A kurkuma előnyei köszvény esetén

A kurkuma előnyei köszvény esetén

Az elmúlt években egyre többen kezdtek kurkuma-kiegészítőket szedni. Nézzen körül az interneten, és vég nélkül találja a sárga fűszernek tulajdonított állítólagos egészségügyi előnyöket. De van-e bármilyen bizonyíték arra, hogy a kurkuma valóban segíthet a köszvényes eseteken?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a legújabb kutatásokat, hogy pontosan erre a kérdésre válaszoljunk.

Mi okozza a köszvényt?

Az általunk köszvény néven ismert állapotot az ízületekben és azok körül összegyűlő húgysavkristályok okozzák. Ezek a kristályok csökkenthetik a mozgástartományt és erős fájdalmat okozhatnak.

Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy a szervezet hogyan reagál ezeknek a kristályoknak a jelenlétére. Leggyakrabban a szervezet immunválaszt indít azzal a szándékkal, hogy megvédje magát a károsodástól. Ennek a reakciónak a végeredménye általában súlyos duzzanat és gyulladás, ami tovább fokozza a kellemetlenségeket.

Ez azt jelenti, hogy a köszvény megelőzésében két különböző folyamat egyszerre hat. Először is ott vannak maguk a kristályok, másodszor pedig a szervezet gyulladásos válasza.

A kérdés az, hogy a kurkuma (vagy annak hatóanyaga, a kurkumin) valóban hatással van-e erre a két elemre…

Hogyan alakul ki az ízületi gyulladás?

Az emberi immunrendszer egy vadul összetett rendszer, amelyben számos mozgó alkatrész vesz részt. Az egyik legalapvetőbb szempont a „citokinek” néven ismert fehérjék csoportja. Ezeket a citokineket a fehérvérsejtek termelik, és lényegében jelzést adnak az immunrendszernek, hogy indítson támadást. Azok az anyagok, amelyek vagy blokkolják a citokinek termelését (vagy megakadályozzák, hogy továbbítsák üzenetüket), ezért pozitívan befolyásolhatják a gyulladásos eseteket.

A kurkuma talán a legismertebb az egészségügyben erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól. Itt a bizonyítékok meglehetősen meggyőzőek, hiszen tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy a kurkuma pozitívan befolyásolja számos gyulladásos állapotot, beleértve a pikkelysömört, az IBS-t és egyes szembetegségeket.

Arra is van bizonyíték, hogy ugyanez a tulajdonság a köszvény javát is szolgálhatja. Egy tudományos vizsgálat például megállapította, hogy a kurkuma „megakadályozta az NFκB helyi aktiválódását és az ízületi gyulladást közvetítő gének későbbi kifejeződését”. Az NFκB egyfajta citokin, amely szerepet játszik a gyulladásban. Szerencsére úgy tűnik, hogy a kurkuma segít, csökkentve a duzzanat és a fájdalmas érzés eseteit az érintett ízületekben.

Más tanulmányok arról számoltak be, hogy a kurkuma gátolja „a gyulladásban részt vevő enzimeket”, és hogy „laboratóriumi vizsgálatok számos különböző, a gyulladásban részt vevő molekulát azonosítottak, amelyeket a kurkumin gátol”.

Mindent egybevetve, a kutatás érdekes képet fest. Ellentétben néhány természetes gyógymóddal, amelyek egyetlen molekulára vagy útvonalra hatnak, a tudósok egy egész sor különböző jelzőmolekulát különítettek el, amelyeket a kurkuma pozitívan befolyásolhat.

A bizonyítékok tehát azt mutatják, hogy a kurkuma valóban számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul ezek közé tartozik az ízületi gyulladás is. Ennek következtében valószínűleg a köszvény esetében is ugyanolyan jótékony hatású, mint más típusú ízületi panaszok esetén.

Honnan származnak a húgysavkristályok?

A húgysav egy hulladékanyag, amely akkor keletkezik, amikor az emberi szervezet feldolgozza a purinok néven ismert kémiai vegyületeket. A purinok a legkülönbözőbb élelmiszerek és italok széles skáláján vannak jelen, bár bizonyos élelmiszerek a normálisnál nagyobb koncentrációban tartalmaznak.

A legtöbb ember számára ezek a purinok, amelyeket naponta fogyasztunk, nem okoznak észrevehető problémát. A keletkező húgysav a véráramban kering, majd a vesék kiszűrik és kiválasztják a szervezetből.

Sajnos, amikor a vese nem optimálisan működik, a húgysavkristályok elkezdhetnek felhalmozódni a vérben, ami egyeseknél a köszvényként ismert tüneteket okozhatja.

Kurkuma és a vesék

Az egészséges, hatékony vese a köszvény kezelésének egyik legfontosabb összetevője, mivel a húgysavkristályok „szűrőjeként” működik. Itt jóval kevesebb kutatást végeztek, de néhány tanulmány arra utal, hogy a kurkumin itt is pozitív hatást gyakorolhat.

A köszvény problémát jelenthet a cukorbetegek számára, mivel az állapot sok betegnél vesekárosodást okoz. A nem kezelt cukorbetegek vérében található túlzott glükózszint a feltételezések szerint jelentősen növeli a szabadgyök-termelődést. Ezek a szabad gyökök viszont a testben való utazásuk során károsítják a sejteket. Mivel a vesék kiszűrik a szennyeződéseket a vérből, különösen nagy veszélynek vannak kitéve az ilyen vérből származó veszélyek miatt.

Egy figyelemre méltó tanulmány a kurkumin hatását mérte a vér szabadgyök-szintjére. Az eredmények egyértelmű bizonyítékot mutattak arra, hogy a kurkumin antioxidánsként hathat, segítve a szabadgyökök kockázatának semlegesítését. Ennek eredményeképpen azt tapasztalhatja, hogy a kurkuma-kiegészítő szedése segíti a vesék hatékony működését, és ezáltal a húgysav egészséges szinten maradhat.

A kurkuma hatása a köszvényre

Mostanra már megvizsgáltuk az erős bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kurkuma valószínűleg jótékonyan hat a köszvényhez társuló ízületi gyulladásra. Láttunk legalább némi szerény bizonyítékot arra is, hogy a vesékre is jótékony hatással lehet, különösen a magas kockázatú csoportok, például a cukorbetegek esetében. De szánjunk egy pillanatra egy holisztikusabb tudományos megközelítést: kimutatták-e ugyanezeket a hatásokat a köszvényben ténylegesen szenvedőknél?

2013-ban két belgiumi tudós publikálta egy folyamatban lévő kísérlet eredményeit, amely a kurkumával és a köszvénynel foglalkozott. A 19 bevont beteg közül 17-en „drámai” javulásról számoltak be állapotukkal kapcsolatban. Érdekes módon ezek a betegek már 24-48 órával a kezelés megkezdése után javulásról számoltak be.

Talán még ennél is megnyugtatóbb, hogy a vizsgálat után számos beteg úgy döntött, hogy hosszú távon folytatja ezt a kezelést. Ezek közül a személyek közül a többség arról számolt be, hogy 6 hónapos folyamatos kezelés után „elégedett” volt a kezelés hatásával.

További érdekes eredmények származnak a nem alkoholos zsírmájbetegséggel foglalkozó tanulmányból. A kurkuma májbetegségre gyakorolt hatékonyságát vizsgálva 87 alany kapott kurkuma kapszulát vagy egy azonos hatású placebót. A vizsgálat során vérvizsgálatokat végeztek, azzal a várakozással, hogy a káros koleszterinszintek csökkenni fognak. Ez valóban beigazolódott.

E cikk szempontjából azonban a legérdekesebb eredmény a vizsgálat során nyomon követett egyéb vérmarkerekből származik. A szakértők azt találták, hogy „a kurkumin pótlása összefüggésbe hozható volt a szérum… húgysav szintjének csökkenésével” – pontosan azzal az anyaggal, amely a köszvényt egyáltalán okozza.

Végül érdemes kiemelni egy további tanulmányt, amely a kurkuma ízületi gyulladásra gyakorolt hatását vizsgálta általánosságban. Ez nem egyetlen tanulmány, hanem egy széles körű „metaanalízis” volt, amely számos korábbi vizsgálat eredményeit foglalta össze. Ezáltal a szakértők hitelesebb értékelést tudtak készíteni a fűszer hatásáról.

Az általuk összegyűjtött adatok az ízületi fájdalom és a mozgástartomány javulását mutatták, sőt egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a kurkuma a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókhoz hasonló előnyökkel jár. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgálatok „tudományos bizonyítékkal szolgálnak, amely alátámasztja a kurkuma kivonat hatékonyságát az ízületi gyulladás kezelésében”.

Ismét tisztábbá válik tehát a kép. Bár még több vizsgálatra lesz szükség, mielőtt a tudósok egyöntetűen egyetértenek a kurkuma hatásáról, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy csökkentheti a szervezet húgysavszintjét, mérsékelheti az ízületi gyulladást, és még a vesék védelmét is segítheti a káros szabad gyökökkel szemben. Mindent egybevetve, ez egy sárga fűszertől igencsak lenyűgöző teljesítmény!

Mit tehetek még, hogy megszabaduljak a köszvénytől?

A kurkuma köszvény elleni alkalmazását alátámasztó bizonyítékok meglehetősen meggyőzőek. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagynia más lehetséges megoldásokat a problémájára, különösen, ha az jelentős fájdalmat okoz Önnek. Milyen egyéb lehetőségek állnak még rendelkezésre?

Étrendi változtatások

A purinok, amelyekről ismert, hogy köszvényt okoznak, két különböző forrásból származnak. Először is, a szervezetben természetes módon termelődnek, és nem sokat lehet tenni a termelésük befolyásolása érdekében. A másik forrás azonban az étrendünkből származik.

Néhány olyan élelmiszer, amelynek az átlagosnál magasabb a purinok koncentrációja, közé tartoznak az olajos halak, mint a makréla és a szardella, a máj és sok bab.

Az alkohol általában szintén negatív hatással lehet a köszvényre, mivel lelassítja a húgysav vesék általi eltávolításának ütemét. A sört azonban különösen rossznak tartják. Ennek oka, hogy nemcsak a vesére van hatással, hanem más italokhoz képest magas a purintartalma is.

Fontos megjegyezni, hogy a dehidratáció miatt a vesék kevésbé hatékonyan működnek, ami aztán növeli a húgysavkristályok kialakulásának esélyét a vérben. Ezért nem meglepő, hogy számos köszvényes beteg számolt be arról, hogy a hidratáltsági szint növelésének előnyei vannak. A naponta elfogyasztott friss víz mennyiségének növelése egyszerű és sokak szerint hatékony kezelés a köszvényes állapot kezelésére.

Életmódbeli változások

Egy 2016-os lenyűgöző tanulmány több mint 1000 köszvényben szenvedő amerikai állampolgár orvosi adatait gyűjtötte össze. Megvizsgáltak egy sor különböző életmódbeli tényezőt, hogy azonosítsák azokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a betegség kitörésével.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdő egyének sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek köszvényben, mint az átlagnépesség. A magasabb testzsírszint is szoros kapcsolatban állt a köszvényes esetekkel, bár azt még nem vizsgálták, hogy a túlsúly az okozó tényező, vagy ez a purinokban gazdag, rossz étrendre utal.

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges életmód követése szintén jótékony hatással lehet a köszvényre – a fogyás és a kevesebb alkoholfogyasztás két nagyszerű példa erre. A szívbarát étrend elfogadása és a vérnyomáscsökkentő étrend-kiegészítés vagy gyógyszeres kezelés megfontolása szintén előnyös lehet.

C-vitamin-kiegészítők

1986 és 2006 között összesen 46 994 amerikai jegyezte fel étrendjét és bármilyen egészségügyi probléma megjelenését. Ez a hatalmas adathalmaz az elmúlt években gazdag zsákmányt nyújtott a tudósok számára. Szerencsére az egyik elemzés a köszvényt vizsgálta, és azokat az étrendi elemeket vizsgálta, amelyek a jelek szerint hatással voltak rá.

A legnyilvánvalóbb tendencia az volt, hogy a magasabb C-vitamin-bevitel általában alacsonyabb köszvényszintnek felelt meg. Megállapították, hogy a napi 250 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyasztó férfiak csaknem 50%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek köszvényben, mint azok, akik napi 1500 mg vagy annál több C-vitaminnal egészítették ki étrendjüket. Arra a következtetésre jutottak, hogy „a kiegészítő C-vitamin-bevitel hasznos lehet a köszvény megelőzésében”.

A kutatást olyannyira erősnek tartják, hogy a cikk megírásának idején még maga az NHS is ajánlja köszvény esetén. De hogyan is segíthet a C-vitamin az ilyen állapotokon?

A választ egy másik, köszvényes betegek körében végzett vizsgálatból kapjuk. 184 személynek adtak napi 500 mg C-vitamint két hónapon keresztül. Mindvégig vérvizsgálatot végeztek, és az eredményeket összehasonlították a köszvényes esetekkel. A korábbi eredmények igazak maradtak, és az önkéntesek jelentős javulást tapasztaltak az állapotukban.

A vérvizsgálati eredmények azonban egy lépéssel tovább mentek, és megmutatták, hogyan is történt ez valójában. Úgy tűnik, hogy a C-vitamin valóban növeli a vesék szűrési sebességét, aminek következtében a vér húgysavszintje csökken. Lényegében a C-vitamin hatékonyabb működésre ösztönzi a veséket, így egyenesen a probléma lényegét sújtja.

Gyógyszerek

Számos különböző gyógyszert írhat fel orvosa a köszvény kezelésére. A talán legkönnyebben hozzáférhetőek a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek közül az ibuprofen a legismertebb. Ahogy a nevük is mutatja, ezek a gyakori, olcsó kezelések is képesek csökkenteni (vagy megelőzni) az ízületi gyulladást.

Alternatívaként az orvos ajánlhat egy sor „urátcsökkentő terápiának” nevezett gyógyszert is. Ahogy a név is sugallja, ezek csökkentik a húgysavkristályok képződését. A leggyakoribb ULT-k közé tartozik például az allopurinol, a febuxosztát és a pegloticáz, bár a rendelkezésre álló lehetőségek listája egyre bővül.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük