A Montmorency cseresznye (savanyú cseresznye) egészségügyi előnyei

A Montmorency cseresznye (savanyú cseresznye) egészségügyi előnyei

A Montmorency cseresznye (Prunus cerasus), más néven savanyú cseresznye, az elmúlt évtizedben nagy érdeklődés övezte a táplálkozástudományt. Egyedülálló tápanyagprofillal rendelkeznek, amelyről a tudósok úgy vélik, hogy az emberek széles köre számára terápiás előnyökkel jár. Ha többet szeretne megtudni erről a természetes erőforrásról, akkor ez a cikk Önnek szól, mivel megvizsgáljuk a jelenlegi kutatásokat és összefoglaljuk az előnyöket, hogy eldönthesse, hogy ez az összetevő megfelelő-e Önnek.

A Montmorency cseresznye tápanyagai

Ez a fajta cseresznye jó tápanyagforrás, mivel magas a rosttartalma, miközben számos alapvető mikrotápanyagot tartalmaz, például A-, C-, K-vitamint, káliumot, mangánt és rezet. Kisebb, de jelentős mennyiségű B-vitamint és magnéziumot is tartalmaz.

Ezek elismerése ellenére a tudósokat sokkal jobban érdeklik a fitokémiai anyagok, amelyekben a cseresznye bővelkedik. Különösen sok benne az antocianinok nevű polifenolok egy családja, és ezek adják összetéveszthetetlen élénkpiros színét. A magas színvonalú kutatások gyűjteményének köszönhetően tudjuk, hogy ezek az értékes vegyületek állnak azon előnyök mögött, amelyeket ebben a cikkben tárgyalni fogunk.

Alvás

Az alvászavarok túlságosan gyakoriak, és csak az Egyesült Királyságban több tízmillió embert érintenek. Így, ahogyan azt el tudja képzelni, egy olyan természetes összetevő felfedezése, amely jótékony hatásúnak bizonyul, rendkívül értékes lenne. Nos, úgy tűnik, hogy a Montmorency cseresznye lehet a válasz.

Az első tanulmány, amely az alvás javulását vizsgálta, meglehetősen kicsi volt, mivel csak 15 résztvevőt vett fel 2 hét időtartamra, de ennek ellenére kimutatta, hogy a Montmorency cseresznye kivonat az alvás minden aspektusát javította, és hasonló mértékben, mint a valeriána és a felírt gyógyszerek.

Egy nagyobb vizsgálatot végeztek 2 évvel később, amely igazolta az előzetes eredményeket. A nagy tekintélyű European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat arról számolt be, hogy a fürtös meggy gyümölcslé formájában ismét képes volt javítani az alvásminőség minden aspektusát. Konkrétan az ágyban töltött teljes idő, az alvás teljes időtartama és az elalváshoz szükséges idő (alvás hatékonysága) mind javult. A kutatók továbbá megkérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az alvásminőségükről, és ezek szintén jelentős előnyökről számoltak be a cseresznyeleve hatására, azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A kutatók abban is biztosak, hogy pontosan tudják, hogyan javítja a Montmorency cseresznye az alvásminőséget. Azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek természetes melatonint tartalmaznak, és azon nagyon-nagyon kevés élelmiszerek egyike, amelyek elegendő mennyiséget biztosítanak ahhoz, hogy jelentős előnyük legyen. A melatonin a tobozmirigy által kibocsátott hormon, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust, és a cseresznye bizonyítottan megemeli a vér melatoninszintjét. Ezért ezen a mechanizmuson keresztül segít az embereknek a jó alvásban.

Az ízületek egészsége

Az alvászavarokhoz hasonlóan az ízületi egészségügyi problémák, mint az ízületi gyulladás, a fibromyalgia és a köszvény emberek millióit érintik az Egyesült Királyságban. Az utóbbi években sok orvos tanácsaiban változás állt be, mivel egyesek már nem érzik jól magukat, ha a betegeik naponta szednek fájdalomcsillapítókat, például paracetamolt és ibuprofent. Ennek oka az a kutatási tanulmány, amely kimutatta, hogy a krónikus használat károsíthatja a gyomrot és a májat.

Alternatívaként sokan most olyan természetes gyógymódokat ajánlanak a tünetek kezelésére, mint a glükozamin, a kondroitin, a kurkuma, az MSM és a csipkebogyó. Nos, egy másik összetevő, amelyet hozzáadhatunk a természetes lehetőségek listájához, a Montmorency cseresznye.

A cseresznye bizonyítottan támogatja az osteoarthritisben szenvedő nőket kifejezetten. Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban húsz nőnek adtak Montmorency cseresznyelevet vagy placebót 3 héten keresztül. Ez idő elteltével megállapították, hogy a cseresznyelevet szedő nőknél jelentősen csökkentek az ízületi gyulladás tüneteit súlyosbító gyulladásos markerek. A szubjektív fájdalomértékek is csökkentek. Ezek az eredmények lenyűgözőek, tekintve, hogy 3 hét viszonylag rövid idő ahhoz, hogy nagy előnyöket lehessen látni.

A köszvényt vizsgálva a következőkben az eredmények különösen lenyűgözőek. A köszvény egy fájdalmas állapot, amely akkor lép fel, amikor a húgysavszint kórosan magas, és a felesleg kikristályosodik az ízületi szövetekben. A köszvény az Egyesült Királyságban a férfiak mintegy 7%-át és a nők 3%-át érinti. Szerencsére a köszvényben szenvedők a fanyar cseresznyéhez fordulhatnak támogatásért. Egy 2014-ben közzétett tanulmány kimutatta, hogy a Montmorency cseresznye fogyasztását követő 2 órán belül a vizelet húgysavszintje átlagosan 250%-kal magasabb volt az alapértéknél. Ez azt mutatja, hogy a szervezet gyorsan kiválasztja a húgysavat a vérből. A vérkoncentrációt vizsgálva, ezek a cseresznye fogyasztását követő 8 órán belül igen lenyűgöző mértékben, 36%-kal csökkentek.

A kutatók úgy vélik, hogy a cseresznye gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett a köszvényre gyakorolt előnyök mögött a kvercetin nevű fitokémiai anyag koncentrációja áll. A kvercetin nagy mennyiségben megtalálható a kapribogyóban, a hagymában, a kakaóporban és az áfonyában is.

A szív egészsége

Mivel a Montmorency cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő molekulákkal, nem meglepő, hogy segíthet a szív- és érrendszer egészségének és működésének támogatásában.

A magas vérnyomás (hipertónia) és a kóros koleszterinprofil (diszlipidémia) a szívbetegségek két legerősebb kockázati tényezője, és mindkettő kordában tartható a fürtös meggy fogyasztásával. Egy másik jól megtervezett kutatásban 37, 65-80 év közötti, magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel rendelkező résztvevő 12 héten keresztül véletlenszerűen cseresznye-kiegészítőt vagy placebót kapott. A vizsgálati időszak elejéhez képest a fürtös cseresznye-kiegészítőt szedő csoportban a vérnyomás és az LDL-koleszterinszint jelentősen csökkent a placebót kapó csoporthoz képest.

Egy utóvizsgálat, amely ugyanazt a populációt és kiegészítési rendszert használta, azt találta, hogy az oxidatív stressz és a gyulladás markerei nagymértékben csökkentek, miközben a DNS-javítás bizonyítékát is látták. Ezeket az eredményeket összességében véve a kutatók azt remélik, hogy a napi cseresznyefogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezt azonban további, nagyszabású vizsgálatokkal kellene megerősíteni.

A Journal of Medicinal Food című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szintén érdekes eredményekkel szolgált. A kutatók anyagcsere-problémákkal küzdő felnőtteknél azt találták, hogy bár a fanyar cseresznye nem volt hatással az artériák merevségére, csökkentette a vérben lévő oxidált LDL-koleszterin mennyiségét. Az oxidált LDL-koleszterin nagyobb valószínűséggel tapad az erek falához és szűkületet okoz. Ez nyilvánvalóan növeli az elzáródások, majd a szívinfarktus kockázatát.

Szívegészségügyi kutatók azt is észrevették, hogy a Montmorency cseresznye-kiegészítők a kognitív funkciókat is javíthatják. A tudósok megállapították, hogy a kiegészítés javította a tanulást és a figyelmet egy idősebb felnőttekből álló csoportnál. Ezt annak tulajdonítják, hogy a fanyar cseresznye képes csökkenteni az oxidatív stresszt, a gyulladást és a szisztolés vérnyomást, ami azt eredményezi, hogy az agy optimális teljesítményre képes.

Sportteljesítmény és regenerálódás

Minden edzéskedvelő vagy sportoló gyorsan megtanulja, hogy a kemény edzés utáni megfelelő regenerálódás, hogy a következő edzésen a legjobb formáját nyújthassa, rendkívül fontos. A késleltetett regenerálódásnak sérüléssel járó következményei is vannak, mivel a következő edzésre nem teljesen regenerálódva indulhat, és ilyenkor előfordulhatnak húzódások.

Az első tanulmány, amely a cseresznye regenerálódást elősegítő képességeit vizsgálta, hosszútávfutókon végzett vizsgálat volt. A kutatók egy különösen nagy kihívást jelentő állóképességi váltóversenyt választottak, ahol minden résztvevő 3 futószakaszt teljesített egyenként 28 órán keresztül. A verseny előtti 7 napban és a verseny napján a futók vagy fanyar cseresznyelevet, vagy placebót kaptak. Azt találták, hogy a gyümölcslevet fogyasztó csoportban kisebb mértékben nőtt a fájdalom az esemény alatt és után, mint a placebót szedő csoportban.

Egy hasonló tanulmány megerősítette a fenti megállapításokat, miközben mechanizmusokat is bemutatott arra vonatkozóan, hogy a Montmorency cseresznye-kiegészítők hogyan fokozzák a regenerálódást. Egy maratoni futás előtt 5 nappal és utána 2 napig a résztvevők ismét vagy fanyar cseresznyelevet, vagy placebót kaptak. A maratont és a további 2 napos kiegészítést követően arról számoltak be, hogy a meggylevet kapó csoport gyorsabban visszanyerte az izomerejét, szignifikánsan kevesebb gyulladást és oxidatív stresszt, valamint nagyobb antioxidáns státuszt mutatott, mint azok a futók, akik placebót kaptak.

A Montmorency cseresznye az ellenállóképességi edzéseknél is előnyös. 23, súlyzós edzésben jártas fiatal férfi esetében megállapították, hogy 480 mg fanyar cseresznye kapszula szedése összesen 10 napon keresztül szignifikánsan kevesebb izomfájdalmat, alacsonyabb izomkatabolizmust és gyorsabb erővisszanyerést eredményezett a placebót szedő társaikhoz képest.

A csapatsportok sportolóinak is különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozási gyakorlatukra, tekintettel arra, hogy nagyfokú izomerőre, valamint aerob állóképességre van szükségük. Egy félprofesszionális labdarúgókon végzett vizsgálat ismét kimutatta, hogy egyértelmű előnyökkel jár. A kutatók egy sor olyan tesztet alkalmaztak, amelyeket úgy terveztek, hogy utánozzák a szervezetre egy tipikus labdarúgó-mérkőzés során ható terhelést. A tesztek elvégzése után arról számoltak be, hogy a cseresznyekapszulát kapó csoport gyorsabban visszanyerte teljesítményét, kevésbé fájtak az izmok, és alacsonyabb volt a gyulladás szintje.

Ezen a ponton jó lenne egy dolgot tisztázni: az edzés utáni izomkárosodás, izomfájdalom és gyulladás nem mindig rossz dolog. Az edzés és a vele járó izomkárosodás ösztönzi a szervezetet az alkalmazkodásra és az erősebbé válásra, és valóban van olyan kutatás, amely kimutatta, hogy az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tényezőkben gazdag kiegészítők edzés utáni szedése csökkentheti az edzésen elért nyereséget. Ezért bölcs dolog lenne a fanyar cseresznye-kiegészítőket szelektíven használni, és előnyben részesíteni a használatukat, amikor a regeneráció és nem az alkalmazkodás az elsődleges fontosságú. Például egy atlétikai verseny vagy egy sűrű mérkőzésprogram során.

Mennyi savanyú cseresznyét kellene ennem?

Az adagolás és a forma mindig kulcsfontosságú szempontok a táplálékkiegészítők szedésekor, és ez nincs másként a fanyar cseresznye esetében sem. A kutatások során a tudósok vagy savanyú meggylevet, vagy kapszula formájában porított változatot használtak. Mindkettő hatásosnak bizonyult, és úgy tűnik, nincs olyan, amelyik hatásosabb lenne a másiknál. A felhasználó toleranciája azonban meghatározhatja a legjobb választást, mivel a koncentrált kapszula bevétele ízletesebb lehet, mint a gazdag folyadék fogyasztása.

Ami az adagolást illeti, számos tanulmány sikeresen használt 480 mg fanyar cseresznyeport kapszula formájában, és ez a legjobb ajánlás, amit jelenleg adni tudunk. A folyékony változatok esetében 30-60 ml koncentrált vagy 480 ml nem koncentrált gyümölcslé tűnik megfelelő mennyiségnek. Mivel a cseresznye egy gyümölcs, nem meglepő, hogy biztonságos és jól tolerálható, és a szakirodalomban nagyon kevés, vagy egyáltalán nem észlelt mellékhatás van.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük