A cukor öregítő hatása a bőrre

cukor hatása

Mindannyian szeretnénk minél tovább a legjobb formánkat nyújtani. Sajnos számos különböző tényező befolyásolja, hogy milyen gyorsan és láthatóan öregszik a bőrünk.

Sokan tudjuk, hogy a magas cukortartalmú étrend súlygyarapodáshoz vezet, de azt már kevesebben tudják, hogy a cukor a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet.

A cukor tipikus nyugati étrendben való elterjedtsége miatt ez a megállapítás különösen riasztó lehet. Általánosságban elmondható, hogy legtöbbünknek nehézséget okozna teljesen elkerülni az étkezési cukrot, de a cukorbevitel egyszerű csökkentésével elősegíthetjük megjelenésünk hosszú élettartamát.

Vessünk egy mélyebb pillantást arra, hogy a cukor milyen öregítő hatással lehet a bőrünkre.

Miért káros a cukor a bőrre?

A glikémiás index azt méri, hogy az ételek hogyan hatnak a vércukorszintünkre. A glikémiás indexen alacsony pontszámot elérő élelmiszereket a szervezet lassan emészti meg és szívja fel, így fokozatosan juttatják be a cukrokat a véráramba. Ezzel szemben a glikémiás indexen magas pontszámot elérő élelmiszerek gyorsan megemelik a vércukorszintet, és inzulin felszabadulását váltják ki, hogy ellensúlyozzák azt. A lencse remek példa az alacsony GI-indexű élelmiszerekre.

 • Liszt
 • Rizs
 • Kenyér
 • Reggeli gabonafélék
 • Burgonya

Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek

 • Szójaalapú termékek
 • Lencse
 • Tej
 • Nem keményítőtartalmú zöldségek, mint az édesburgonya és a borsó
 • Zabpehely és müzli

Amikor a vércukorszint gyorsan megemelkedik, a cukor a glikozilációnak nevezett folyamat során a kollagén nevű fehérjéhez kötődik. Ez a folyamat káros molekulákat, úgynevezett fejlett glikációs végtermékeket (AGE-k) képez, amelyeket a szervezet nehezen tud eltávolítani. Ezek az AGE-k különösen káros szerepet játszanak a bőr öregedésében, mivel megtámadják a kollagént és az elasztint, két nagyon fontos fehérjét, amelyek a bőr egészséges kinézetének megőrzéséhez szükségesek. Tudjunk meg többet róluk.

Kollagén

A kollagén a szervezet teljes fehérjetartalmának 25-35%-át is kiteheti, és az egész testben használatos a bőrben, az izmokban, az inakban és a szalagokban.

A kollagén egy fehérje, ami azt jelenti, hogy alapvetően kisebb aminosavakból áll.

Nagy teljesítményű mikroszkóp alatt vizsgálva a kollagén hármas spirál alakú, és ez az, ami a fő hírnevét adja: a bőrsejteknek nyújtott szakítószilárdsága. A magas cukortartalmú étrend károsíthatja a kollagéntermelést a szervezetben.A kollagénrostok horgonyként működnek az egyes bőrsejtek között, és segítenek abban, hogy a bőr egészséges, rugalmas és feszes maradjon.

Eltekintve a szépség és a bőrápolás előnyeitől, amelyeket ezek a tulajdonságok elősegíthetnek, a kollagén a sebgyógyulási folyamathoz is elengedhetetlen, amelyet olyan dolgok, mint a vágások, szakadások és horzsolások okoznak a bőrnek.

Bár a kollagénnek egyértelműen megvannak az előnyei, sajnos a szervezeted 30 éves korodban elkezdi csökkenteni ennek a fehérjének a termelését. Amint elérjük ezt a korosztályt, azt tapasztalhatjuk, hogy a kollagénszint évente 1-2%-kal folyamatosan csökken, ami azt jelenti, hogy mire betöltjük a 40-et, a szervezetünk elveszítheti a teljes kollagéntartalmának akár 20%-át is.

Ha nincs elegendő kollagén a bőrápolás támogatásához, akkor végül azt tapasztalhatja, hogy a bőre szárazabbá, lazábbá és még törékenyebbé válik, így hajlamosabb lesz a sérülésekre és sérülésekre. A kollagénhiány mindezen tünetei tovább fokozhatják a bőr öregedésének ütemét.

Elasztin

Az elasztin egy másik fehérje, amelyről köztudott, hogy szerepet játszik a bőr egészséges kinézetének megőrzésében. Míg a kollagén a bőr szilárdságát biztosítja, addig az elasztin, ahogy a neve is sugallja, a bőr rugalmasságát és rugalmasságát biztosítja.

Amikor a bőrt csípjük, piszkáljuk, összehúzzuk vagy nyújtjuk, az elasztin az a fehérje, amely segít a bőrnek visszatérni eredeti formájába.

A kollagénhez hasonlóan az elasztin is aminosavakból áll, amelyek nagyobb fibrillumokba kötődnek. Minden elasztinfehérje fibrillákból áll, amelyek segítenek az elasztin rugalmas tulajdonságait biztosítani. Megfelelő elasztinellátottság nélkül a mindennapi mozgással járó állandó nyúlás és összehúzódás hozzájárulhat a ráncok kialakulásához.

Tudományos bizonyítékok a cukor bőröregítő hatásáról a bőrön

A tudomány számára nem újdonság, hogy a cukornak öregítő hatása lehet a bőrre. Egy 2011-ben Japánban végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a glikációs stressz és az AGE-k milyen szerepet játszanak a bőr fotóöregedésében. A vizsgálatban 136 egészséges japán nő alkotta a mintát, akik mindegyikét megvizsgálták, hogy egy autofluoreszcenciának nevezett eljárással számszerűsítsék a bőrben lévő AGE-k számát. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „a glikációs stressz, majd a bőr öregedése csökkenthető a vércukorszint szabályozásával”.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a magas vércukorszint felgyorsítja az öregedési folyamatot, és azt eredményezheti, hogy az ember lényegesen idősebbnek tűnik, mint amilyen valójában. A tanulmányban a hollandiai Leiden University Medical Centre és az Egyesült Királyságban működő Unilever tudósai több mint 600, 50 és 70 év közötti férfi és nő vércukorszintjét rögzítették. Ezután 60 független értékelőt kérdeztek meg arról, hogy az egyes résztvevők hány évesnek tűnnek.

Az eredmények szerint „a nem cukorbeteg alanyoknál a glükózszint 1 mmol/l-es emelkedésénél 0,40 évvel nőtt az érzékelt életkor”. A tudósok ezért arra a következtetésre jutottak, hogy „a magasabb glükózszint magasabb érzékelt korral jár”. Ezen eredmények alapján a kutatók azt is megállapították, hogy a fiatalos megjelenés megőrzése érdekében fontos, hogy igyekezzünk szabályozni a vércukorszintet.

De melyek a legjobb módszerek ennek a célnak az elérésére?

Íme néhány egyszerű dolog, amit tehetsz a bőröd ápolása érdekében.

Változások, amelyekkel segíthet megelőzni a bőr öregedését

Csökkentse az általános cukor- és zsírbevitelét

Bármilyen nyilvánvalónak is hangzik, a cukor, különösen a finomított cukor mennyiségének csökkentése az étrendben segíthet a vércukorszint állandó optimális szinten tartásában, ami segíthet megelőzni a bőr öregedését okozó hatásokat.

Az üdítőitalok, édességek, sütemények, kekszek, feldolgozott élelmiszerek és előfőzött ételek mind olyan gyakori élelmiszerek, amelyek igen magas cukortartalommal rendelkezhetnek, ezért ezek helyettesítése egészségesebb energiaforrásokkal, amelyek nem okoznak káros hatást a bőrre, például lencse- és gabonaalapú ételekkel és ételekkel, jó kiindulópont lehet a cukorbevitel napi szintű csökkentéséhez.

Amikor a cukor bizonyos típusú zsírokkal (telítetlen és transz fajtákkal) párosul, a cukor növeli a gyulladást, amelyről úgy gondolják, hogy összefüggésbe hozható a pattanásokkal.

Ennek oka, hogy a cukros ételek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, és beindítják az inzulin nevű hormon termelődését, ami maga is több faggyút, zsíros, viaszos anyagot termelhet a szervezetben, ami megváltoztatja a bőrsejtek regenerálódásának ütemét. Emiatt a májnak keményebben kell dolgoznia, hogy kiürítse a felesleges inzulint, ami gyulladásos reakciót eredményezhet, ami bőrproblémák, például pattanások kialakulásához vezethet, valamint esztétikai öregedési hatásokat okozhat.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2007-ben megjelent tanulmány azt igyekezett elemezni, hogy milyen összefüggés van az egyén táplálkozási szokásai és a bőr egészségének megjelenése között. A mintául 4025, 40 és 74 év közötti amerikai nő szolgált, akiknek adatait az első Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésből vették.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „az alacsonyabb zsír- és szénhidrátbevitel összefüggésbe hozható a bőr öregedésének jobb megjelenésével”.

Növelje a C-vitamin bevitelt

A C-vitamin létfontosságú a bőr kollagéntermelésének egészséges működéséhez.Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyta azt az egészségre vonatkozó állítást, miszerint a C-vitamin „hozzájárul a bőr normál működéséhez szükséges normál kollagénképződéshez”.

A C-vitamin elősegíti a kollagén szintézisét, amely, ahogyan azt már korábban tárgyaltuk, a bőr különböző rétegeiben széles körben használatos a szerkezet és az erő biztosítása érdekében. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy erős antioxidáns is, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a szervezet sejtjeit a káros szabad gyök molekuláktól, amelyek károsíthatják a bőrt, a szerveket és az immunrendszert.

Mivel a C-vitamin vízben oldódik, gondoskodnod kell arról, hogy napi adagokban hozzájuss ebből a nagyon hasznos tápanyagból, hogy a lehető legjobban támogasd bőröd és egészséged. Szerencsére a C-vitamin a legkülönfélébb gyümölcsök és zöldségek óriási választékában megtalálható, ami azt jelenti, hogy mindenki számára van valami, ami megfelelő táplálkozási támogatást nyújt. A jó C-vitamin-források közé tartoznak a következők:

 • Citrusfélék, mint a narancs, az alma és a grapefruit.
 • Zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a kelbimbó.
 • Eper, áfonya és szeder.
 • paprika

A múltban kutatásokat végeztek annak megértésére, hogy az ilyen típusú élelmiszerek milyen előnyökkel járhatnak a bőr egészségére nézve. Egy 2001-ben végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy az élelmiszerek befolyásolhatják-e a bőr ráncosodását. A kutatók 453 fős mintát használtak fel, amely 4 különböző csoportra oszlott:

 • 117 görög származású, Melbourne-ben élő személy
 • 69 Görögországban, vidéken élő görög
 • 48 Melbourne-ben élő anglo-katolikus ausztrál, és
 • 159 Svédországban élő svéd alany

Táplálkozási szokásaikat egy kérdőív segítségével gyűjtötték össze, bőrüket pedig a „bőr mikrotopográfiás módszerrel” vizsgálták, amely során a bőr kis területeit vizsgálják, hogy azok a test többi részének mikrokozmoszaként szolgáljanak.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „a zöldségek, hüvelyesek és olívaolaj magas bevitele védelmet nyújtott a bőr aktinikus károsodásával (fény vagy UV sugárzás okozta bőrkárosodás) szemben” .

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ezekben az élelmiszerekben található védő tulajdonságok és vitaminok tehát felhasználhatók a bőr védelmére a cukor és más káros szennyeződések károsító hatásaival szemben.

Alkalmazzon új bőrtisztítási rendet a kollagénes krémekkel

Mivel a kollagéntermelést köztudottan befolyásolja a természetes öregedési folyamat, a 30 év feletti korban bekövetkező csökkenés ellen úgy segíthetsz, hogy krémek, zselék és egyéb szépségápolási termékek használatával segíted a bőröd tisztítását, és biztosítod, hogy naponta elegendő kollagénhez jusson.

Ha olyan krémet keres, amely hozzáadott vitaminokat, például A-, C- és E-vitamint tartalmaz, az még előnyösebbnek bizonyulhat a bőr általános egészségi állapota szempontjából, mivel a további antioxidáns előnyökkel még átfogóbb támogatást élvezhet.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük