7 dolog ami károsítja az immunrendszert

immunrendszer károsító dolog

Az év hidegebb hónapjaiban sokan keresik az immunrendszerük erősítésének módjait, hogy elkerüljék a mindenütt jelenlévő téli megfázást és köhögést.

De mi van akkor, ha a szokásaid valójában gyenge immunrendszert eredményeznek?

Vessünk egy pillantást ezekre a szokásokra, és arra, hogyan befolyásolhatják negatívan a természetes immunitást.

A gyenge immunrendszer okai

Alváshiány

Az emberi szervezetnek nagyjából 8 óra alvásra van szüksége éjszakánként ahhoz, hogy normálisan működjön, de sokan ennél jóval kevesebbet alszanak – a lakosság 70%-a kevesebb mint 7 órát alszik éjszakánként. Az alváshiány az immunválasz elfojtásával jár együtt, mivel a betegségekkel küzdő antitestek és sejtek száma csökken az alváshiányos egyéneknél, ami a betegségek nagyobb kockázatához vezet. Törekedjen arra, hogy éjszakánként 8-9 óra megszakítás nélküli alvást biztosítson.

Stressz és szorongás

Amikor stresszesek vagy szorongóak vagyunk, az immunrendszerünknek is megárt a sok – a stresszhormon kortizol elnyomja az immunrendszer hatékonyságát azáltal, hogy csökkenti a limfociták, vagyis a baktériumok és vírusok ellen küzdő fehérvérsejtek számát. A stressz az emésztőrendszerre és a szívre is nyomást gyakorol – ami szintén hozzájárulhat a betegségek kialakulásához. Tegyen lépéseket annak érdekében, hogy csökkentse a felesleges stresszt az életében, és próbálja ki az olyan relaxációs tevékenységeket, mint a meditáció vagy a jóga.

Túl sokat iszik

A mértéktelen ivás, vagyis sok alkoholos ital fogyasztása egy ülésen gátolhatja a fehérvérsejtek működését, és csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. A túlzott alkoholfogyasztás idővel vese- és májproblémákhoz, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet. Maradjon az üdítőitaloknál, és nők esetében naponta legfeljebb 2-3, férfiak esetében 3-4 egységet fogyasszon.

Dohányzás

A dohányzással kapcsolatos egészségügyi problémák már régóta jól dokumentáltak, és a kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a cigaretta káros hatással van az egészségre. A cigarettafüst beszűkítheti az ereket, ami azt jelenti, hogy a sebek tovább gyógyulnak, ezáltal növeli a fertőzések kockázatát, valamint elnyomja a szervezetben a betegségek ellen küzdő antitesteket és sejteket. Kérjen gyakorlati tanácsot háziorvosától a dohányzásról való leszokással kapcsolatban.

Egészségtelen táplálkozás

A szervezetnek számos vitaminra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön, és ezeket az ételekből szerzi be. A magas zsírtartalmú, egészségtelen ételekből vagy alacsony tápértékű élelmiszerekből álló étrend súlygyarapodást okozhat, és hajlamosabbá tehet a fertőzésekre.

A cukor a fehérvérsejtek hatékonyságát és a betegséget okozó mikrobák elleni fellépését is gátolhatja. Gondoskodjon arról, hogy a magas zsír- és cukortartalmú ételeket minimálisra csökkentse, és növelje a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását, hogy a szervezetének minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson.

A testmozgás hiánya

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeresen testmozgást végző emberek fehérvérsejtjei jobban működnek, mint azoké, akik nem mozognak. Amikor sportolsz, az agy endorfint szabadít fel – olyan hormonokat, amelyek enyhítik a fájdalmat és elősegítik a jó közérzetet. A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a stresszt is, és segíthet jobban aludni. Nincs szükséged drága edzőtermi előfizetésre vagy díszes felszerelésre – próbálj meg hetente háromszor egy gyors sétát tenni, hogy élvezhesd a testmozgás számos egészségügyi előnyét.

Dehidratáció

Fontos elkerülni a dehidratáltságot, mivel a víz szinte minden testi folyamatban létfontosságú szerepet játszik, és a hosszú ideig tartó dehidratáltság mindenféle egészségügyi problémát okozhat. A megfelelő folyadékpótlás segít a szervezetnek a méreganyagok és salakanyagok kiürítésében, és segít megőrizni a szervezet összes sejtjének egészségét. Törekedjen arra, hogy naponta legalább 2 liter vizet igyon. Ha nem szereti a sima vizet, próbálja meg a szénsavas vizet egy csipet citrom- vagy lime-lével ízesíteni.

Mindannyian megbetegszünk időről időre, annak ellenére, hogy mindent megteszünk az egészségünk megőrzése érdekében, és ilyenkor a gyenge immunrendszernek jól jön egy segítő kéz. Az immunitás természetes gyógymódjai, mint például az Echinacea, bizonyítottan növelik a fehérvérsejtek számát a szervezetben, és fokozzák a mikrofágok, a betegségekkel küzdő sejtek aktivitását.

A megfázás első jeleinél szedve segíthetnek a szervezetnek a hatékonyabb küzdelemben.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük