Mit árul el a takony színe?

A nyálkának számos beceneve van, és az anyagról alkotott vélemények a rajongástól az undorig terjednek. Függetlenül azonban attól, hogy ki hogyan címkézi, és függetlenül attól, hogy milyen reakciót vált ki, a nyálka az emberi fiziológia alapvető és mindenütt jelenlévő összetevője, és a vele kapcsolatos tények következetesek maradnak. Ebben a cikkben áttekintjük a nyálka elfogadott definícióját, és megvizsgáljuk a szervezetben betöltött funkcióit. Magyarázatot adunk arra is, hogy miért változik a nyálka megjelenése, és áttekintést adunk arról, hogy mit jelenthetnek a különböző ismert színek.

Mi a takony?

A takony olyasvalami, ami mindenki szervezetében jelen van, és a légutak csak egy példa arra, hogy hol találhatók nyálkatermelő szövetek. A takony nagyrészt vízből, cukrokból, fehérjékből, antitestekből és enzimekből áll. Az emberi szervezetben a takony állandó termelés és lebomlás folyamatában van, és egy átlagos felnőtt ember öntudatlanul naponta 1-1,5 liter taknyot állít elő.

Milyen funkciói vannak a takonynak?

Bár rendületlenül a gyermeki humor témája, a takonynak fontos funkciói vannak a szervezetben. Az alábbiakban összefoglaljuk a nyálka három fő funkcióját:

1. Védelem
A nyálka védi a testben az általa borított felületeket. Megakadályozza, hogy az alatta lévő szövet kiszáradjon és megrepedjen, hogy maximalizálja a kórokozókkal szembeni áthatolhatatlanságát. Az ember által belélegzett levegőt a nyálka melegíti és nedvesíti, és az idegen részecskék eltávolítására szolgáló csillók megfelelő működése is a nyálka kenő tulajdonságaitól függ.

2. Gát
A nyálkának gátló szerepe van, és megakadályozza, hogy a belélegzett részecskék, például por vagy szennyező anyagok a tüdőbe jussanak. A légutakba jutó nem kívánt részecskék a nyálkában rekednek, mielőtt a csillók visszaszállítják őket a torokba, ahol vagy lenyelik, vagy a szájon keresztül kilökődnek.

3. Immunvédelem
A nyálka antitesteket tartalmaz, amelyek segítik a szervezetet a kórokozók, például a baktériumok és vírusok azonosításában, és olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek elpusztítják ezeket a betolakodókat. Ennek általános hatása, hogy olyan környezetet hoz létre, amely barátságtalan minden olyan ellenséges entitás számára, amely veszélyt jelenthet az egészségre, vagy amely potenciálisan megbetegítheti az embert.

A váladék különböző színei

A váladék színét számos tényező befolyásolhatja, és néha a váladék kinézetének megváltozása egészségügyi problémára utal. Az alábbiakban felsoroljuk a különböző színeket, amelyeket a váladék felvehet, és néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy mit jelenthetnek.

Tiszta takony

A nyálka fő összetevője a víz, ezért normális körülmények között a nyálka színe tiszta. Az orr belsejében lévő szövetek folyamatosan termelnek váladékot. Az orrszövetek által kiválasztott váladék nagy része a torok hátsó részén lefolyik, és a gyomorba kerül, ahol az emésztőnedvek feloldják.

Fehér takony

A fehér nyálka általában a torlódás jele. Az orrjáratok szöveteinek duzzanata és gyulladása gátolja a nyálka áramlását, és ennek következtében a nyálka veszít nedvességtartalmából. Ez a nyálka viszkozitásának növekedését is okozza, és zavaros megjelenést kölcsönöz. A nyilvánvalóan fehér színű váladék esetleg orrfertőzés vagy megfázás jele.

Sárga takony

A sárgává vált váló váladék általában megfázás vagy fertőzés előrehaladásának jele. Az orrfertőzés kezdetén a nyálka híg és tiszta, és az orrfolyás gyakran a nátha egyik korai tünete. Amikor a szervezet immunrendszere észleli a fertőzést, speciális sejteket, például fehérvérsejteket küld a fertőzés helyére. Ahogy ezeknek a fertőzés elleni sejteknek a száma megnő, a nyálka sűrűbbé és sárga színűvé válik.

Zöld takony

A zöld nyálka erősen jelzi, hogy az ember immunrendszere súlyos küzdelem közepette van. A neutrofilek, azaz a megfázás során termelődő és mozgósított fehérvérsejtek speciális fehérjéket, úgynevezett myeloperoxidáz enzimeket tartalmaznak. Ezek a fehérjék zöld színűek, és mivel a fehérvérsejtek a fertőzés elleni küzdelemben elfogynak, felhalmozódnak a nyálkában, és zöldes színt vesznek fel. Ha a megfázás jelei körülbelül 12 nap után sem javulnak, forduljon háziorvosához.

Rózsaszín vagy vörös takony

A rózsaszín vagy vöröses árnyalatú váladék annak a jele, hogy vért tartalmaz. Ez gyermekeknél a túlzott orrpiszkálás következtében fordulhat elő, de számos lehetséges oka van. Általában, ha valaki vért talál a váladékában, az az orrszövet törésének a jele. Az orrjáratokat bélelő szövetek szárazság, irritáció vagy sérülés következtében sérülhetnek. Néha még az orrfújás művelete is súlyosbíthatja az orr belsejét, és vérzést okozhat. A nyálkában időnként felfedezett vér általában nem ad okot aggodalomra, de ha valaki rendszeresen rózsaszínű vagy vörös színűnek találja a nyálkáját, vagy ha a tünetek megjelennek és tartósan fennállnak, akkor forduljon háziorvosához.

Barna takony

A barna torokváladékot a dohányosok rendszeresen tapasztalhatják, és általában a kátrány és más maradványok miatt, amelyek a dohányzás következtében felhalmozódnak a légutakban. Azonban a külső környezet számos tényezője, például a por és a szennyezés is okozhatja a torok és az orr nyálkájának barnás színűvé válását. A barna váladék a savas reflux jele is lehet, amikor a felöklendezett ételek megfestik a váladékot, és így az barna színűvé válik. Alkalmanként a barna színű nyálka vér jelenlétére utalhat, és a tartósan fennálló barna nyálka esetén az egyénnek orvoshoz kell fordulnia, hogy kizárhasson bármilyen alapbetegséget.

Fekete vagy szürke takony

A fekete vagy szürke színű, illetve fekete foltokat vagy csíkokat tartalmazó nyálka legvalószínűbb oka a véletlenül belélegzett por, szennyeződés vagy szmog. Néha a fekete vagy szürke nyálka súlyos gombás fertőzés, például mucormycosis vagy aspergillosis jele lehet. Ha valakinek fekete vagy szürke nyálkája van, amely nyilvánvaló magyarázat nélkül jelentkezik, tüneteit megfelelő egészségügyi szakembernek kell kivizsgálnia.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük