A fekete fokhagyma egészségügyi előnyei

fekete fokhagyma előnyei

A fekete fokhagyma az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a szakácsok körében, mivel édesebb és finomabb ízt kínál, mint a hagyományos fehér fokhagyma. A fekete fokhagyma iránti kulináris érdeklődés mellett azonban egyre nagyobb az érdeklődés a fokhagyma potenciális egészségügyi előnyei iránt is.

Mi a fekete fokhagyma?

A fekete fokhagyma tulajdonképpen nem más, mint hagyományos fehér fokhagyma, amelyet pácolásnak vetettek alá. Lényegében a friss fokhagymagerezdeket néhány hétig magas hőmérsékleten (általában 65-80’C) és páratartalomban (70-80%) tárolják. Ez a tudományos nevén „Maillard-reakció” néven ismert pácolási folyamat a fokhagymát feketére színezi és megváltoztatja kémiai természetét.

A fekete fokhagyma édesebb ízéről és lágy, kocsonyás állagáról híres. Azok számára, akik a hagyományos fokhagymát túl csípősnek találják, a fekete fokhagyma sokkal finomabb ízű. A friss fokhagymára jellemző erős ízt is elveszíti, amit egyesek előnyösebbnek találnak, és azt jelenti, hogy főzve vagy akár nyersen is fogyasztható, ahogyan a fehér fokhagymát is használhatjuk.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a fekete fokhagymának?

Az öregedési folyamat, amely a fehér fokhagymát fekete fokhagymává változtatja, az allicin nevű vegyület (amely a fokhagyma egyedi illatáért felelős) csökkenéséhez és más vegyületek, például a vízben oldódó S-allylcisztein (SAC) növekedéséhez vezet. Az SAC erős antioxidáns, ráadásul könnyen felszívódik és kevésbé mérgező, mint a fokhagymában jellemzően megtalálható más vegyületek. A fekete fokhagyma számos előnye az SAC-on alapul, amely az öregedési folyamatot követően a legnagyobb mennyiségben előforduló komponenssé válik.

Íme néhány a legfontosabb egészségügyi előnyök közül, amelyeket a fekete fokhagyma látszólag kínál…

Csökkentett koleszterinszint

A magas koleszterinszint sokunk számára a modern élet része. A sok magas zsírtartalmú előre elkészített ételből álló rossz étrend megnövelheti a „rossz” koleszterinszintet, míg a mozgáshiány tovább ronthatja a problémát. A fekete fokhagyma azonban úgy tűnik, hogy pozitív hatással van a szervezet koleszterinszintjére.

Egy vizsgálatban hatvan önkéntesnek 12 héten keresztül naponta kétszer fekete fokhagymát vagy placebót adtak. A kutatók megállapították, hogy a fekete fokhagymát szedő csoportban jelentősen megnőtt a nagy sűrűségű lipoproteinek („jó” koleszterin) szintje, és elméletük szerint a fekete fokhagyma jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre.

Egy másik kísérletben a fekete fokhagymát magas zsírtartalmú étrend mellett adták, hogy kiderüljön, befolyásolja-e a vér koleszterinszintjét. Az eredmények nagyrészt tükrözik az előző vizsgálat eredményeit; a jó koleszterinszint emelkedett, míg a rossz koleszterinszint csökkent. Az összkoleszterinszint is csökkent azoknál, akiknek fokhagymakivonatot adtak.

Egy utolsó bizonyíték Koreából származik, ahol a tudósok megpróbálták felmérni a fekete fokhagyma lehetséges előnyeit az elhízásban szenvedőkre nézve. Ők is azt találták, hogy a fekete fokhagyma mind a trigliceridszint, mind az összkoleszterinszint csökkenését eredményezte a kontrollhoz képest.

Bár még korai szakaszban vagyunk, az eddig elvégzett korlátozott számú vizsgálat arra utal, hogy a fekete fokhagyma segíthet a szervezet egészséges koleszterinszintjének támogatásában.

Erősíti az immunrendszert

A fokhagyma a feltételezések szerint támogatja az immunrendszert az immunválaszban részt vevő fehérvérsejtek serkentésén keresztül. A fokhagyma megfázás elleni szerepét is vizsgálták, és egyes feltételezések szerint csökkentheti a megfázás előfordulását, bár ennek megerősítéséhez több tanulmányra van szükség.

Egy tanulmány megpróbálta összehasonlítani a fehér és a fekete fokhagyma „immunstimuláló” képességeit. Egészséges alanyok a két anyag valamelyikét fogyasztották, mielőtt vért vettek tőlük. A szakértők ezután felmérték a fokhagymakivonat fehérvérsejtekre gyakorolt hatását. Azt találták, hogy a fekete fokhagyma kivonat „erősebb immunstimuláló hatást mutatott, mint a nyers fokhagyma”. Továbbá azt állítják, hogy eredményeik erős összefüggést mutatnak a fekete fokhagyma aktivitása és „antioxidáns és rákellenes tevékenysége” között.

Egy másik tudóscsoport, amely azt vizsgálta, hogy a fekete fokhagyma a jelek szerint hogyan erősíti az immunrendszert, bizonyítékot talált arra, hogy a hatás az úgynevezett „természetes gyilkos” sejtek stimulálásával történik. Ezek a fehérvérsejtek egy olyan típusa, amelyek a Brit Immunológiai Társaság szerint „leginkább a vírusfertőzött sejtek elpusztításáról, valamint a rák korai jeleinek felismeréséről és ellenőrzéséről ismertek”.

Alacsonyabb gyulladásos válasz

A gyulladás számos különböző egészségügyi szövődményben szerepet játszik, a reumatoid artritisztől az asztmáig, így minden olyan anyag, amely képes csökkenteni a gyulladásos választ, potenciálisan izgalmas lehet. Egy koreai tanulmány, amely a fekete fokhagyma gyulladáscsökkentő hatását vizsgálta, elegendő bizonyítékot talált arra, hogy „hozzájárulhat a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és javításához”.

Küzd a bakteriális fertőzés ellen

A fekete fokhagyma potenciális egészségügyi előnyei iránti növekvő érdeklődés a tumorok elleni védekező képességének vizsgálatához vezetett. Egy japán tanulmány azonban meglehetősen megdöbbentő felfedezést tett egyik kísérletük során. Bizonyítékot találtak arra, hogy a fekete fokhagymakivonat antibakteriális aktivitást mutat, különösen az úgynevezett „orvosilag releváns” kórokozók, például az MRSA és az E.coli ellen.

Antioxidáns védelmet nyújt

A fekete fokhagyma számos antioxidáns mechanizmussal rendelkezik, amelyek gátolhatják az öregedésben és a különböző betegségek kialakulásában szerepet játszó károsodásokat. Kimutatták továbbá, hogy növeli a glutation szintjét, egy másik antioxidánst, amely számos fontos célt szolgál a szervezetben. Ezek az antioxidáns hatások állatkísérletekben ígéretesnek bizonyultak különböző egészségügyi állapotok, többek között a 2-es típusú cukorbetegség és a máj egészsége szempontjából, de további, embereken végzett vizsgálatokra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez.

Támogatja az egészséges szívet

Számos kutatás vizsgálta a fokhagyma hatását a szív egészségét befolyásoló tényezőkre, többek között a koleszterinszintre és a vérnyomásra. Egy nemrégiben végzett 12 hetes vizsgálat például az érlelt fokhagymakivonat hatását vizsgálta magas vérnyomásban szenvedő egyéneknél. A kutatók úgy találták, hogy a fokhagyma-kiegészítés hatékony és potenciálisan hasznos lehet a hagyományos orvosi kezelések mellett.

További kutatásokra van szükség a fokhagyma hatásainak tisztázásához, különösen mivel számos vizsgálatot eddig csak állatokon végeztek, de ígéretesnek tűnik, hogy az egészséges étrend hasznos kiegészítője lehet.

Rengeteg vitamint biztosít

Egy utolsó elemzést érdemes itt megemlíteni, amelyben a tudósok azt kívánták felmérni, hogy a pácolási folyamat hogyan befolyásolja a vitaminszintet. A vízben oldódó vitaminok különösen érdekesek, mivel nem tárolhatók a szervezetben, ezért a hiányuk elkerülése érdekében rendszeresen kell őket fogyasztani az étrendben. A szakértők megállapították, hogy a nyers fokhagyma fekete fokhagymává alakításához használt hő hatására a vitaminok koncentrálódnak, és megállapították, hogy „a fekete fokhagymában a teljes vízben oldódó vitamintartalom körülbelül 1,15-1,92-szeresére nőtt a friss fokhagymához képest”.

Készen áll a fekete fokhagyma kipróbálására?

A fekete fokhagyma sokoldalú összetevő, így számos ételben felhasználható a különböző ízléseknek megfelelően. Kezdhetjük azzal, hogy pácba tesszük, amellyel húst vagy zöldséget kenhetünk be vele, vagy hozzáadhatjuk leveshez vagy salátaöntethez. Ha csak a fekete fokhagyma potenciális egészségügyi előnyeit keresi, akkor most már kiváló minőségű étrend-kiegészítőként is kapható.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük