A bór egészségügyi előnyei és hatásai

A bór egészségügyi előnyei és hatásai

Bór-citrát háttér és előnyök

A bór az ötödik atomi elem, ami azt jelenti, hogy egy bóratom öt protont tartalmaz. Ez egy viszonylag ritka elem, amely a természetben nem fordul elő tiszta formában a Földön. Laboratóriumban előállítható tiszta bór, bár ez nehézkes, mivel erősen hajlamos arra, hogy más elemekkel tűzálló vegyületeket képezzen.
A bór minden szervezet számára nélkülözhetetlen elem, bár táplálkozási bórhiány a természetben nem fordul elő. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek becslése szerint az emberek jellemzően több mint két milligramm bórt fogyasztanak naponta, és a minimális szükséglet vélhetően jóval kevesebb. A bór táplálkozásban betöltött szerepe tehát nem jól ismert.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a menopauza utáni bórpótlás csökkentette a nők kalciumkiválasztását. Ez az eredmény azt jelzi, hogy a bórnak jelentős szerepe lehet a csontképzésben, bár az USDA tanulmánya nem tudta meghatározni, hogy a bórnak ezek a hatásai gyógyászati vagy táplálkozási jellegűek-e.

A bór-citrátot jellemzően az étrend-kiegészítőkben használják, hogy a bórt biológiailag hozzáférhető formában biztosítsák. Kémiai képlete BC6H5O7, ahol a B a bórt, a C6H5O7 pedig a citrát képlete. A citrátot általában táplálékkiegészítőkben használják, mivel a gyomorban gyorsan lebomlik.

A bór-citrát felhasználása

A bór-citrát leggyakoribb felhasználási területei az étrend-kiegészítőkben a csontokkal foglalkoznak. Az egészséges hormonszintek és a gyulladások kezelésére is felhasználható.

Annak jelei, hogy szüksége lehet bór-citrátra

A bórhiány legjelentősebb jelének a rossz hajminőséget tartják, bár ez emberekben nem igazolt. A magnézium vagy a kalcium rendellenes anyagcseréjével járó állapotok is részesülhetnek a bór-kiegészítőkből. Az alacsony csonttömeg a legnyilvánvalóbb ilyen jel, bár más csontbetegségek is jelenthetik azt, hogy bórra van szüksége. További jelei annak, hogy a bór segíthet Önnek, a nemi hormonok és a pajzsmirigyhormonok egyensúlyhiánya.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük