Működnek a menopauza-táplálékkiegészítők?

Hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozás, súlygyarapodás és száraz bőr… csak néhány a kellemetlen és frusztráló tünetek közül, amelyekkel a nőknek meg kell küzdeniük a menopauza alatt.

Az orvoshoz forduló orvos valószínűleg hormonpótló terápiákat (HRT) fog felírni, amelyek bár hatékonyan csökkentik a hőhullámokat, némileg ellentmondásosak, és növelhetik a mellrák, a stroke és a szívroham kockázatát.

Ha Ön is azon sok nő közé tartozik, akik kiegészítő és alternatív kezeléseket keresnek, a táplálékkiegészítők olcsó és kényelmes választást jelenthetnek.

De vajon működnek-e a menopauza elleni táplálékkiegészítők?

Megvizsgáljuk, milyen tudományos bizonyítékok állnak Európa néhány vezető természetes menopauzakészítménye mögött.

A menopauzára szánt étrend-kiegészítőket gyakran két kategóriába sorolják; fitoösztrogén és hormonszabályozó.

A fitoösztrogén hatású gyógynövények (mint például a fekete nadálytő, a vörös lóhere és a szója) növényi hormonokat (izoflavonokat) tartalmaznak, amelyekről úgy gondolják, hogy utánozzák a női ösztrogénhormont, és enyhítik a hormonális egyensúlyhiány okozta tüneteket.

Ezzel szemben a hormonszabályozó étrend-kiegészítők (beleértve bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat) nem tartalmaznak növényi hormonokat. Ehelyett a hormontermelő mirigyek stimulálásával és a hormonok szintjének szabályozásával hatnak a szervezetben.

Black Cohosh

A fekete cohosh az egyik legjobban vizsgált gyógynövény a menopauza kezelésére. A fitoösztrogén kivonatok a fekete cohosh növény gyökeréből származnak, és gyógyteákban, tinktúrákban és étrend-kiegészítőkben használhatók.

A klinikai vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy az ösztrogénnél is hatékonyabb lehet a hőhullámok okozta szélsőséges hőemelkedések és hőhullámok, valamint az ezeket kísérő, kissé kínos, bőséges izzadás enyhítésében. Az egyik vizsgálatban a klimaxos nőket három csoportra osztották; három hónapon keresztül naponta 8 mg fekete kohósz-kiegészítőt, konjugált ösztrogéneket vagy placebót szedtek.

A vizsgálat végén a fekete cohosh és az ösztrogén csoportban a nők a placebocsoporthoz képest jelentős javulást tapasztaltak a hőhullámok és a szorongás érzése tekintetében, a fekete cohosh pedig felülmúlta az ösztrogén csoportot (a hőhullámok napi 4,9-ről 0,7-re csökkentek a fekete cohosh csoportban, míg az ösztrogén csoportban 5,2-ről 3,2-re).

Esti primrose olaj

Az esti kankalinolaj gazdag forrása a gamma-linolénsavnak (GLA); ez egy omega-6 zsírsav, amely részt vesz a prosztaglandinoknak nevezett hormonszerű anyagok termelésében. Úgy gondolják, hogy ezek a prosztaglandinok hatással lehetnek az agynak arra a területére, amely a hőmérsékletet, az alvást és az érzelmi aktivitást szabályozza.

Az Archives of Gynaecology and Obstetrics című szaklapban 2013-ban közzétett vizsgálat megállapította, hogy a napi 2000 mg bevitele hatékonyan csökkentette a hőhullámok intenzitását a placebóval összehasonlítva. Előzetes bizonyítékok arra is utalnak, hogy az olaj némi enyhülést nyújthat a mell érzékenységére, a hüvelyszárazságra és az alacsony libidóra.

Vörös lóhere

A vörös lóhere ösztrogént utánzó izoflavonokat tartalmaz, és a napi 80 mg (standardizált kivonat) bevitelét támogató bizonyítékok meglehetősen erősek a hőhullámok, a rossz hangulat és a száraz bőr kezelésére.

Egy 2012-es placebo-kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi 80 mg vörös lóhere-kiegészítő három hónapon át történő szedése jelentősen, 73%-kal csökkentette a hőhullámokat és 72%-kal az éjszakai izzadást a placebóhoz képest, és egy nyomonkövetési vizsgálat megállapította, hogy a védőhatás a szedésének abbahagyása után hamarosan megszűnt.

Egy 2011-ben végzett külön placebo-kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi 80 mg három hónapon át történő szedése a placebóhoz képest javította a bőr és a haj minőségét is, míg a résztvevők felénél javult a köröm minősége.

Egy harmadik placebo-kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi 80 mg három hónapon át történő szedése átlagosan 76%-kal csökkentette a szorongást és a depressziót, szemben a placebocsoporttal, ahol 21%-kal csökkent.

Szója

A menopauzát világszerte eltérően élik meg, egyes kultúrákban alig vagy egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket. Az Egyesült Királyságban és az USA-ban élő nők például háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek hőhullámoktól a menopauza alatt, mint az Ázsia egyes részein élő nők.

Bár ez még nem teljesen tisztázott, a megfigyeléses tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy az Ázsiában tapasztalható tünetek alacsony előfordulása a magas szójatartalmú étrendnek tudható be. A szója két erős izoflavonban, a geniszteinben és a daidzeinben gazdag, amelyek a tanulmányok szerint szerényen hatékonyan csökkentik a hőhullámokat és az éjszakai izzadást.

Orbáncfű

A drámai hormoningadozás a klimaxos nők körülbelül 20%-ánál hangulatingadozást és ingerlékenységet is kivált. Az orbáncfű jól vizsgált és bizonyítottan enyhíti a depresszió és a szorongás érzését, így a kiegészítők hasznosak lehetnek, ha a menopauza hangulatingadozással, rossz hangulattal és alvászavarokkal jár. A gyógynövény nem tartalmaz ösztrogéneket, így biztonságosan szedhető a hőhullámok elleni kiegészítőkkel együtt.

Vitaminok és ásványi anyagok

A szervezetnek szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra a szükséges hormonok előállításához, különösen a B6-vitaminra és a magnéziumra. A B6-vitamin fontos szerepet játszik a jó közérzetet keltő szerotonin hormon termelésében, amely segít stabilizálni a hangulatot és csökkenti a fáradtságérzetet. A magnéziumot gyakran „a természet nyugtatójaként” emlegetik, és segíthet enyhíteni az ingerlékenységet, a szorongást és a rossz alvást, valamint fontos a csontok egészségéhez a menopauza után.

A C-vitamin polifenolokat tartalmaz, amelyek enyhíthetik a hőhullámokat és a száraz bőrt. Ez az erős antioxidáns támogatja a bőr kollagéntermelését, és segíthet enyhíteni a hüvelyszárazságot és a fájdalmas közösülést.

Megérnek egy próbát?

Szóval, működnek a menopauza elleni étrend-kiegészítők? Bár valószínűtlennek tűnik, hogy a tünetek teljesen eltűnnek, a kiegészítők minden bizonnyal kezelhetőbbé tehetik a menopauzát, különösen a hőhullámok és a rossz hangulat tekintetében. Tanulmányok kimutatták, hogy az étrend és a testmozgás is fontos, ezért a menopauza kezelésében törekednie kell egy olyan jól összeállított megközelítésre, amely magában foglalja a táplálékkiegészítőket, a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást. Egy tanulmány szerint a napi edzőtermi edzés közel kétharmadával csökkentette a hőhullámok gyakoriságát!

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük