A sárga görögdinnye egészségügyi előnyei

sárga görögdinnye

Semmi sem veri a finom, édes és szomjoltó görögdinnye ízét. A görögdinnye általában belül mély rózsaszín vagy piros színű. De vágtál már fel görögdinnyét, és tapasztaltad, hogy belül sárga? Igen, ez lehetséges!

Képzeld el, hogy felvágsz egy narancsot, csak hogy felfedezd, hogy belülről lila, vagy beleharapsz egy almába, ami belül kék. Lehet, hogy kiborulsz, és százszor is meggondolod, mielőtt megeszed, igaz? Nos, így érezheted magad, ha először eszel sárga görögdinnyét.

Igen, sárga! Hozzászoktunk, hogy olyan görögdinnyét látunk és eszünk, amelynek a belseje vöröses-rózsaszínes. Mindenképpen ki kell próbálni, mert igazán finom és egészséges. Remekül kiegészíti a diétát vagy a gyümölcssalátát.

Ismerjük meg jobban…

A sárga görögdinnyéről

Leírás és íz

A sárga görögdinnyét sárga húsúnak vagy sárga bíbornak is nevezik. A vöröses-rózsaszín húsú görögdinnye szinte azonos ikertestvére. Ugyanolyan kétszínű zöld héja van. Íze mézes, és sokkal édesebb, mint a hagyományos görögdinnye. Íze a termesztési körülményektől is függ. Magos és mag nélküli változatban is kapható. A sárga görögdinnye átlagos súlya 10-13 font.

Miért sárga?

A normál görögdinnye, amelynek belseje vöröses-rózsaszínű, tartalmaz egy erős antioxidánst, a likopint, amely a paradicsomban is jelen van, és ez adja a piros színt. A likopin egy élénkvörös karotin és karotinoid pigment, amely általában a piros gyümölcsökben és zöldségekben található. A sárga görögdinnye nem tartalmazza ezt az erős antioxidánst, ami miatt sárga a belseje.

Géntechnológiával módosított?

Nem, nem az! Valójában olyan növénynemesítési kísérletek eredménye, amelyek nem szaporítanak több görögdinnyét. Nem olyan gyakoriak és elérhetőek, mint vöröses-rózsaszínű ikertestvéreik. Természetes módon fordulnak elő, és valójában idősebbek, mint a hagyományosak. A sárga változatok állítólag valahol a vadon élő dél-afrikai térségből származnak.

Éghajlati feltételek

A sárga görögdinnye egész évben terem. Főleg Kaliforniában és Arizonában termesztik őket május és október között. A legjobban meleg, párás körülmények között és homokos talajban fejlődnek. Meleg évszakos gyümölcsök, amelyek 21 °C – 29 °C (70 °F – 85 °F) hőmérsékleten fejlődnek a legjobban.

Felhasználás
A sárga görögdinnye édes, és sokféleképpen fogyasztható és tálalható. Egyes régiókban feta sajttal vagy más sós elemekkel tálalják. A görögdinnye héját általában megsütik, vagy zsenge savanyúságot készítenek belőle. Híresen használják turmixok, koktélok, salsa, muffinok vagy egészséges saláta készítéséhez. Bármikor fogyasztható, különösen, ha fogyni próbálunk. Egy-két tál görögdinnye igazán laktató anélkül, hogy hiányérzetet okozna, és jobb módja annak, hogy a kalóriakereten belül maradjon.

Tápérték

Kalória 46
Összes zsír 0 g
Koleszterin 0 mg
Nátrium 2 mg
Kálium 5%
Szénhidrátok 12 g
Fehérje 1 g
A-vitamin 18%
C-vitamin 21%
Kalcium 1%
Vas 2%
Víztartalom 92%

Most már tudod, hogy ez a görögdinnye kívülről úgy néz ki, mint bármelyik másik görögdinnye. Az embereket gyakran megtévesztik azzal, hogy azt hiszik, ez egy közönséges görögdinnye. Tudom, hogy mire gondolsz!

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük