9 tipp a gyenge hólyag erősítésére

hólyag

A gyenge hólyag, amelyet néha túlműködő hólyagnak is neveznek, rendkívül gyakori állapot, amely bármely életkorban bárkit érinthet, bár általában 4-5-ször több nőt érint, mint férfit.

Akkor fordul elő, amikor a medencefenék izmai (a baldert, a méhet és a beleket tartó izmok) gyengülnek, és gyakori (24 óra alatt nyolcnál több) vécére járás, hirtelen vizelési inger és alvászavarok jellemzik.

A legegyszerűbb tevékenységek, például a nevetés, köhögés, emelés és futás is szivárgást eredményezhet, ezért sokan inkább kerülik a potenciálisan kínos társas helyzeteket, ami nagyban befolyásolja a mindennapi élet minőségét.

Bár a gyenge húgyhólyagra nincs ismert gyógymód, vannak életmódbeli változtatások és gyakorlatok, amelyeket a medencefenék izmainak megerősítése és a tünetek csökkentése érdekében végezhet.

Gyakorlatok a medencefenék izmainak erősítésére

A Kegel-gyakorlatok az egyik leghatékonyabb módja a medencefenék izmainak erősítésének és edzésének. Bárhol végezhetők, de gyakorlatot és koncentrációt igényelnek.

E gyakorlatok helyes elvégzéséhez először is meg kell találnia a medencefenék izmait. Ennek egyszerű módja van, amikor legközelebb a fürdőszobában jár; hagyja abba a vizelést az áramlás közepén, és koncentráljon azokra az izmokra, amelyeket ehhez használ – ezek a medencefenék izmai.

Amikor készen áll a gyakorlat elvégzésére, egyszerűen feszítse meg ezeket az izmokat, és tartsa bent öt másodpercig. Ezután engedje el öt másodpercre. Ismételje meg ezt tízszer.

Ezután ismételje meg az egész folyamatot rendszeres időközönként a nap folyamán.

Bár ez a gyakorlat eleinte trükkös lehet, bizonyítottan akár 70%-kal is javítja a tüneteket 3 hónap alatt.

De ragaszkodni kell hozzá; ha abbahagyja a gyakorlat végzését, a medencefenék izmai meggyengülnek, és a tünetek jelentkezhetnek.

A medencefenékgyakorlatok mellett a testmozgás szélesebb körű megközelítése is fontos az egészséges testsúly fenntartása és a medenceizmokra nehezedő terhelés csökkentése érdekében. Bizonyos jógapózok is hasznosak lehetnek, mint például a hal, a csuka és a varjú.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a teljes testsúly akár csak 5-10%-kal történő csökkentése jelentősen csökkentheti a szivárgást.

Hólyagtréning

Az agy edzése a sürgető érzés leküzdésére szintén hatékony lehet. A hólyagtréning magában foglalja a vizelés meghatározott időpontokra történő ütemezését, és a két időpont között fokozatosan hosszabb időközök kialakítását. Először csak néhány perccel növelje az intervallumokat, majd fokozatosan növelje ezt több mint egy órára.

Ne feledje, hogy a sürgetés gyakran hullámokban jelentkezik, így a kezdeti késztetésnek való ellenállás után érezhet némi megkönnyebbülést.

Figyelje a folyadékbevitelt

A napi folyadékbevitelt illetően fontos, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt. A túl sok folyadék nyilvánvalóan növeli a vizelés gyakoriságát.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kerülnie kellene a folyadékot. A túl kevés folyadék arra ösztönzi a szervezetet, hogy megszabaduljon a felesleges salakanyagoktól, és koncentrálja a vizeletet, valamint irritálja a hólyagot.

A legjobb tanács az, hogy reagáljon természetes szomjúságára, és gondoskodjon arról, hogy vizelete halványsárga színű maradjon.

Kövesse a lúgos étrendet

A savas étrend helyett a lúgos étrend tisztítja és tonizálja a veséket és a húgyutakat. Töltse meg tehát étrendjét friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint teljes kiőrlésű tésztafélékkel és rizzsel. Az ésszerűség határain belül próbálja meg korlátozni a savas ételek, például a cukor, a búza, a tejtermékek, a vörös húsok, a narancs, az alkohol, valamint a tartósított és feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

Próbálja ki a zöld teát

A zöld tea antioxidáns hatásai számos különböző egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, és erős bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy segíthet a túlműködő hólyag csökkentésében. Naponta legalább 500 mg zöld tea segít a veséknek kiszűrni a méreganyagokat, és enyhe vizelethajtóként működik, hogy segítsen több salakanyagot kiüríteni és elősegítse a vizelet jobb tónusát. A napi koncentrált mennyiség bevitelének legegyszerűbb módja a zöldtea-kiegészítő, de a gyógyteák is hasznosak lehetnek.

Kerülje a gyakori kiváltó okokat

A stimulánsok és a vízhajtók általában rontják a túlműködő hólyagot, és fokozzák a sürgető érzést. Próbálja meg elkerülni az alkoholt, és tartsa a koffeinfogyasztást napi 100 mg alatt. Az üdítők, a csokoládé, a citrusfélékből készült italok és bizonyos gyógyszerek szintén gyakori kiváltó okok. Egy-egy hétre iktasson ki minden egyes kiváltó okot, hogy lássa, melyik lehet a bűnös.

Tüneti napló vezetése

A tüneti napló segíthet a kiváltó okok azonosításában és elkerülésében, és orvosának is hasznos lehet a diagnózis felállításakor. A naplónak nyomon kell követnie a napi folyadékbevitelt, a potenciális kiváltó okok fogyasztását, azt, hogy hányszor használja a mosdót, valamint a véletlen szivárgásokat, beleértve a napszakot, amikor azok bekövetkeztek, és az éppen végzett tevékenységet.

Érdemes lehet feljegyezni a különösen stresszes eseményeket is, mivel a stressz köztudottan rontja a tüneteket. A tüneti naplók hatékonyságával kapcsolatban végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a tünetek megfigyelésének optimális időtartama 7 nap. A későbbiekben is vissza lehet hasonlítani.

Beszéljen a háziorvosával

Ha az életmódbeli és étrendi változtatások nem vezettek eredményre, bizonyos vényköteles gyógyszerek jótékony hatással lehetnek a vizelési inger csökkentésére. Ezek úgy hatnak, hogy ellazítják a hólyagot és növelik a vizelet mennyiségét, amit az képes megtartani. Sok ilyen gyógyszer azonban olyan mellékhatásokkal jár, mint a szájszárazság és a székrekedés.

Szélsőséges esetekben a műtét is szóba jöhet. Ha már szed vényköteles gyógyszereket, érdemes figyelembe venni, hogy ezek közül néhány gyengítheti a hólyag izomösszehúzódását, különösen az antihisztaminok, a triciklikus gyógyszerek és a vérnyomáscsökkentők. Beszéljen háziorvosával a hólyagbarát alternatívákról.

Elektromos stimuláció

Ha a hólyagproblémákat az idegek gyenge jelzése okozza, akkor háziorvosa javasolhatja a perkután sípcsonti idegstimulációnak (PTNS) nevezett eljárást. Ennek során egy kis tűt szúrnak a bokájába, amely elektromos impulzusokat küld a medencében lévő idegeknek. Bár hatékony, ez is időigényes folyamat lehet, és több hónapon keresztül heti rendszerességgel kell foglalkozni vele. Kövesse ezeket a gyors és egyszerű tippeket, hogy segítsen legyőzni a gyenge hólyagot.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük