az aktív szén a hagyományosabb aeroszolos dezodorok alternatívájaként kapható az izzadás és a rossz szagok elleni küzdelemben. Ha közvetlenül a test fő izzadtságforrásaira, például a hónaljra kenjük, a lényege, hogy elkapja a szagot termelő mikrobákat, mielőtt még esélyük lenne hozzáadni a testszaghoz. Az aktív szén nyers állapotban szagtalan és íztelen, de rendszeresen megtalálható más vegyi anyagokkal keverve, hogy kellemesebb illatot adjon.

Bőrápolás

A bőröd az emberi test legnagyobb szerve, és mint ilyen, megérdemli, hogy gondoskodj róla is. Meglepődnél, mit sikerül a bőrödnek minden nap összegyűjtenie, aminek egy része nem tesz jót az egészségednek. A porszemcsék, az elhalt bőr, az autók és buszok füstje és az izzadság mind-mind képesek nagy mennyiségben felhalmozódni a bőr felszínén. Ha nem kezelik, ezek a méreganyagok elkezdhetik károsítani az egészségét.

Az aktív szén megtalálható mind arcpakolásként, mind általános testmosó oldatként. Az aktív szénmolekulák nagy felülete arra szolgál, hogy eltávolítsa ezeket a méreganyagokat a bőr felszínéről, megnyitva a pórusokat, hogy lehetővé tegye a hatékony és eredményes izzadást. A szénmolekulákba aktivált pórusok durva textúrát is adnak az ásványi anyagnak, amit sokan az alapos hámlasztás mellett használnak a bőr tisztításának elősegítésére.

Rovarcsípések

Az utolsó alkalmazás, amire az emberek az aktív szenet használják, a rovarcsípés. Ez hasonló ahhoz, amit korábban az aktív szénnel és annak a mérgek elleni küzdelemben való felhasználásával kapcsolatban tárgyaltunk. A rovarcsípések és méhcsípések valamilyen mérget vagy vegyi anyagot tartalmazhatnak, amely felkavarja a bőrt és fájdalmat okoz. Sokan úgy vélik, hogy az aktív szén valamilyen módon segíthet eltávolítani ezeket a vegyi anyagokat a szervezetből, és hozzájárulhat a fájdalom és a kellemetlenségek csökkentéséhez. Amint azt a foghigiénia lehetséges előnyei során említettük, az aktív szén pigmentáltsága és színe miatt képes foltot hagyni, ezért vigyázzon, nehogy tönkretegye kedvenc ruháit, ha úgy dönt, hogy megpróbálja alkalmazni rovarcsípésekre és -csípésekre.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük