A depresszió és a súlygyarapodás körforgásának megtörése

A depresszió és a súlygyarapodás körforgásának megtörése

A depresszió egy összetett állapot, amelynek különböző okai vannak, és néha nincs nyilvánvaló oka annak, hogy valaki miért szenved tőle.

Egybeeshet más állapotokkal és betegségekkel, ami megnehezíti e problémák kibogozását és hatékony kezelését.

Az egyik ilyen társuló állapot a súlygyarapodás és az elhízás.

Mindannyian átéltük már ezt: nehéz napunk volt, ezért beülünk egy tábla csokoládéra vagy a kedvenc gyorséttermünkbe, hogy megpróbáljuk felvidítani magunkat. Ha valaki depressziós, gyakran előfordulhat, hogy vigasztalóan eszik, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A súlygyarapodás és az elhízás is oka lehet a depresszió egyes eseteinek.

A személyes és szociális okok mellett biológiai kapcsolat is lehet a depresszió és az elhízás között. Az alábbiakban mind a depressziónak az elhízásra gyakorolt hatását, mind az elhízás depresszióra gyakorolt hatását részletesebben tárgyaljuk.

Hogyan befolyásolja a depresszió az elhízást

A depressziót jellemzően a rossz hangulat, a szokásos tevékenységek iránti érdeklődés és öröm elvesztése, az elszigeteltség és a negativitás érzése, valamint az alacsony önértékelés határozza meg. Ez hatással lehet a viselkedésre, beleértve a csökkent fizikai aktivitást és a rossz táplálkozási szokásokat.

Egy tanulmány megállapította, hogy a depresszióban szenvedő egyének közül sokan rossz táplálkozási szokásokkal rendelkeztek. Ez magában foglalta a nem megfelelő számú étkezést és az étkezések időzítését, a falási rohamok, a magas kalóriatartalmú élelmiszerek, például a csokoládé fogyasztását, valamint a rossz minőségű élelmiszerek kiválasztását. A résztvevők 80%-a nem végzett semmilyen testmozgást.

Pozitív összefüggés mutatkozott a túlsúlyossággal vagy elhízással is, a résztvevők 72%-a tartozott ebbe a kategóriába.Az ilyen jellegű viselkedésmódok súlygyarapodáshoz vezethetnek, és hosszú távon az egyéneket nagyobb kockázatnak teszik ki az elhízás szempontjából.

Hogyan befolyásolja az elhízás a depressziót

A túlsúly egyeseknél rossz testképhez és alacsony önbizalomhoz vezethet, különösen, ha ez kihat a társas érintkezéseikre vagy arra, hogy hogyan érzik magukat a nyilvánosság előtt, és ez depresszióvá alakulhat. E kapcsolat hátterében fiziológiai mechanizmusok is állnak.

A legújabb kutatások szerint a gyulladás kulcsszerepet játszik a depresszióban. A zsírszövet (testzsír) számos hormont bocsát ki, amelyek közül néhány gyulladásos hatású. Minél több zsírszövet van az egyénben, annál több ilyen gyulladásos faktor szabadul fel.

Úgy gondolják, hogy ez a gyulladás számos betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet. Ily módon az elhízás is szerepet játszhat akár a depresszió kiváltásában, akár az állapot fenntartásában.

Tippek a depresszió és a súlygyarapodás körforgásának megszakítására

A depresszió és az elhízás kezelése korántsem egyszerű, és még kutatások szükségesek arra vonatkozóan, hogy a depresszióban fellépő gyulladást hogyan lehet a kezelés részeként célzottan kezelni. Vannak azonban olyan változtatások az életmódjában, amelyek segíthetnek mind a súlya kezelésében, mind a hangulatának javításában.

  • Legyen aktív: Ez nem csak az energiakibocsátást növeli, ami segíthet a testsúlyszabályozásban, hanem bizonyítottan javítja a hangulatot és az energiaszintet is. Nem kell, hogy túl megerőltető legyen – próbáljon meg naponta 20-30 perces sétát tenni kezdetnek. Ez is segít abban, hogy elfoglalt maradj, és ad valami célt, ami javíthatja a hangulatodat.
  • Növelje a gyümölcs- és zöldségfogyasztást: A rossz táplálkozás negatív hatással van a derékbőségére és a hangulatára egyaránt. Ha egészséges változtatásokat eszközölsz az étrendedben, az segíthet abban, hogy odafigyelj a kalóriabeviteledre, valamint biztosítja a jobb hangulathoz szükséges tápanyagokat és energiát. Próbálja ki a mediterrán típusú étrendet, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, az olívaolajból, diófélékből és halakból származó egészséges zsírok mellett. Emellett az Omega 3 halolajok bizonyos előnyöket mutattak ki a depresszióra.
  • Csökkentse a hozzáadott cukrok mennyiségét: A hozzáadott cukrok közé tartoznak a sütemények, kekszek, szószok, cukros italok és az alkohol összetevői. A természetben előforduló cukrok, például a gyümölcsökben és a tejben találhatóak, mértékkel használhatók, mivel ezek a cukorfajták más tápanyagokat is tartalmaznak. A túl sok cukor a vércukorszintben csúcsokat és visszaeséseket okozhat, ami fáradtságérzetet és még több édes étel utáni vágyat okozhat. Ez súlygyarapodást okozhat, mivel túlfogyasztáshoz vezethet, és a vércukorszint állandó változásai a hangulatodon is tükröződhetnek, és levertnek és ingerlékenynek érezheted magad.
  • Étkezzen rendszeresen: Ez is segít a vércukorszinted stabilan tartásában, és segít az étkezésed irányításában. Depresszió esetén ez segíthet a megfelelő étrend és a rendszeres rutin fenntartásában.
  • Módosítsa a reakcióit: Igen, sok biológiai oka van annak, hogy miért lehetsz depressziós. De ne felejtsük el, hogy a depresszióban számos tényező játszik szerepet, és a pszichológiánk is ott van a sorban. Figyelj arra, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekre, és nézd meg, hogy van-e jobb módja annak, hogy kezeld őket. Kérdezd meg magadtól, hogy ez a reakció megfelelő-e az adott helyzetnek, és tudnék-e másképp tekinteni a problémára? A dolgok lebontása segíthet abban, hogy kevésbé érezzük őket nyomasztónak. Próbáld meg azt is, hogy ne az ételt használd arra, hogy felvidítsd magad. Ahelyett, hogy vigasztalóan eszik, amikor levertnek érzi magát, terelje el a figyelmét valami mással, például tévénézéssel, olvasással vagy sétával.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük