A ginseng fáradtság elleni előnyei

ginseng fáradtság

A ginzenget évezredek óta használják hagyományos gyógynövényként, és a ginzeng számos javasolt egészségügyi előnye lenyűgöző. A gyógynövény adaptogénként – olyan anyagként, amely megvédi a szervezetet a stressztől és a fáradtságtól – működik, és a növény számos különböző változatát fedezték fel a világ különböző régióiban.

A ginzeng különböző fajtái

A ginzeng növénynek több mint tizenegy különböző fajtája létezik. Azonban csak néhányat használnak általánosan gyógyszerként:

Koreai ginzeng

A Panax ginseng vagy vörös ginseng jellemzően Kína és Észak-Korea hűvösebb éghajlatú területein nő. A hagyományos kínai orvoslásban több mint négyezer éve használják, és gyakran az „eredeti” ginzengként emlegetik. A gyökerek tápanyagok széles skáláját tartalmazzák, beleértve az antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és a ginzenozidoknak nevezett érdekes vegyületeket. Ezek azok, amelyekről úgy tartják, hogy serkentő anyagcsere-hatást gyakorolnak a központi idegrendszerre, és erőteljesen fokozzák az energiát és az állóképességet.

A koreai ginzeng biztosítja a szervezet optimális teljesítményét, és csökkenti a stresszel szembeni érzékenységet. Emiatt gyakran szedik a betegségből lábadozók, vagy azok, akiknek hirtelen energiakitörésre van szükségük. Nagy ereje miatt a koreai ginzeng-kiegészítők elveszíthetik hatékonyságukat, ha minden nap szedik, ezért sokan úgy döntenek, hogy a gyógynövényt ciklusokban szedik, amelyek hossza attól függ, hogy milyen betegségre szedik.

Szibériai ginzeng

Az Eleutherococcus senticosus nem igazán ginzeng, mivel eleutherozidokat tartalmaz, nem pedig ginzenozidokat. Ez a távoli rokon a ginzeng legkevésbé hatásos formája, így a szibériai ginzeng kiegészítők teljesen biztonságosak hosszú távú használatra. A szibériai ginzenget gyakrabban használják a stressz és a mellékvese fáradtságának enyhítésére, valamint támogatja az idegrendszert, a máj és a tüdő működését.

Amerikai ginzeng

A Panax quinquefolius Kanada és Észak-Amerika egyes részein nő, és néha fehér ginzengként is emlegetik. Nyugtató és helyreállító hatással van a központi idegrendszerre, és gyakran „hűsítő” energiaként írják le, szemben a koreai ginseng „melegítő” energiájával. Az amerikai ginsengről azt is tartják, hogy küzd a fáradtság ellen és javítja a szexuális teljesítményt.

A három közül a koreai ginzeng világszerte leginkább energiafokozó tulajdonságairól ismert. A gyógynövényt évezredekkel ezelőtt fedezték fel a kínai Mandzsúria hegyeiben, és hamarosan tisztelték erősítő és fiatalító ereje miatt.

A ginzeng előnyei

A ginzeng előnyei a ginzeng fajtájától függően változnak. Mindegyik adaptogénként működik, de számos más egészségügyi előnnyel is jár.

Bizonyított, hogy a ginzeng segíthet az immunrendszer erősítésében. Egy tanulmány szerint különösen az amerikai ginzeng képes csökkenteni a megfázások számát és súlyosságát felnőtteknél.

Más tanulmányok szerint a ginzeng csökkentheti a vércukorszintet. Arra is vannak korai bizonyítékok, hogy a ginzeng átmenetileg – és szerény mértékben – javíthatja a hangulatot, a koncentrációt és a tanulást. A ginzenget a rák, a szívbetegségek, a merevedési zavarok, a hepatitis C, a magas vérnyomás és a klimaxos tünetek kezelésére is vizsgálták.

Koreai ginzeng a fáradtság ellen

A ginseng mindhárom típusa különböző mértékben hatékony lehet a fáradtság ellen, és a mai napig a panax ginseng a legjobban tanulmányozott.

Egy Brazíliában végzett randomizált, kettős vak vizsgálat megállapította, hogy a panax ginseng gyorsabban enyhíti a fáradtságot fibromyalgiás betegeknél, mint a vényköteles gyógyszer, az amitriptilin. 38 nő 12 héten keresztül napi 100 mg ginzenget, napi 25 mg amitriptilint vagy placebót kapott (a felhasznált panax ginseng gyökeret 27%-ban ginzenozidokra standardizálták). A ginsenget szedők hat hét után 31,7%-os fájdalomcsökkenésről számoltak be, ami tizenkét hét után 39,4%-ra nőtt.

Három hét után a fáradtság 25,9%-os javulásáról számoltak be, ami tizenkét hét után 46,5%-ra nőtt. Az alvás összesen 44,3%-kal javult, a szorongás pedig 55,5%-kal csökkent. Az amitriptilin hatóanyagot és a placebót szedők azonban a fájdalom, a fáradtság, az alvásminőség és a szorongás terén is javulásról számoltak be, ezért nagyobb vizsgálatokra van szükség.

A Panax ginsenget krónikus fáradtság szindrómában vagy ME-ben szenvedő betegeknél is vizsgálták. A kísérletek azt találták, hogy a mindössze nyolc napon át szedett étrend-kiegészítő jelentősen javíthatja az energiát, a hangulatot és a szellemi teljesítményt. Más vizsgálatok szerint a panax ginseng csökkentheti a szklerózis multiplexben (MS) szenvedők fáradtságát. Egy vizsgálatban 52 MS-beteg nő három hónapon keresztül naponta 500 mg panax ginsenget vagy placebót kapott, és az eredmények azt mutatták, hogy a ginseng csökkentette a fáradtságot, és a placebóhoz képest jelentős pozitív hatást gyakorolt az életminőségre.

Amerikai ginseng a fáradtság ellen

Az amerikai ginseng fáradtság elleni tulajdonságainak kutatása nagyrészt a rendszeres fáradtságon túlmutat. Kimutatták, hogy leküzdi a rákbetegséggel kapcsolatos fáradtság bizonyos aspektusait, ami gyakori a kemoterápiás kezelés alatt álló betegeknél. A pontos kémiai anyag vagy összetevő, amely ezt okozza, nem ismert, de figyelembe véve a fáradtságtól szenvedők korlátozott lehetőségeit, ez némi keresett enyhülést nyújthat.

Az egyik vizsgálatban 360 olyan beteg vett részt, akik vagy rákos kezelés alatt álltak, vagy nemrég fejezték be a kezelésüket. Nyolc héten keresztül 2000 mg amerikai ginzenget vagy placebót kaptak, és a kísérlet végén a ginzeng-kiegészítőt szedők jelentősen alacsonyabb fáradtságértékekről számoltak be, mint a placebót szedők, különösen az „általános” és a „fizikai” fáradtság tekintetében. Számos más tanulmány is alátámasztotta ezt az eredményt, azzal a hozzáadott előnnyel, hogy a viszonylag magas napi ginzeng-kiegészítő (kb. 2000 mg) szedése kevéssé toxikus.

Sok szakértő gyorsan megemlíti, hogy az amerikai ginzeng-kiegészítők zavarhatják a rákos túlélőknek általában adott gyógyszereket, vagy a folyamatban lévő rákos kezeléseket. Fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt az előírt kezelésen kívül bármi mást szedne, ha Ön vagy egy ismerőse ilyen helyzetben van.

Szibériai ginzeng a fáradtság ellen

A szibériai ginzeng fáradtság elleni hatása vitatottabb, mint az előző két fajtáé (valószínűleg a ginzenozidok hiánya miatt). A laikusok számára nehéz lehet pontosan látni, hogy mit értünk a „fáradtság” kifejezés alatt. Kutatásokat végeztek a fáradtsági állapotok széles skálájával kapcsolatban, a krónikus fáradtságtól az edzés közben érzett izomfáradtságig.

A szibériai ginzeng sajnos nem ad második szelet a tornagyakorlatok során: egy 2000-ben végzett kutatás szerint nem javítja a kerékpárosok teljesítményét 10 km-es túrák során. Érdekes vizsgálatot végeztek a krónikus fáradtságra gyakorolt hatásáról: az ebben az állapotban lévő 96 alany közül a szibériai ginzeng a leghatékonyabbnak a „kevésbé súlyos fáradtsággal” küzdő 45 alany esetében bizonyult.

Bár ez nem túl ideális következtetésnek tűnhet, a krónikus fáradtság szindróma közismerten összetett állapot, amelynek számtalan oka van, beleértve a fertőzéseket, a mentális egészséget és a genetikai tényezőket. Lehet, hogy ez a fajta ginseng egyszerűen csak hatékonyabb a fáradtság bizonyos okai ellen, mások ellen nem – a további kutatások fontosak lesznek annak kiderítéséhez, hogy melyek azok.

Következtetés

Sok minden szól a ginzeng általános fáradtság elleni harci képességei mellett. Természetesen a három fő fajtája különböző módon hat a szervezetre, ezért érdemes megvizsgálni, hogy melyiknek van a legnagyobb hatása az Ön fizikai állapotára. Szerencsére több évtizedes kutatás segít a megalapozott választás meghozatalában, optimista eredményekkel – különösen a koreai ginzenggel kapcsolatban.

Ha tehát szeretné visszahozni a régi energiáját, egészítse ki életét egy kis ginzenggel. Mint mindig, konzultáljon orvosával, ha már szed gyógyszert, vagy ha diagnosztizált állapota van.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük