5 természetes gyógymód a hőhullámok ellen

hőhullámok

Egyes nők számára a menopauza tünetei hihetetlenül kellemetlenek lehetnek. Az éjszakai izzadás, a hangulatingadozás, a hüvelyszárazság és az alvászavarok mind befolyásolhatják a mindennapi élet minőségét. Ezek közül a tünetek közül talán a hőhullámok a legbosszantóbbak; a nap bármely szakában jelentkezhetnek, és zavarban és zavartan érezheti magát.

Ebben a cikkben azt nézzük meg, milyen természetes lehetőségek vannak a hőhullámok leküzdésére. A hormonpótló terápia (HRT) nem mindenki számára jelenthet lehetőséget, vagy egyszerűen csak úgy dönthet, hogy nem akarja alávetni magát ennek, ezért fontos, hogy kiemeljük a rendelkezésre álló egyéb gyógymódokat.

Mik azok a hőhullámok?

A hőhullám egyre intenzívebb hőérzet, amely a hasban vagy a mellkasban kezdődik, és a felsőtestre, a nyakra és a fejre emelkedik. Gyakran követi hirtelen kitörő izzadás, megnövekedett pulzusszám és szorongás vagy ingerlékenység érzése. A hőhullámok intenzitása egyénenként eltérő lehet, egyesek csak kisebb zavaró érzésként élik meg a hőhullámokat, míg mások számára intenzív érzés lehet. Ha a hőhullámok éjszaka jelentkeznek, „éjszakai izzadásnak” nevezik őket, és gyakran elég ahhoz, hogy az ember felébredjen, ami az egész nap folyamán kihatással van az energiaszintre.

Úgy vélik, hogy a hőhullámok a hormonszintekkel és a test véráramlásával függnek össze. Azt is tudjuk, hogy van néhány gyakori kiváltó ok, mint például az alkohol, a dohányzás, a stressz, a meleg időjárás, valamint bizonyos kezelések és gyógyszerek. Az első lépés a csökkentésük felé, ha megpróbálunk általánosságban egészségesebb életmódot folytatni – elvégre a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Ne feledje, hogy ha olyan tünetei vannak, mint a hasmenés, fogyás és gyengeség, akkor keressen fel egy orvost, mivel ezek komolyabb probléma jelei lehetnek.

Sok nő, aki úgy dönt, hogy elkerüli a HRT-t, a hőhullámok természetes gyógymódjai felé fordul. Íme egy válogatás kipróbált és bevált gyógynövényes gyógymódokból, amelyeket hatásosnak találhat.

Relaxációs technikák

A legtermészetesebb gyógymód egyáltalán nem igényel semmilyen gyógyszert vagy kiegészítést. Egyszerűen a test ellazítása és a feszültség feloldása segíthet a hőhullámokon. Kutatások szerint a relaxáció csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását is a nap folyamán. A legjobb az egészben, hogy az ajánlott technikákat bárki elvégezheti, különösebb felszerelés nélkül – csak egy csendes hely és némi szabadidő kell hozzá.

Az egyik általánosan ajánlott technika az ütemezett légzés – alapvetően az ellenőrzött, lassú, mély légzés. Mindössze egy kényelmes székre van szükséged: dőlj hátra nyugodt testtartásban, és lélegezz be az orrodon keresztül, miközben fejben négyig számolsz. Tartsa bent a levegőt egy másodpercig, majd engedje ki, miközben szintén négyig számol. Ha ezt a lassú légzést naponta kétszer körülbelül 15 percig végezzük, az természetes, gyógyszermentes módszer a hőhullámok enyhítésére. Ha ezt más hasonló technikákkal, például meditációval és jógával – általában a tudatossággal – folytatjuk, szintén kordában tarthatjuk a hőhullámainkat.

Fekete kankalin

Az Actaea racemosa néven is ismert fekete cohosh gyógynövényt világszerte a PMS-sel és a menopauzával kapcsolatos számos probléma természetes gyógymódjaként használják. Egy 704 menopauzában szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők 72%-a tapasztalt előnyöket a fekete cohosh kivonat szedése által. Továbbá 49%-uk tapasztalta a tünetek teljes enyhülését, míg 37,8%-uk jelentős javulást tapasztalt. Egy másik, 629 nő bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a nők 93%-a számolt be javulásról, többek között a hőhullámok, az ingerlékenység és az alvászavarok terén. Ráadásul a black cohosh kiváló biztonsági adatokkal rendelkezik, és az ajánlott irányelveken belül szedve kevés, ha egyáltalán van mellékhatása.

Vörös lóhere

A Trifolium pratense az izoflavonok egyik leggazdagabb forrásának számít; a növényekben található vízben oldódó vegyi anyagok, amelyek az emberi szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan hatnak. Az elképzelés szerint ezek a vegyi anyagok „enyhítik a menopauza csapását” azáltal, hogy pótolják a folyamat során elvesztett ösztrogén egy részét.

Egy három hónapos dániai vizsgálatban a vörös lóhere-kiegészítők átlagosan egyharmadával csökkentették a hőhullámok gyakoriságát, és a hőhullámok kevésbé voltak intenzívek. Az eredmények azt is kimutatták, hogy lelassult a csontvesztés üteme, ami a menopauza idején gyakori lehet.

Szója izoflavonok

A szójabab nagy mennyiségű izoflavonokat is tartalmaz. Azt állítják, hogy az ázsiai nőknek csak 10-20%-a szenved hőhullámoktól, míg az észak-amerikai vagy nyugat-európai nőknek 70-80%-a a magas szójatartalmú étrend miatt. Egy 19, összesen 1200 nő bevonásával végzett vizsgálat áttekintése szerint a szójaizoflavonok csökkentették a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát. A kutatás kimutatta, hogy legalább 54 mg szójaizoflavonra volt szükség hat hónapon keresztül a gyakoriság 20%-os és a súlyosság 26%-os csökkenéséhez.

Édesgyökér kivonat

Az édesgyökér előnyei nem csak az édesszájúság csillapítására korlátozódnak, hanem a menopauzában lévő nők hőhullámainak csökkentésére is kiterjedhetnek. A szakértők úgy vélik, hogy az édesgyökérben található vegyi anyagok utánozzák a női ösztrogén hormon hatását, amelynek szintje általában csökken a menopauza alatt, ami hőhullámokat, hüvelyszárazságot és hangulatingadozásokat vált ki. Tanulmányok eredményei szerint a napi édesgyökér-kiegészítők 80%-kal csökkenthetik a hőhullámokat, és az éjszakai izzadás csökkentésével javíthatják az alvás minőségét.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük