A Ginkgo Biloba hatása a libidóra

A Ginkgo Biloba hatása a libidóra

Mindannyiunkkal megtörténik, különösen a korral; a libidó elvesztése nagyobb hatással lehet ránk, mint azt beismernénk. Ez hatással lehet az önbizalmadra, a kapcsolatodra és nyilvánvalóan a fizikai szeretet kimutatására való képességedre is. Ez egy olyan dolog, ami természetes és amin egy növénnyel is lehet segíteni: ginkgo biloba.

Ebben a cikkben érdekes részleteket fogunk megtudni arról, hogy a ginkgo biloba hogyan segítheti a szexuális egészségedet és motivációdat. Többről van szó, mint ami látszik, ha erről a növényről van szó, hiszen többféleképpen is segíthet. Még hasznosabb, hogy könnyen beilleszthető az életmódodba, mivel napi étrend-kiegészítőként is beveheted. Az első kézenfekvő kérdés azonban az, hogy…

Mi a Ginkgo Biloba?

A ginkgo biloba, amelyet néha leányhajfa vagy egyszerűen csak ginkgo néven is ismernek, egy kis, legyező alakú levelekkel rendelkező fa, amely valamilyen formában már körülbelül 200 millió éve létezik (fajként való hosszú élettartama miatt kiérdemelte az „élő kövület” becenevet). A gyaníthatóan 2000 éves koráig is elélhet, és több mint 130 láb magasra nőhet. Természetesen ez azt jelentette, hogy nagy figyelmet kapott szülőhazájában, Kínában, ahol évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban.

A hagyományos kínai orvoslás a ginkgo bilobát (más néven Yín Xìng Yè) olyan betegségekre írta fel, mint a hólyagpanaszok és a tüdővel kapcsolatos problémák, például légzési nehézség vagy köhögés. Általában a leveleket szárítják, és teaként szolgálják fel, különös figyelmet fordítva az ízére. Két, számunkra fontos okból is használják: „szexuális energia” és a véráramlás fokozása. Ezekről később bővebben.

A ginkgo bilobát talán inkább étrend-kiegészítő formájában ismeri, amelynek adagjait ma már szabványosították a megbízhatóság érdekében. Ez az ősi gyógymód évmilliókat élt túl, hogy könnyen bevehető tablettákká alakítva segítse a testünket – nos, testünk egy nagyon különleges részét.

Hogyan segíthet tehát a ginkgo biloba a csökkenő libidón? A válasz sokrétű és érdekes, hiszen nem közvetlenül a nemi szervekre hat. Pontosabban, olyan finom változásokat ösztönöz a szervezetben, amelyek kihatással vannak a teljesítőképességre és a teljesítmény iránti vágyra. Vegyük végig ezeket a változásokat:

A libidó segítése a véráramláson keresztül

Mint korábban említettük, a ginkgo biloba egyik legismertebb hatása az, hogy képes növelni a véráramlást a testben. Ez homályos előnynek hangzik, de egy kémiai reakció megy végbe, amikor ginkgo-kiegészítőket szedsz. Egy tabletta bevétele után a nitrogén-oxid szintje megnő a véráramban. Ez a vegyület a test körüli erekben – beleértve az artériákat is – az orvosilag értágítóként ismert vazodilatátorként hat; tágulást okoz. Ez a hatás növeli a véráramlást az egész testben, valamint a vérnyomás csökkenését is okozza.

Természetesen ez sokakat arra enged következtetni, hogy a ginkgo biloba a nemi szervek véráramlásának fokozásán keresztül segíthet a szexben. Az interneten számos oldal éppen ezért ajánlja a kiegészítőt merevedési zavarok esetén. Bár ez az összefüggés jól hangzik, a tényleges igazság a dolog mögött nem ilyen egyszerű. Valójában az a kevés kutatás, ami a témában készült, nem támasztja alá ezt a hipotézist.

Egy 2008-as, 99 szexuális diszfunkcióban szenvedő nőn végzett vizsgálat a ginkgo biloba szedését terápiával vagy placebóval hasonlította össze. Nyolc hét alatt a kutatók azt találták, hogy csak a szexterápiát hasznosító kezeléseknél nőtt jelentősen az orgazmusfunkció. A ginkgo szedése „nem fokozta jelentősen az izgalmi válaszokat a placebónál jobban”. A kutatás még azt is megjegyzi, hogy a ginkgo lazító hatással van a simaizomzatra (a pénisz és a méh belsejében található szövetekre), de ez a jelek szerint nem segített a résztvevőknek a működési zavarokon.

A kutatás és a meggyőző adatok hiánya ellenére az internet tele van olyan oldalakkal, amelyek megemlítik, hogy a ginkgo biloba vérnyomáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a nemi szervek áramlásának növelésében. Úgy tűnhet tehát, hogy ez a vita lezárult, de a libidó többről szól, mint arról, hogy minden „működik”.

Ginkgo Biloba, antidepresszánsok és szorongás

Egy 2014-es felmérés szerint a 16 éves és idősebb emberek közel 20%-a mutatja a depresszió jeleit. Közülük sokan szednek egyfajta antidepresszánst, az úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI), hogy segítsenek a tünetek kezelésében. Az SSRI-k kollektív mellékhatásai között azonban sok olyan is van, amely a szexet érinti: csökkent érzékenység, késleltetett orgazmus és – ami a legfontosabb – a nemi vágy elvesztése. Nem pontosan ismert, hogy miért következnek be ezek a változások. Mivel az agy hihetetlenül összetett szerv, és az SSRI-k megváltoztatják a kémiáját, számtalan, egy időben zajló reakcióra lehetnek visszahatások.

Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a ginkgo biloba hogyan segítheti az agyat a kognitív hanyatlás különböző formáinál. Ami azonban érdekes, az egy tanulmány arról, hogy miként segíthet az antidepresszánsokon lévő agyakon. Még 1998-ban zajlott egy vizsgálat a témában: azt találták, hogy a ginkgo pozitív hatással volt az SSRIS-t szedők úgynevezett „szexuális válaszciklusának” minden részére.

A mentális egészségnél maradva, a szorongás is negatív hatással lehet a libidóra. Nyilvánvalónak tűnik, de amikor az elméd csordultig van szorongó gondolatokkal és ötletekkel, az megnehezíti a pihenést – a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut. És akkor még nem is beszéltünk a szorongás lehetséges forrásairól, például arról, hogy nem vagy magabiztos a testedben, szociális szorongás vagy más forrásokról.

Bizonyított, hogy a Ginkgo biloba segíthet az általános szorongásos zavarok kezelésében, különösen, ha más kezelési formákkal, például terápiával kombinálják. A jelenlegi elmélet, hogy miért hatékony, a következő: mivel a táplálékkiegészítő szedése után kitágulnak az agyi erek, több neurotranszmitter keringhet, amelyek segítik az agy kémiai egyensúlyát. Tehát, bár a ginkgo nem avatkozik be közvetlenül a kémiába, a kiegészítéssel járó megnövekedett véráramlás fokozhatja a fontos anyagok keringését.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük