7 ok, amiért száraz és törékeny a hajad

törékeny haj

Mindenki arra törekszik, hogy puha, selymes haja legyen, és a hajápoló ipar több millió fontos üzlet, amelynek olyan márkák a vezető szereplői, mint a Herbal Essences és a Pantene.

A száraz, törékeny hajat okozhatja olyan egyszerű dolog, mint az időjárás vagy a hajápolási rutin, de az is lehet, hogy ez annak a jele, hogy nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat az étrendjéből, vagy esetleg valamilyen alapbetegségben szenved.

Íme tehát a 7 legfontosabb ok, amiért száraz és törékeny lehet a hajad, és segítünk, hogy változtass az életmódodon az egészséges és boldog haj érdekében – mert megérdemled!

Hajápolási szokásaid

Az olyan hajápolási szokások, mint a túlzott hajmosás, eltávolíthatják a természetes olajokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a hajad puha és nedves maradjon. Ezen kívül a durva vegyi anyagokat tartalmazó hajfestékek azonnal károsíthatják a hajadat, és száraz és törékeny lesz tőle. Ha sorozatos hajszárítót vagy hajegyenesítőt használsz, ez a hosszan tartó hőhatás révén fokozhatja a haj szárazságát.

Környezeti tényezők

Ha olyan területen él, ahol extrém meleg vagy extrém hideg van, ez száraz és törékeny hajhoz vezethet. A napnak vagy a szélnek való állandó kitettség szintén száraz hajat okozhat, és a sok vízben töltött idő szintén befolyásolhatja a hajfürtök állapotát! Próbáljon kalapot viselni, ha állandóan a napon van, vagy úszósapkát, ha sok időt tölt a vízben, hogy haja a lehető legjobban nézzen ki.

Alultápláltság

Alultápláltságról akkor beszélünk, ha a szervezet a helytelen táplálkozás miatt nem jut elegendő tápanyaghoz. A szervezetben lévő tápanyagok szintje nagy szerepet játszhat a haj egészségében, és a haj károsodását tekintve az alultápláltság a hő és a kémiai károsodás mellett áll.

Anorexia Nervosa

Az anorexia egy étkezési zavar, amely az embereket az egészségesnél nagyobb súlyvesztésre készteti. Az alultápláltsághoz kapcsolódóan az anorexia tápanyaghiányt okoz, és a száraz bőr és haj ennek a rendellenességnek a korai jele lehet. E jelek felismerése szükséges ahhoz, hogy segítséget kapjunk a szükséges tápanyagokat, például az olajos halakban található Omega-3 zsírsavak megfelelő szintjét tartalmazó étrend bevezetéséhez, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között egészségesebb hajjal jár.

Menkes-szindróma

A Menkes-szindróma egy súlyos betegség, amelyet genetikai hiányosság okoz. A Menkes-szindróma megakadályozza, hogy a test sejtjei megfelelően felszívják a rezet, ami hatással van a csontok, a bőr és a haj szerkezetére. A száraz haj a Menkes-szindróma egyik kisebb, de figyelemre méltó tünete.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elején található, és egy olyan hormont termel, amely a szervezet fehérje- és energiafeldolgozásáért felelős. Pajzsmirigy-alulműködésről akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget ebből a hormonból. A száraz haj az egyik tünet a fáradtság, az elhízás, a depresszió és az izom- és ízületi fájdalom mellett.

Pajzsmirigy alulműködés

A mellékpajzsmirigyek segítenek szabályozni a kalcium felhasználását és eltávolítását. Hypoparathyreosis akkor fordul elő, ha a mellékpajzsmirigyek nem termelnek elegendő mellékpajzsmirigyhormont. Ezt okozhatja a mirigyek fej- vagy nyakműtét során bekövetkező károsodása, és a tünetek közé tartozik a száraz bőr és haj, a szürkehályog és az izomgörcsök/görcsök.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük