Spirulina használata pattanások ellen: Az igazság a mítoszok mögött

A spirulinát az elmúlt években mindenféle egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe, de az egyik legérdekesebb javaslat az, hogy segíthet az akne esetében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a valóság e mögött az állítás mögött, és megkérdezzük, hogy a spirulina valóban segít-e a pattanásokon, és ha igen, hogyan?

Mi az a spirulina?

A spirulina egy mikroszkopikus fonalas alga, amely jellemzően kék/zöld színű. Már régóta elismerték táplálkozási tulajdonságai miatt, és mivel több mint 150 különböző tápanyagot tartalmaz, néha úgy emlegetik, mint a létező legteljesebb „teljes értékű” élelmiszert.

A spirulina fehérjében és egészséges zsírokban egyaránt gazdag, számos jól ismert antioxidánst, például béta-karotint és E-vitamint tartalmaz, és számos hasznos ásványi anyagot kínál. Nem csoda tehát, hogy a spirulinát számos szaktekintély „szuperélelmiszerként” emlegeti.

Hogyan segít a spirulina a pattanások ellen?

Kezdjünk bele a spirulina mögötti tudományba, hogy lássuk, mit mondanak a szigorú vizsgálatok a spirulina bőrre gyakorolt hatásáról, különös tekintettel az aknéra.

Befolyásolja a faggyútermelést

A pattanások gyökerénél a bőrben található mirigyek, az úgynevezett „faggyúmirigyek” állnak. Ezek a mirigyek egy „faggyú” néven ismert anyagot termelnek; egy olajos vagy viaszos anyagot, amely jellemzően nedvesen és rugalmasan tartja a bőrt. Mindannyian – még a pattanások nélküli egyének is – termelünk ilyen anyagot.

Problémák azonban akkor jelentkeznek, ha túl sok faggyú termelődik. Ez sok pattanásos beteg klasszikus „zsíros bőréhez” vezet. Ami még rosszabb, a felesleges faggyú eltömődött pórusokat is eredményezhet, ami az általunk ismert „foltokhoz” vagy „pattanásokhoz” vezet.

Egy lenyűgöző vizsgálat során nők egy csoportja két szinte azonos arckrémet kapott, az egyetlen különbség az volt, hogy az egyikhez spirulinát adtak. A résztvevőknek fogalmuk sem volt arról, hogy melyik bőrkrémet használják, de arra kérték őket, hogy 28 napon keresztül naponta kétszer kenjék be a krémet. Az eredmények rögzítésekor megállapították, hogy „csak a vizsgált hatóanyagot tartalmazó készítmény csökkentette jelentősen az önkéntesek bőrének faggyútartalmát”.

Bár ez csak egy kísérlet, így az eredményeket óvatosan kell kezelni, legalábbis ilyen körülmények között úgy tűnik, hogy a spirulina igen erőteljes módon képes lehet pozitívan befolyásolni a pattanásokat.

Ami különösen biztató ebben a kutatásban, az az, hogy bemutatja, hogy a spirulina képes az akne kiváltó okát kezelni, ahelyett, hogy csupán egy-két kisebb tünettel foglalkozna.

Csökkenti a bőrgyulladást

Azt már láttuk, hogy a túlzott faggyútermelés központi szerepet játszik a pattanásos esetekben. Van azonban egy további elem, amelyet érdemes figyelembe venni: a gyulladás.

Amikor a faggyúmirigyek elzáródnak, a pórusokban lévő baktériumok elkezdhetnek felszaporodni. Ez viszont ahhoz vezet, hogy a szervezet gyulladásos választ indít, hogy megpróbáljon megbirkózni a mikrobákkal. Ez a gyulladás az, ami hozzájárul ahhoz, hogy a pattanások vörösnek és duzzadtnak tűnjenek.

Érdekes módon úgy tűnik, hogy a spirulina ezt az elemet is pozitívan befolyásolhatja. A tudósok például megállapították, hogy napi 2 gramm spirulina 12 héten át történő szedése a tesztalanyoknál csökkentette az allergiás reakciókat, ami jelentősen csökkentette a gyulladást.

Az eddigi kutatások tehát úgy tűnik, hogy a spirulina a pattanások kialakulásának két legfontosabb útvonalára is jótékony hatással lehet. Ez azonban messze nem a teljes történet, amint azt látni fogjuk…

Kivételes mennyiségű fehérjét kínál

A spirulina kivételesen magas fehérjetartalommal rendelkezik; ez a bőr számára kulcsfontosságú tápanyag. tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina szárazanyagra számítva 50-70%-ban tartalmaz fehérjét. Ez megdöbbentően magas szint, és nagyjából 3-4-szer magasabb, mint a „klasszikus” fehérjeforrások, mint a marhahús vagy a hal.

A fehérje rengeteg különböző szerepet játszik a szervezetben. Az egyik ilyen, hogy építőkövekként szolgálnak az izmok, a kollagén és – kitaláltad – a bőr építéséhez. Az elegendő fehérjefogyasztás biztosítása ezért kulcsfontosságú a bőr egészségének és rugalmasságának megőrzése szempontjából.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása feltétlenül közvetlenül jótékony hatással van az aknékra, a bőröd dús, egészséges és fiatalos tartása biztosan nem fog ártani neked.

Segít javítani a bőr hidratáltságát

A spirulina gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek száraz tömegének mintegy 11%-át teszik ki. Ezek „jó” zsírok, amelyek számos pozitív hatással vannak az egészségre, de sokan nem jutnak eleget az étrendünkben. Kémiai elemzések kimutatták, hogy e zsírsavak közül a legdominánsabb a gamma-linolénsav – más néven γ-linolénsav vagy GLA.

A GLA-t szigorú tudományos vizsgálatokban széles körben tanulmányozták, és számos pozitív egészségügyi eredményt mutattak ki, többek között a bőr minőségének javulását.

Egy 10 héten át tartó vizsgálatban 45 pattanásokban szenvedő önkéntes napi 400 mg GLA-t szedett. A kutatók a vizsgálati időszak előtt és után is felmérték pattanásaikat, és megállapították, hogy bőrük állapota jelentősen javult a placebocsoporthoz képest. Arra a következtetésre jutottak, hogy a GLA „használható [a] pattanásos betegek kezelésében”.

Máshol koreai kutatók megállapították, hogy a 12 héten át GLA-ban gazdag étrend-kiegészítőt kapó betegeknél a bőr hidratáltsága javult, ami a bőr szárazságának, irritációjának és viszketésének csökkenésében is megmutatkozott.

Ezek együttesen izgalmas eredmények. Úgy tűnik, hogy a spirulinában található gamma-linolénsav segít támogatni a bőr nedvességmegőrzésért felelős rétegét, az úgynevezett stratum corneumot. Ezáltal a bőr egészségesebb, jobban hidratált marad, és jobb rugalmasságot mutat. Az ilyen hatások előnyösek lehetnek az aknés betegek számára, de bárki számára, aki szeretné megőrizni a bőre egészségét.

Támogatja a sejtosztódást

A testet alkotó sejtek állandó változásban vannak, a régi sejtek elhalnak, és újak lépnek a helyükre. Ez a folyamat természetesen a sejtek osztódására és szaporodására támaszkodik. A bőr sejtjei különösen veszélyeztetettek lehetnek, mivel a környezeti szennyeződésektől kezdve a mindennapi vakarózásig és dörzsölésig minden felgyorsíthatja ezt a sejtcserét. Ez a folyamat segíti a horzsolások, vágások és egyéb kisebb sebek időben történő gyógyulását is.

A spirulina egyik leghíresebb tulajdonsága, hogy kivételesen magas B12-vitamin-tartalommal rendelkezik, amelyről köztudott, hogy központi szerepet játszik a sejtek szaporodásában, így hozzájárul a bőr és a haj optimális állapotban tartásához.

A pattanásokban szenvedők számára a spirulinából származó B12-vitamin egészséges bevitele ezért segíthet abban is, hogy a bőr gyorsan gyógyuljon az esetlegesen előforduló pattanások után.

Erőteljes antioxidáns védelmet nyújt

A spirulina erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segíthet a pattanásokon. a spirulina valóban meghökkentő antioxidáns tulajdonságait tekintve. Először is, az alga a színét egy egyedülálló pigmentből, a „Phycocyanin”-ból nyeri. Ez az anyag, amely természetes módon egyetlen más élő szervezetben sem található meg, bizonyítottan erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanakkor azonban ezt a védőhatást tovább fokozza más, hasonlóan hatékony anyagok jelenléte. A spirulina például gazdag E-vitaminban, és 40-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót.

Ezek az antioxidáns tulajdonságok azt jelentik, hogy a spirulina képes megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól, így segít megőrizni a bőr fiatalos és egészséges kinézetét. Azt is feltételezik, hogy ez a kivételes szintű antioxidáns védelem magyarázatot adhat arra is, hogy a spirulina milyen hatékonyan küzd a szervezetben a gyulladások ellen.

Ösztönzi a bőr rugalmasságát

Egy 44 önkéntesből álló csoportnak két különböző fényvédő krémet mutattak be – egy standard, kapható készítményt és egy olyat, amelyhez spirulinát adtak. A résztvevők egyike sem tudta, hogy melyik változatot kapta, de arra kérték őket, hogy a szokásos nyári tevékenység során kizárólag a kijelölt naptejet használják.

A vizsgálat 84 napig tartott, majd minden résztvevő bőrének állapotát értékelték. Az antioxidánsokban gazdag spirulina formulát használó személyeknél kevesebb „kollagén lebomlást” tapasztaltak, és ennek eredményeként javult a bőr rugalmassága.

Ismétlem, bár a bőr rugalmassága nem áll közvetlen kapcsolatban a pattanásokkal, ez még inkább alátámasztja a spirulina általánosabb előnyeit a bőr számára.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük