Milyen előnyei vannak az E-vitaminnak?

Az E-vitamin egy kevésbé ismert vitamin, amely zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a szervezetben természetes módon termelődik és tárolódik.

Az E-vitamin nem egy különálló vitamin, hanem a tokoferoloknak és a tokotrienoloknak nevezett kisebb vegyi anyagok csoportosítása, amelyeknek négy különböző változatát az „E-vitamin” fogalma alá sorolják.

Az E-vitamin antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a szervezetet a káros szabadgyök-molekulák által okozott oxidatív stresszel szemben. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek páratlan elektronpárral rendelkeznek. A szabad gyökök, hogy stabilizálják magukat, a test sejtjeinek fontos részeiben található elektronokat veszik célba.

Azáltal, hogy a szabad gyökök elektronokat lopnak el a sejtjeiből, nemcsak potenciális szerkezeti károkat okoznak, hanem az egykor stabilizált molekulát a saját sejtjeiben potenciálisan káros és instabil szabad gyökké alakítják.

Ez viszont az elektronlopás kaszkádszerű hatását okozhatja, amely megkímélheti a szervezetét, ha hagyják, hogy a folyamat zavartalanul folytatódjon.

Mit tesz az E-vitamin?

Az olyan antioxidánsok, mint az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén és a béta-karotin, szabadgyök-fosztóként működnek, mivel rendelkeznek egy plusz elektronnal, amelyet a szabadgyök-molekuláknak adományozhatnak, hogy stabilizálják azokat anélkül, hogy kárt tennének bennük, vagy kockáztatnák saját stabilitásukat.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak E-vitamint?

  • A diófélék nagyszerű E-vitamin-források.Az olyan diófélék és magvak, mint a mogyoró, a földimogyoró, a mandula és a napraforgómag.
  • Olajok, mint a napraforgó, a kukorica, a szója és a búzacsíra.
  • Édesburgonya
  • Diótök
  • Olajos halak, mint a pisztráng, a szardínia, a lazac és a makréla.

Az E-vitamin egészségügyi előnyei

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az E-vitamin számos olyan állítólagos felhasználási módja van, amely segít megvédeni a különböző egészségügyi területeket az oxidáció fenyegetésétől. Ezek a tulajdonságok a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben segíthetnek a szervek, szövetek, testrendszerek és sejtek optimális működésének támogatásában, ami nagyban hozzájárul az általános egészség és jólét megőrzéséhez.

Az E-vitaminnal kapcsolatban azonban sok hamis állítás is létezik, amelyek gyakran tudományos alátámasztás vagy konszenzus nélkül szépítik meg az egészségre gyakorolt előnyeit. Nézzünk meg néhányat a népszerűbb egészségügyi előnyök közül, amelyeket az E-vitamin nyújthat, valamint a vele kapcsolatos néhány gyakori tévhitet.

Szív egészség

Az E-vitamin egyik legnagyobb hírnévre tett állítása, annak ellenére, hogy viszonylag ismeretlen, az a képessége, hogy segít támogatni a szív egészségét azáltal, hogy küzd az oxidált koleszterin ellen, amelyről ismert, hogy képes nagy lerakódásokban felhalmozódni az artériák belső falai mentén.

Kétféle koleszterin létezik, a HDL (jó) koleszterin és az LDL (rossz) koleszterin. A koleszterin a májban termelődik és tárolódik, és a szervezet finoman szabályozza mindkét típus szintjét, hogy az Ön egészsége a lehető legjobb állapotban maradjon. Sajnos a zsíros, cukros ételek az Ön étrendjében képesek kibillenteni a jó és a rossz koleszterin közötti arányt, gyakran nagyobb mennyiségű LDL-koleszterint juttatva a véráramba.

Az E-vitamin állítólag segít megvédeni a szívet az érelmeszesedéstől. ha ez előrehalad, a koleszterin lerakódások elkezdhetnek megtapadni az artériák falán, ahol, ha elég nagyra nőnek, letörhetnek és bejuthatnak a szívbe vagy az agyba, ami szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethet.

Az LDL-koleszterin kisebb molekuláit a szabad gyök molekulák célba vehetik és befolyásolhatják. Ennek tudatában ésszerű lenne azt feltételezni, hogy az ellenségem ellensége a barátom – ha a szabad gyökök megtámadják a „rossz” koleszterint, akkor ez megakadályozza, hogy azok megtámadják a sejtjeinket.

Ez azonban nem így van. Amikor a szabad gyökök a koleszterint veszik célba, az oxidatív károsodás és a stressz oxidált LDL képződését okozza, ami gyulladást okozhat az artériákban és más szövetekben. Ez aztán növelheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Az E-vitamin képes antioxidáns tulajdonságait felhasználva stabilizálni a szabad gyököket, mielőtt azok oxidált LDL-koleszterint hozhatnának létre. Úgy gondolják, hogy az E-vitamin ilyen módon működve segíthet csökkenteni a súlyos szívbetegségek, például az ateroszklerózis kialakulásának kockázatát.

Tudományos vizsgálatot végeztek annak igazolására, hogy az E-vitamin milyen előnyökkel járhat a szív egészségére. 1996-ban a Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS) véletlen besorolásos kontrollvizsgálatot végzett, amely az α-tokoferol, az E-vitamin egy fajtájának a szívkoszorúér-betegséggel szembeni hatását vizsgálta. A mintaként 2002 érelmeszesedésben szenvedő beteg szolgált, akiket három különböző vizsgálati csoportba osztottak; az egyik 546 fős csoport napi 800iu α-tokoferolt kapott, a második, 489 fős csoport 400iu α-tokoferolt, a harmadik, 967 fős csoport pedig azonos mennyiségű placebót. A vizsgálat végül átlagosan 510 napig tartott.

A vizsgálat eredményei szerint „az α-tokoferol kezelés jelentősen csökkentette az elsődleges végpont, a szív- és érrendszeri halálozás és a nem halálos kimenetelű MI (szívinfarktus – a szívizomzat vérhiány okozta károsodása) kockázatát”.

Egy másik, 1996-ban közzétett tanulmány a C- és E-vitamin-kiegészítők használata és az összes okból és a szívkoszorúér-betegségből eredő halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta idősebb korú résztvevőknél. A vizsgálati mintát 11 178 67 és 105 év közötti személy alkotta, akik 1984 és 1993 között részt vettek az Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly (Az idősek epidemiológiai tanulmányozására létrehozott populációk) című kutatásban, és arra kérték őket, hogy számoljanak be a nem vényköteles gyógyszerek, köztük a vitamin-kiegészítők használatáról. Az eredmények szerint „az E-vitamin használata csökkentette az összhalálozás és a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázatát”.

Bőrápolás

Az E-vitamin a helyi bőrápoló krémek népszerű adalékanyaga.A bőr a test legnagyobb szerve, és az első fő védelmi vonal a potenciálisan káros idegen szennyeződésekkel, például baktériumokkal és vírusokkal szemben. Sajnos ez egyben a szabad gyökös molekulák tűzvonalába is helyezi a bőrt, ami az oxidatív stressz veszélyének teszi ki.

Az E-vitamint és annak antioxidáns tulajdonságait a bőr hasznosítja, hogy segítsen megvédeni a szervezetet az oxidatív károsodás környezeti forrásaival szemben, beleértve a nap UV-sugárzását és a légszennyező anyagokat. „Az E-vitamint a domináns antioxidánsként azonosították mind az… emberi bőrben, mind az emberi bőrben.”

A bőrön belüli, a szabad gyökök elleni védelemre való használatáról szóló jelentések miatt az E-vitamint gyakran adják gyógyszeripari, helyi és kozmetikai bőrkrémekhez. Ez a közvetlen bőrre történő alkalmazás vélhetően képes segíteni a bőrsejtek revitalizálásában, támogatva a test védekezőképességét az oxidatív stressz folyamatos támadásával szemben.

Ennek az egészségügyi előnynek a hitelesítésére a Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban 1998-ban közzétett tanulmány a C- és E-vitamin-kiegészítés védő hatását vizsgálta a napégéssel szemben; ez az oxidatív stressz egyik gyakori oka. 10 alany napi 2 g aszkorbinsavból (C-vitamin) és 1000 NE E-vitaminból álló étrend-kiegészítőt szedett.

A napégési reakciót a vizsgálat megkezdése előtt és nyolc nappal később, a kezelés után értékelték. Az eredmények statisztikai elemzését követően a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a kombinált C- és E-vitaminok csökkentik a leégési reakciót, ami az UV-indukált bőrkárosodás későbbi következményeinek csökkent kockázatára utalhat”.

Bár a vizsgálat kis mintanagysága korlátozhatja vagy akadályozhatja a tudományos szakirodalom megbízhatóságát, kétségtelenül ígéretes jel az E-vitamin bőrápoló egészségügyi előnyeiről.

Az immunrendszer támogatása

Antioxidáns tulajdonságai mellett az E-vitamin erős gyulladáscsökkentő is, és úgy gondolják, hogy a T-sejtek termeléséhez való hozzájárulásával képes támogatni az immunrendszert. Ezek a sejtek, amelyek a fehérvérsejtek egy altípusa, a szervezet immunválaszának részeként szabadulnak fel, hogy leküzdjék és elpusztítsák a baktériumokkal és idegen szennyeződésekkel fertőzött sejteket.

1997-ben a tudósok azt vizsgálták, hogy az E-vitamin-kiegészítés milyen hatással van az ilyen jellegű immunválaszra egészséges idős résztvevőknél. Egy randomizált, kontrollált vizsgálatban 88, legalább 65 éves személynek különböző dózisú E-vitamint (60, 200 vagy 800 mg/nap) adtak 235 napon keresztül.

Az összegyűjtött eredmények szerint „az E-vitamin 4 hónapon át történő pótlása javította a sejtközvetített immunitás bizonyos klinikailag releváns mutatóit egészséges időseknél”. A tanulmány szerzői végül arra a következtetésre jutottak, hogy „eredményeink arra utalnak, hogy a jelenleg ajánlottnál nagyobb E-vitaminszint javítja a T-sejt-közvetített funkció bizonyos klinikailag releváns in vivo indexeit egészséges időseknél”.

A tudományos közösség körében azonban gyakran vitatott, hogy az E-vitamin milyen hatékonysági szinten segíti az immunitást fokozó előnyök biztosítását, és nem egységes a különböző betegségek esetében. Egy 1986-ban közzétett tanulmány például az E-vitamin hatását vizsgálta az influenzavírusra adott immunválaszra. 103, 24 és 104 év közötti beteget három csoportra osztottak, és naponta 0 mg, 200 mg vagy 400 mg E-vitamint kaptak. Egy hónappal a pótlás megkezdése után minden résztvevő kapott egy injekciót, amely polivalens influenzavírus vakcinát tartalmazott.

A vizsgálat eredményei szerint „az E-vitamin nem volt hatással a szérumtiterekre vagy a fertőző betegségek előfordulására, amikor a betegeket összességében tekintették, illetve amikor a 69 évesnél fiatalabbakra vagy idősebbekre osztották őket”.

Az E-vitamint gyakran esszenciális vitaminként írják le, amelyre a szervezetnek szüksége van. Azonban az a képessége, hogy segít a szervezet védelmében, nem véglegesen tisztázott, és a legtöbb tudományos tanulmány, amellyel valószínűleg találkozni fog, amikor az E-vitaminról és az immunrendszerről próbál információt találni, állatkísérletekre összpontosít, ami megbízhatatlanná teszi őket, ha az emberi egészségre alkalmazzák. Mindenképpen gondoskodjon arról, hogy minden nap hozzájusson az ajánlott napi E-vitamin-bevitelhez (férfiaknál 4 mg, nőknél 3 mg), de ne bízzon abban, hogy csodákat fog tenni, és mindig egészséges marad.

Szem egészség és látás

Segít-e az E-vitamin az időskori makuladegeneráció elleni védelemben?Az utolsó terület, amelyet meg kell említenünk, amikor az E-vitamin egészségügyi előnyeiről beszélünk, az a jelentett képesség, amellyel a szem általános egészségét támogatja azáltal, hogy csökkenti az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát. Ez az állapot jellemzően az 50 év feletti embereket érinti, és a szem közepén lévő látás homályossá vagy sérültté válhat.

Bár az AMD nem ismert, hogy teljes vakságot okozna, a kialakulásának megelőzése hihetetlenül fontos az Ön életminősége szempontjából. Azt állítják, hogy az E-vitamin fogyasztása segíthet az állapot elhárításában, bár a tudományos szakirodalom gyakran ellentmondásos.

Például 1994-ben az Egyesült Államokban végeztek egy tanulmányt, amelyben a karotinoidok, valamint az A-, C- és E-vitaminok étrendi bevitele és az AMD kialakulásának kockázata közötti összefüggéseket vizsgálták. Mintaként 356 olyan 55 és 80 év közötti személyt használtak, akiknél egy évvel a vizsgálatban való részvételt megelőzően AMD-t diagnosztizáltak, míg 520 másik, hasonló korú és nemű személyt párosítottak kontrollként.

Az AMD relatív kockázatát étrendi mutatók segítségével becsülték meg, és minden egyes személyre alkalmazták. Ezután trendeket és korrelációkat alakítottak ki, miután minden egyes résztvevőtől összegyűjtötték az összes információt és adatot.

Érdekes módon az olyan erős antioxidánsok, mint a C- és az E-vitamin tárgyalása során a kutatók azt találták, hogy „egyik sem… járt együtt az AMD statisztikailag szignifikánsan csökkent kockázatával”.

Ezzel szemben azonban az egyik legerősebb tanulmány, amely alátámasztja azt az állítást, hogy az E-vitamin segíthet a szem egészségének előnyeit biztosítani, az Age-Related Eye Disease Studies (AREDS és AREDS2) több iterációja, amely a különböző vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok hatékonyságát vizsgálta az AMD ellen. A vizsgálatok mintájaként több mint 3500 résztvevőt használtak, amelyek átlagos követési ideje 5 év volt. A tanulmány első változatát, az AREDS-t 2001-ben publikálták, és megállapította, hogy egy napi 500 mg C-vitamint, 400 NE E-vitamint, 15 mg béta-karotint, 80 mg cinket és 2 mg rezet tartalmazó étrend-kiegészítő „25%-kal csökkentette a súlyos AMD progressziójának kockázatát”.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük