7 természetes gyógymód a depresszió ellen

7 természetes gyógymód a depresszió ellen

Mi a depresszió?

Sokan érezzük magunkat időről időre rosszul, de a depresszió sokkal több, mint egyszerű szomorúság. A súlyos depresszió hónapoktól akár évekig is eltarthat, és az elszigeteltség és a tehetetlenség intenzív érzését okozza, ami kihat a kapcsolatokra, a társadalmi életre és a karrierre.

A klinikai depresszió a világ egyik vezető mentális rendellenessége, és riasztó mértékben növekszik. Itt az Egyesült Királyságban a szorongás és a depresszió kombinációja a leggyakoribb mentális zavar, amely életünk során minden tizedik embert érint valamikor.

Hogyan küzdjünk a depresszió ellen

Vannak olyan életmódbeli változtatások, amelyek segíthetnek megbirkózni a depressziós érzésekkel, hogy azok ne álljanak fenn és ne erősödjenek fel. Vegyen fontolóra néhányat az alábbi, a depresszió ellen kipróbált és bevált gyógymódok közül, hogy megtörje a körforgást.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres, mérsékelt testmozgás javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és növelheti az önbecsülést. Sőt, több nagyszabású tanulmány is megállapította, hogy bizonyos esetekben a rendszeres testmozgás ugyanolyan hatékony lehet, mint az antidepresszáns gyógyszerek, és hogy a depresszió kevésbé valószínűsíti a visszatérést azoknál, akik folytatják a testmozgást. Úgy gondolják, hogy a testmozgás fokozza a szervezetben a jó közérzetet keltő endorfinok, például a szerotonin felszabadulását, és így segít javítani a hangulatot. Fontos, hogy találjunk néhány különböző mozgásformát, amelyet élvezünk. Ez segít fenntartani a motivációs szintjét.

Egyen boldogan

A kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó, az összes élelmiszercsoportot magában foglaló étrend fontos a depresszió elleni küzdelemben. A mediterrán étrend különösen előnyös lehet, mivel sok friss halat tartalmaz, amely az EPA és DHA omega-3 zsírsavakat biztosítja. Ezek a normális agyműködés építőkövei, és segíthetnek a hangulat javításában.

Soha ne hagyjon ki étkezést. Fontos, hogy rendszeresen étkezzünk, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokat. A rendszertelen étkezési szokások csúcsokat és hullámvölgyeket okoznak a vércukorszintben, és hangulatváltozásokat váltanak ki. Próbálja meg elkerülni a cukros italokat és az egészségtelen ételeket, mivel ezek a vércukorszint ingadozását okozzák, ami fáradtságot és ingerlékenységet eredményez.

Menjen a szabadba

A téli hónapokban gyakran emelkedik a depressziósok aránya, különösen a depresszió egy típusa, a szezonális affektív zavar (SAD) esetében. Ezt feltehetően a természetes napfény csökkenése okozza, ami a szerotonin termelés csökkenését eredményezi. Ennek leküzdésére próbáljon meg minél többet kimenni a szabadba a nappali órákban, hogy a bőrét természetes napfénynek tegye ki. Alternatív megoldásként a fényterápia is segíthet a szerotoninszint növelésében; ennek során egy olyan doboz mellett kell ülni, amely a természetes kültéri fényt utánzó fényt bocsát ki.

Igyon zöld teát

Tanulmányok megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik naponta több mint három csésze zöld teát isznak, 44%-kal kisebb valószínűséggel jelentkeznek depressziós tünetek, mint azoknál, akik kevés vagy egyáltalán nem isznak zöld teát. A vizsgálatban részt vevő kutatók úgy vélik, hogy ez a zöld teában található l-theanin nevű aminosavnak köszönhető, amely úgy tűnik, hogy szinte nyugtatóként hat az agyra.

Beszéljük ki

Ne féljen beszélgetni. A legtöbb mentálhigiénés szakértő egyetért abban, hogy a beszélgetés a depresszió egyik legfontosabb természetes gyógymódja lehet. Először is gondolja át, hogy miért érzi magát rosszul, majd próbáljon megnyílni egy barátjának vagy családtagjának. Ez terápiás hatású lehet azáltal, hogy megszünteti a depresszióval járó szorongás egy részét. Azt is megfontolhatja, hogy beszéljen egy orvossal, aki ajánlhat kognitív viselkedésterápiát (CBT). Ennek célja, hogy megváltoztassa az emberek gondolkodásmódját és javítsa lelkiállapotukat.

Mindfulness technika

A mindfulness olyan elme-test technikákat foglal magában, amelyek célja a test és a gondolatok feletti kontroll javítása. Jó példa erre a Tai Chi és a jóga, amelyek a meditációt és a mély légzést ötvözik, és amelyekről megállapították, hogy hatékonyak a depresszió elleni küzdelemben. A mély légzés segít átvenni az irányítást a gondolatok felett és megnyugtatni a testet. A légzőgyakorlatok az agy és az idegrendszer oxigénellátását is növelik, ami lehetővé teszi a test ellazulását és enyhíti a rossz hangulatot. Egy népszerű mélylégzési technika a „4-7-8” módszer: Lélegezzen be négyig, tartsa vissza a lélegzetét hétig, majd lassan lélegezzen ki nyolcig.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük