A lucerna előnyei

lucerna előnyei

A szív egészségének támogatása

A lucerna, tudományos nevén Medicago sativa, a Fabaceae családba tartozó virágos növény, amely a borsót is magában foglalja. Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és az Egyesült Királyságban lucerna néven ismertebb. A lucerna általában a lóherére hasonlít, és lila virágai kis fürtökben nőnek. Spirális termése 10-20 magot tartalmaz.
A lucerna valószínűleg Dél-Közép-Ázsiából származik, és több mint 2000 éve használják takarmánynövényként. Először Iránban termesztették, bár ma már a világ meleg, mérsékelt égövi régióiban termesztik. A lucernát általában szénaként takarítják be, de szilázsként is tárolható, vagy zöldbúzaként is felhasználható.

A lucerna mint növény elsődleges értéke a magas terméshozam és a tápérték kombinációja. Azokon a területeken, ahol jól alkalmazkodott, általában a legjobb takarmányozási értékkel és a legnagyobb hozammal rendelkezik az összes takarmánynövény közül. A lucerna mély gyökérzetének köszönhetően a szárazsággal szemben is rendkívül ellenálló.

A lucerna magas fehérjetartalma és emészthető rosttartalma miatt különösen értékes a tejelő tehenek számára. Hasznos a húsmarhák, kecskék, lovak és juhok számára is. A szárított lucernát és a koncentrált lucernát gyakran használják baromfi takarmányozására. A lucerna az emberek számára is fogyasztható, és a fiatal csírákat gyakran adják szendvicsekhez és salátákhoz.

A lucerna különösen előnyös, ha számos vitaminnal és ásványi anyaggal együtt fogyasztják. A lucerna e célra történő előkészítése általában a levelek dehidratálásából és porrá őrléséből áll. A lucerna többféle formában is kapható, többek között laza por, tabletta és tea formájában.

A lucerna felhasználása

A lucernakivonatban található esszenciális tápanyagok magas szintje az egyik oka annak, hogy olyan jól működik a saját készítésű étrend-kiegészítő keverékekben. Azoknak is hasznára válhat, akiknek extra támogatásra van szükségük az egészséges koleszterinszint, a menopauza tüneteinek vagy a vér egészségének kezeléséhez.

A jelei annak, hogy szüksége lehet lucernára

Az egészségtelen koleszterinprofil és a zsíros plakkok felhalmozódása az artériák falában az egyik legjelentősebb jele annak, hogy Önnek lucernára lehet szüksége.

Akkor is hasznát veheti a lucernának, ha klimaxos tüneteket tapasztal.

További jelei annak, hogy lucernát kellene szednie, a különböző táplálkozási hiányosságok tünetei. Különösen a D-vitaminhiány jelentheti azt, hogy Önnek napra szárított lucernára van szüksége.

A lucerna szinonimái és hasonló formái
Medicago sativa, lucerna

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük