4 Természetes alternatíva a paracetamol kiváltására hátfájás esetén

paracetamol alternatíva

A hátfájás gyakori egészségügyi probléma, amely a legtöbb embert életének egy bizonyos pontján érinti. Leggyakrabban fájdalmat, égő, bizsergő, tompa vagy éles fájdalmat jelent a hátban, amely néha a lábakba is kisugárzik. Lehet sérülés vagy degeneratív betegség, például osteoarthritis következménye. Egyeseknél a hátfájás ritka jelenség, másoknál azonban a visszatérő krónikus hátfájás az élet minden területére jelentős negatív hatással lehet. Gyakran jelenti a munkából vagy az iskolából való kiesést, és hozzájárulhat alvászavarokhoz és depresszióhoz.

Egy nemrégiben készült áttekintés szerint a népszerű fájdalomcsillapító, a paracetamol szedése nem hatékonyabb a placebónál a hátfájás ellen, és hosszú ideig tartó szedése akár májkárosodáshoz is vezethet. Számos olyan természetes ízületi kiegészítő létezik, amely ígéretesnek bizonyult a hátfájás kezelésében, és kevesebb mellékhatással jár, mint a széles körben használt fájdalomcsillapítók.

Glükozamin

A glükozamin a szervezetben a kötőszövetekben előforduló glükozamin természetes vegyülete kagyló, amely segíti az ízületek kenését, a porcok és szalagok építését, javítja a rugalmasságot, és segít fenntartani a kötőszöveteket. Ahogy öregszünk, az ízületek finom szövetei romlanak, és kevesebb természetes glükozamin van jelen, ami ízületi fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

A glükozamin táplálékból nem áll rendelkezésre, ezért a táplálékkiegészítőket állati szövetek felhasználásával állítják elő. Létezik vegetáriánus változat is, amelyet növényi forrásokból vonnak ki. A glükózamin-kiegészítők szedése segíthet késleltetni az ízületi porcok lebomlását, sőt, segíthet annak újjáépítésében is. Számos tanulmány megállapította, hogy a glükozamin szedése hatékony és biztonságos kezelés lehet az osteoarthritishez kapcsolódó hátfájás esetén.

Kondroitin

A kondroitin természetes módon a porcokban található meg, ahol természetes rugalmasságot kölcsönöz, és segít az ízületek zavartalan működésének támogatásában. Úgy gondolják, hogy gyulladáscsökkentő hatása van, ami segíthet a fájdalomcsillapításban. A kondroitin lassíthatja a porc lebomlását is, és segíthet a gerinc és az ízületek párnázásában és alátámasztásában. Sokan úgy találják, hogy a glükozamin és a kondroitin együttes alkalmazása a leghatékonyabb a fájdalomcsillapításban.

Omega 3 halolajok

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi egészséghez, és természetes gyulladáscsökkentő hatásuk van, ami enyhítheti a krónikus állapotokhoz, például a hátfájáshoz kapcsolódó gyulladást és fájdalmat. Az olajos halakban és néhány növényi eredetű élelmiszerben, köztük a dióban és a lenmagban találhatók. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az omega-3 halolaj-kiegészítők ugyanolyan hatékonyan csökkentik a fájdalmat, mint a vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és biztonságosabb lehet hosszú ideig szedni őket.

Bromelain

A bromelain a fehérjeemésztő enzimek egy csoportja ananász bromelainértAz ananászban található, amely hosszú hagyományokkal rendelkezik gyógynövényként Dél- és Közép-Amerika őslakosai körében. A bromelain természetes vérhígító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes blokkolni a szervezetben a duzzanatot és fájdalmat okozó vegyületek termelődését. Képes lebontani a fibrint is, egy olyan fehérjét, amely megakadályozza a folyadék elfolyását a sérülés helyéről. Ezek a tulajdonságok a bromelain ideális természetes gyógymóddá teszik a hát- és ízületi fájdalmakra, különösen azokban az esetekben, amikor a fájdalom ízületi gyulladással kapcsolatos.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük