A csoportos testmozgás előnyei

csoportos testmozgás

Mindannyian ismerjük a testmozgás előnyeit – jobb egészség, a súlyos betegségek kockázatának csökkenése, alacsonyabb vérnyomás és erős, tónusos test. Az egészség azonban nemcsak a fizikai erőnlétről és egészségről szól, hanem a mentális egészségről is.

Amiről gyakran nem beszélünk, azok a testmozgás szociális aspektusai: mit tesz az emberrel, ha rendszeresen találkozik és új emberekkel kerül kapcsolatba. Ez egyesek számára ugyanolyan fontos lehet, mint a fizikai aspektusok – a barátokkal való találkozás és a közös ismerkedés, valamint az új készségek elsajátítása. De mik is pontosan az előnyei? Olvasson tovább, hogy megtudja.

Motiváció

Az egyik legnyilvánvalóbb előny az, hogy mások arra ösztönöznek, hogy a legjobbat hozza ki magából. Egyes edzések magányos élményt jelenthetnek, és nyitva hagyják a fejedben lévő hangot, amely azt mondaná, hogy hagyd abba és add fel. A másik oldalról viszont elég egy barát, aki azt mondja, hogy „meg fogod csinálni”, hogy tovább folytasd.

Ez különösen fontos lehet azok számára, akiknek nehézséget okozhat a testmozgás, legyen szó akár fizikai állapotról, akár egyszerűen csak arról, hogy nem érzik magukat teljesen jól egy edzőteremben vagy sportközpontban. Az egyik ilyen csoport, akiknek nehézséget okozhat a testmozgás, az idősebb felnőttek, akiknél a testmozgás még mindig fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Egy tanulmány egy 85 év körüli átlagéletkorú csoportot vizsgált; azt találták, hogy a csoportos testmozgás erősíti az „önhatékonyságot és az eredményvárakozásokat”, hangsúlyozva, hogy az idősebb felnőttek edzésprogramjainak valóban tartalmazniuk kell egy szociális elemet.

Fegyelem és elszámoltathatóság

Ez a pont egy kicsit kevésbé hangzik vidáman, mint az előző, de nem olyan borús, mint amilyennek hangzik! Itt kevésbé egy fúró oktató ugat rád parancsokat, sokkal inkább egy barátságos arc, aki arra ösztökél, hogy tartsd magad a rendszeredhez, és azt szeretné, ha elérnéd a céljaidat, amikor egyébként abbahagynád.

Köztudott, hogy az edzésprogram betartása nehéz lehet: egy 2012-es amerikai felmérés szerint az edzőtermekbe januárban bejelentkezők 80%-a február második hetére kilép. Ha egy barátoddal együtt sportolsz, az azt jelenti, hogy kordában tartjátok egymást, és a társadalmi kötelezettség egy újabb okot ad arra, hogy elhagyd a házat és aktívan mozogj. Senki sem akarja hazudni a barátainak, hogy lusta, vagy cserbenhagyni őket, amikor ők is igyekeznek a legjobbat kihozni magukból. Természetesen ez a hatás megsokszorozódik, ha csapatsportot űzöl.

Ez nem maradt észrevétlen az edzőtermekben sem, amelyek gyorsan kínálnak csoportos órákat és foglalkozásokat mindenféle tevékenységre, a jógától az aerobikig. Még idegenekkel is elég erős a csoportmentalitás, az az érzés, hogy részt kell venned, ahhoz, hogy akkor is folytasd, amikor tudod, hogy kellene, de a tested mást mondana.

És ez a lényege az elszámoltathatóságnak – hogy ad egy néha nagyon is szükséges lökést, amikor gyengének érzed magad. Egyetlen kihagyott nap gyakran kicsúszhat az irányításod alól, ha nincs egy csapat, csoport vagy barát, aki segít neked mozgásba lendülni. De légy óvatos – lehet, hogy elrángatnak az edzőterembe, bármit is mondasz!

Barátság és közösség

Egy új csapatsporthoz vagy csoportos foglalkozáshoz való csatlakozás kiváló lehetőség arra, hogy új embereket ismerj meg, vagy bővítsd a jelenlegi baráti körödet. Mindannyian ugyanazt az égető érzést, ugyanazt a kimerültséget és remélhetőleg ugyanazt az endorfinlöketet érzitek utána – a termékeny közös talaj mind ott van ahhoz, hogy értelmes kapcsolatokat alakítsatok ki.

Ez különösen fontos lehet azok számára, akiknek a társasági köre kicsi vagy az évek során összezsugorodott. A magány nagyon is valós állapot, amelynek fizikai tünetei közé tartozik a fokozott stressz, a szív- és érrendszeri problémák, az Alzheimer-kór kialakulása és a kábítószerrel való visszaélésre való hajlam. Bár ezek komolyan hangzanak, a gyógymód egyszerű – találjon egy olyan tevékenységet, amelyet élvez, és ossza meg más hasonlóan gondolkodó emberekkel.

Ennek nem feltétlenül kell csapatsportnak lennie, hiszen szinte minden tevékenységre léteznek csoportok. Az interneten (különösen a közösségi médiában) való keresgélés segíthet megtalálni ezeket a csoportokat, és jobb képet kaphatsz arról, hogy mivel foglalkoznak – akár már a részvétel előtt elkezdhetsz velük beszélgetni. Használd ki a rendelkezésedre álló forrásokat, és keress új embereket!

Csapatépítés és készségek

A másokkal való együttműködés életünk számos területén kulcsfontosságú készség, de ez olyasmi lehet, amivel az emberek küszködnek, vagy amiben több gyakorlatra van szükségük. Természetesen a csapatsportok szórakoztató, alacsony nyomás alatt álló környezetben fejleszthetik ezeket a készségeket.

Egy 1995-ös, a csapatépítésről szóló tanulmány szerint a legfontosabb alapelvek közé tartozik „a közös jövőkép és a célok egysége, az együttműködő és szinergikus csapatmunka… a csapatként való identitás, a pozitív csapatkultúra és az összetartó csoport légköre”. Ezek tökéletesen illeszkednek a sportcsapatokhoz és a részvételhez, különösen ahhoz, hogy valaki hosszú ideig tagja legyen; a csapatban elfoglalt helyének kiépítése, büszkeség magára a csapatra, és keményen dolgozik azért, hogy mások sikeresek legyenek.

Az a gondolat, hogy erős akarsz lenni a csapatodért, mindig arra sarkall, hogy erősebb legyél, ami visszahat a testmozgás fizikalitására. Mielőtt észrevennéd, kétszeres erőfeszítéseket teszel azért, hogy ne csak fittebb legyél, hanem azért is, hogy lelkiismeretesen törődj a csapat többi tagjával – mind az ő jólétükkel, mind pedig a szakmájukkal.

A negatív érzelmek kezelése

Semmi újdonság nincs abban, hogy a frusztrációdat edzés közben vezeted le, de ez kihat a szociális életedre is. Edzés közben számos negatív érzelem fogja érni – ez a mellékhatása annak, hogy erőlteted magad, és tovább akarsz menni, mint ameddig jelenleg képes vagy. A testmozgás egészséges teret adhat arra, hogy megtapasztalja ezeket az érzelmeket – stressz, düh és frusztráció, hogy csak néhányat említsek -, és megtanulja nemcsak a teste reakcióját, hanem azt is, hogyan kezelje őket.

Ha megtanulsz bánni ezekkel az érzelmekkel (vagy egyszerűen csak teljesen kigyakorolod őket a szervezetedből), az nagy hatással lesz a szociális készségeidre. Talán kevésbé fogsz rágódni bizonyos érzéseken, kevésbé fogod rajtakapni magad, hogy hangulatba süllyedsz, és lesz elég időd korrigálni magad. Legyenek a testmozgások egyben önreflexiós foglalkozások is; tudj meg többet arról, hogy mi mozgat téged, és ezt a tudást vidd magaddal előre.

Sport ajánlások

A testmozgás társadalmi előnyeinek ismerete egy dolog, de mi a helyzet azzal, hogy milyen sportágakhoz érdemes csatlakozni? Rengeteg sportág közül választhat, és mindegyikben egyedülálló képességeket tesztelhet, valamint egyedülálló szocializációs lehetőségeket kínál. Itt bemutatunk néhány ötletet a következő új sportos hobbijához:

Csoportos órák az edzőteremben

Ha kipróbálod az olyan órákat, mint az aerobik, a spinning, a boxercise vagy a pilates az edzőteremben, új emberekkel ismerkedhetsz meg, akiknek hasonló az érdeklődési körük, mint neked.

Az óráknak általában állandó menetrendjük van, és gyakran ugyanaz a csoport vesz részt rajtuk. A testmozgás kissé ismétlődővé válhat, de ha vannak olyan emberek, akik elvárják, hogy megjelenjen, az megadhatja a motivációt, amire szüksége van ahhoz, hogy sikeres maradjon. Ráadásul a rendszeres edzésprogram azt jelenti, hogy könnyebben észreveszed az állóképességedben és a teljesítményedben bekövetkező javulást.

Táncórák

Az edzőtermi órákhoz hasonlóan a táncórák is új, hasonlóan gondolkodó emberekkel ismertetnek meg. A csoportban való táncolás emellett kevesebb stresszhez és erősebb társadalmi kötődéshez vezet, amelyek mind a mentális, mind a fizikai egészség szempontjából kulcsfontosságú tényezők. Bár általában nem tekintik testmozgásnak, a tánc – legyen az társastánc, sztepp, salsa vagy a sok más táncfajta egyike – fizikailag megterhelő, ugyanakkor szórakoztató és kreatív is lehet.

Sziklamászás

A rendszeres sziklamászás egy fedett központban új társadalmi színteret nyit, és a közösséghez tartozás érzését kelti. Mivel a sziklamászás biztonságosan megköveteli a mászó és a biztosító (a laza kötél elengedéséért felelős személy, aki a mászó általános biztonságára összpontosít) közötti partnerséget, ez egy eredendően szociális mozgásforma, amely próbára teszi a kommunikációs készségeket. Lehetőség van arra is, hogy klubokkal együtt utazzon az ország sziklafalait járva, természetes szépségű területekre menjen mászni, és a feljutást csodálatos kilátással jutalmazzák.

Túrázás

Míg egyesek magányos kirándulásként kedvelik a túrázást, a túrázást társas gyakorlattá is lehet tenni, ha csatlakozunk egy túracsoporthoz, vagy csoportos táborozást szervezünk. A kempingek lehetőséget kínálnak új emberek megismerésére is. A természet szépségén való elmélkedés vagy a hegymászás teljesítménye a közös élményen keresztül a társadalmi kötelékeket is erősítheti.

Futás

A futás lehet egyéni vagy csoportos testmozgás is. Ha a motiváció és az elszigeteltség tartja vissza a futástól, csatlakozzon egy olyan klubhoz, amely rendszeres futásra ösztönzi, miközben szórakozással is jár. Ezek egyszerre nyújtanak élvezetet és lehetőséget arra, hogy tanácsokat kapjon más futóktól, ami növeli az esélyét annak, hogy kitartson a futás mellett, miközben elkerüli a sérüléseket.

Az olyan közösségi oldalak, mint a Just Join In, lehetőséget kínálnak arra, hogy feliratkozz a környékbeli eseményekre, például triatlonversenyekre, színes futásokra vagy 10 km-es versenyekre, hogy együtt mozogj és szórakozz a környékbeli emberekkel.

Harcművészetek

A harcművészetekben való edzésnek van néhány különlegessége a többi hasonló csoportos edzés között. Először is, sokféle variáció közül választhatsz: olyan formák, mint a judo, a Jiu Jitsu, a Kyokushin és az Aikido, hogy csak néhányat említsünk. Emellett ezek a készségek önvédelemben is használhatók, vészhelyzet esetén. Ezek is erős kulturális kötődéssel rendelkeznek, mivel mélyen gyökereznek a származási országukban.

Jógaórák

Végül pedig a csoportos jógaórák nemcsak a gyakorlat elsajátítására, hanem más emberekkel való találkozásra is kiváló lehetőséget nyújtanak. Ez ideális, ha nem túl megerőltető testmozgásra vágysz, vagy ha egyfajta szorongást keresel. Arra is van lehetőség, hogy miután eleget tanultál egy csoportos foglalkozáson, közelebbi barátaid mellett másokat is meghívj az otthonodba jógázni.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük