A szőlőmagkivonat előnyei a bőr számára

A szőlőmagkivonat előnyei a bőr számára

A szőlőmag-kivonat az egyik legszokatlanabb szépségápolás, amely az utóbbi években a mainstreambe került. A bőrkrémek és öregedésgátló szerek sok más összetevője logikusnak tűnik; senkit sem lep meg például, hogy az aloe vera növény sűrű gélje képes hidratáltan tartani a bőrét. De mit kínál a szőlőmag tartalma a szépségtudatos embernek?

Ugyanilyen fontos, hogy van-e tudomány a szőlőmag használata mögött, vagy egyszerűen csak a következő „divatos” tápanyagról van szó, amit jövőre már mindannyian elfelejtünk? Vessünk egy pillantást és derítsük ki…

Semlegesíti a káros szabadgyököket

Egy kis tudományossággal kell kezdenünk. Ahogy az iskolai kémiaórákról talán emlékszel, a molekulák egy központi magból állnak, amely körül elektronok forognak. Gondoljatok rájuk úgy, mint egy naprendszerre kicsiben, ahol a bolygók a Nap körül forognak. Amíg ezek a molekulák a megfelelő számú elektronnal vannak körülöttük, addig tökéletesen stabilak és biztonságosak.

A szabad gyökökkel az a probléma, hogy nincs megfelelő egyensúlyban, mert hiányzik belőlük egy elektron. Ezt ellensúlyozandó a szabad gyökök megpróbálnak elektronokat „ellopni” más molekuláktól. Ha ez sikerül, akkor a donor molekula maga is instabillá válik, és megpróbál elektronokat lopni másoktól, és így tovább, amit a szakértők „kaszkádnak” neveznek. A végeredmény az, hogy akár egyetlen szabad gyök is hatással lehet rengeteg, egyébként egészséges molekulára – beleértve azokat is, amelyek a testünk sejtjeit alkotják.

Ezt a folyamatot „elsődleges fontosságúnak tartják az öregedési folyamat elindításában”, mivel egyre több sejt károsodik a szabad gyökök hatásának köszönhetően.

Számos növény tartalmaz antioxidánsokat, amelyek képesek ellensúlyozni a szabad gyökök hatását. Ezt úgy teszik, hogy saját elektronjaikat adják át az instabil molekuláknak, lényegében semlegesítve az általuk jelentett veszélyt. Bár a tudósok sok-sok különböző növényi eredetű antioxidánsról tudnak (ez az egyik ok, amiért sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni), a szőlőmagkivonat különleges, mert egyedülálló vegyületeket, úgynevezett „proantocianidint” tartalmaz.

Az elmúlt években néhány lenyűgöző tanulmányt végeztek a proantocianidinek antioxidáns tulajdonságairól. A tudósok a szőlőmagkivonat által nyújtott védelmet mérve arra a következtetésre jutottak, hogy „lényegesen nagyobb védelmet nyújt… mint a C-, E-vitamin és a β-karotin”. Ez azért különösen figyelemre méltó, mert ezek a többi összetevő évtizedek óta a bőrkrémek alapanyaga, mégsem biztos, hogy közel sem olyan hatékonyak, mint ez az újdonság.

Röviden összefoglalva tehát a szőlőmag-kivonat biztosan nem egy hóbort, és bizonyított egészségügyi előnyei vannak az öregedés jelei elleni védelemben, ami a bőr remek állapotban tartását is magában foglalhatja.

Véd a leégés ellen

Mindannyiunknak sikerült már leégnünk akár hűvös, akár borús időben, így tudjuk, hogy a leégés nem csak a hőség következménye. Valójában a leégés akkor keletkezik, amikor a napsugarak ultraibolya fénye elkezdi károsítani a sejtjeidet.

Az UV-fényt alkotó sugárzás lényegében szabad gyökök sugara, amelyek idővel a bőrsejtek DNS-ének károsodását eredményezhetik. Más szóval, határozottan nem jó dolog. Szerencsére a szőlőmagkivonat további védelmet nyújt az ilyen károsodások ellen, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően.

A kutatók, akik önkénteseknek szőlőmagkivonat-kiegészítőt adtak – akár tabletta, akár helyi krém formájában – azt találták, hogy valamivel több mint 13%-kal kisebb valószínűséggel égtek le, mint a nem kezelt személyek. Hogy egyértelmű legyen, a szőlőmag-kivonat *nem* alternatívája a fényvédő krémeknek. Úgy tűnik azonban, hogy további támogatást nyújt az UV-fény veszélyeivel szemben.

Küzd a bőrrák ellen

A Cancer Research UK szerint, ha csak kétévente egyszer leégsz a napon, az megháromszorozhatja a bőrrák kialakulásának esélyét. Más szóval, mindannyiunknak mindent meg kell tennünk azért, hogy elkerüljük a leégést.

Szerencsére, mint láttuk, a szőlőmagkivonat pontosan erre képes. Ez nem csak egy elmélet. A tudósok emberi bőrsejteket vettek, és nagy intenzitású UVB fénynek tették ki őket. Ezután megismételték ugyanazt a kísérletet, de ezúttal szőlőmagkivonattal kezelték a sejteket az expozíció előtt. Eredményeik annyira lenyűgözőek voltak, hogy erősen ajánlották a szőlőmagkivonat használatát a bőrrák elleni védelem további forrásaként.

Fenntartja a fiatalos kinézetű bőrt

Nem titok, hogy a kor előrehaladtával a bőr megereszkedik és ráncosodni kezd. A bőrgyógyászok szerint nem kétséges, hogy az UV-fénynek való kitettség nagyban hozzájárul ehhez a folyamathoz. A kollagén egy olyan fehérje, amely a bőr 75%-80%-át alkotja. Ezek a kollagénmolekulák szorosan kapcsolódnak egymáshoz, így sima, egészséges és rendkívül rugalmas bőrt eredményeznek. Sajnos a napfénynek való kitettség megbonthatja ezeket a kötéseket, ami károsítja a bőr megjelenését.

Röviden – ha bőrét kiteszi a napsugaraknak, az a bőr gyorsabb öregedését jelenti. A szőlőmagkivonat azonban éppen segíthet megvédeni bőrsejtjeinket ettől a károsodástól. Egy, a témát vizsgáló tudományos tanulmány azt állította, hogy a bőr kollagénjének károsodását „megelőzhetjük előzetes antioxidáns kezeléssel”. Mint már megtudtuk, a szőlőmagkivonat pontosan ezt teszi.

Javíthatja a bőr hidratáltságát

A tudósok 42 önkéntest osztottak három különböző csoportba. Az első csoport proantocianidinekben gazdag helyi bőrkrémet kapott. A második csoport a bőrkrémet szájon át szedhető szőlőmagkivonat-kiegészítővel együtt kapta, míg a harmadik csoport kontrollként működött, így nem kapott semmilyen kezelést.

A négyhetes kezelés után minden résztvevő bőrének hidratáltsági szintjét megmérték. Azt találták, hogy a helyi krém jobb volt, mint a kezelés nélkül, de „a hidratáltság magasabb volt az étrend-kiegészítőt szedő csoportban”.

Bár igazság szerint ez csak egyetlen tanulmány, remélhetőleg a jövőben további vizsgálatokkal tovább igazolják a szőlőmagkivonat lehetséges bőrhidratáló előnyeit.

Összegzés

Tehát a szőlőmagkivonat csak egy hóbort? Ha az eddig közzétett tudományos jelentésekből kiindulhatunk, akkor semmi sem áll távolabb az igazságtól. A szőlőmagkivonat által nyújtott kivételesen magas szintű antioxidáns védelem mindenféle előnyöket biztosít mind az egészségre, mind a szépségápolásra, a bőr öregedése és a daganatok növekedése elleni védelemtől kezdve a hidratáltság és a rugalmasság javításáig.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük