A zsálya egészségügyi előnyei

zsálya hatásai

Úgy gondolják, hogy a nők 70%-a tapasztalja a hormonális változásokkal kapcsolatos tüneteket a menopauza környékén. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a hangulatingadozás, a szorongás, a koncentrációs nehézségek, a csökkent libidó és a hüvelyszárazság. Ezek a tünetek, amelyek gyakran igen jelentősen befolyásolják a mindennapi életet, hónapokkal vagy évekkel a menstruáció megszűnése előtt kezdődhetnek, és még évekig eltarthatnak.

Sok nő számára a HRT (hormonpótló kezelés) vagy nem lehetséges, vagy nem vonzó lehetőség. Ehelyett sok nő a természetes gyógymódok erejét használja ki a tünetek kordában tartására. A népszerű lehetőségek közé tartozik a fekete cohosh, a szója izoflavonok, a vörös lóhere és az esti kankalinolaj, azonban egy másik botanikus növény, amely nagyon népszerűnek bizonyul, a zsálya. Sok nő esküszik erre a szerény gyógynövényre, de mit mond a tudomány?

Zsálya a menopauza idején

Annak ellenére, hogy leginkább konyhai összetevőként használják, a zsályát valójában a menopauza tüneteinek enyhítésében betöltött szerepe miatt kutatták.

Az első tanulmányt ezen a területen Svájcban végezték, és 2011-ben publikálták. A vizsgálatba 71 olyan nőt vontak be, akik naponta legalább 5 hőhullámot tapasztaltak, és 8 héten keresztül naponta zsálya tablettát adtak nekik. A nők a tabletták szedése előtt és a 8 hetes vizsgálati időszak után kitöltötték a Menopauza Értékelő Skálát, hogy feljegyezzék a tüneteiket. Emellett feljegyezték a naponta tapasztalt hőhullámok számát is.

Megállapították, hogy a zsálya tabletta hatására a vizsgálat kezdetétől a vizsgálat végéig minden héten jelentősen csökkent a hőhullámok száma. Továbbá az enyhe, közepes, súlyos és nagyon súlyos hőhullámok 46%-kal, 62%-kal, 79%-kal és 100%-kal csökkentek. A nők a Menopauza Értékelő Skálán is jelentős javulást tapasztaltak, ami azt mutatja, hogy a zsálya a hőhullámokon kívül más tünetekre is jótékonyan hat.

Mivel ez a vizsgálat „nyílt címkés” vizsgálat volt, a nők tudták, hogy zsálya-kiegészítőt szednek, és nem volt kontrollcsoport (placebo) sem, amellyel össze lehetett volna hasonlítani az eredményeket. Emiatt az eredmények megkérdőjelezhetők, de mindazonáltal ez a tanulmány felkeltette az érdeklődést, és további, szigorúbb vizsgálatokra ösztönzött.

Egy későbbi, 2019-ben közzétett tanulmány néhány kiegészítő megállapítással szolgált. 30 menopauzában lévő nőt toboroztak, és véletlenszerűen osztották be őket egy zsályacsoportba vagy egy placebocsoportba. A vizsgálat előtt és a 4 hetes szedést követően a nők feljegyezték a tüneteiket, így a kutatók össze tudták hasonlítani az eredményeket. Már 4 hét elteltével megállapították, hogy a zsálya-kiegészítőket szedő nőknél jelentősen csökkent a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a pánik és a fáradtság, miközben a koncentráció javulását is észlelték. Más kritériumok, például a pulzusszám, a hangulat, a fejfájás és a libidó tekintetében nem volt észrevehető változás.

Voltak azonban olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a zsálya valóban javíthatja az olyan tüneteket, mint a hangulat és a libidó. A zsályával kapcsolatban legutóbb közzétett, randomizált, kettős vak, placebokontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi 300 mg zsályakivonat 3 hónapon át történő alkalmazása észrevehető előnyökkel járt a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a szívdobogás, az alvászavarok, az izom- és ízületi fájdalmak, a depresszió, a szorongás, az idegesség, a szexuális vágy és a szex közbeni kielégülés tekintetében.

Valószínű, hogy ezek az eredmények két kulcsfontosságú okból voltak kedvezőbbek, mint az előző tanulmányban. Először is, ebben a legutóbbi vizsgálatban nagyobb számú résztvevő volt (66 szemben 30 fővel), és ez javítja a tanulmányok azon képességét, hogy jelentős változásokat észleljenek. A második ok a vizsgálat hosszának köszönhető. A legutóbbi tanulmány 3 hónapig tartott, míg az előző vizsgálat csak 4 hétig tartott. Elképzelhető, hogy a 4 hetes zsálya-kiegészítés némi javulást eredményez, de hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben meglássuk az előnyeit.

Bár a zsályát a nők évek óta használják a tüneteik kezelésére, az ezt a hagyományos használatot igazoló kutatások meglehetősen új keletűek. Emiatt a tudósok nem 100%-ig biztosak abban, hogy a zsálya hogyan működik a szervezetben. Ettől függetlenül van néhány lehetséges mechanizmus, amelyet megvilágítottak. A legvalószínűbb ok, amiért a zsálya jótékonyan hat a menopauzában lévő nőkre, az a fitoösztrogéntartalma. A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek, amelyek nagyon hasonló alakúak és felépítésűek, mint az emberi ösztrogén. Hasonlóságuk miatt úgy gondolják, hogy befolyásolják a hormonreceptorokat a szervezetben, de sokkal gyengébb mértékben, mint maga az ösztrogén. Ennek ellenére elegendőek ahhoz, hogy javulást okozzanak azokban a tünetekben, amelyeket alapvetően a természetes ösztrogén hiánya okoz.

Egyéb egészségügyi előnyök

Annak ellenére, hogy a zsályát leginkább a menopauzában lévő nőkkel hozzák összefüggésbe, a zsálya bizonyítottan mások számára is előnyös.

Elsősorban a fiatalabb nők esetében a zsályakivonat-kapszulák bizonyítottan jótékony hatással vannak a premenstruációs szindrómában (PMS) szenvedőkre. Az olyan tünetek, mint a hangulatingadozás, fáradtság, puffadás, mellérzékenység, fejfájás, bőrproblémák, valamint az étvágy és a nemi vágy megváltozása jellemzően azoknál jelentkeznek, akik ebben szenvednek. Egy 90 PMS-ben szenvedő egyetemi hallgatóval végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 500 mg zsályalevél-kivonat jelentősen javította a különböző fizikai és pszichológiai tüneteket azokhoz képest, akik placebót kaptak.

A zsálya az anyagcsere egészségére is jótékony hatással lehet, és csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel számos tanulmány dokumentálta, hogy képes javítani a koleszterinprofilokat. Egy 67 magas koleszterin- és trigliceridszintű emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zsályalevél-kivonat jelentősen csökkentette az összkoleszterinszintet, a triglicerideket, az LDL- és a VLDL-koleszterint. Ezeknek a markereknek a magas szintje rossz egészségi állapotot jelez.

Érdekes módon a zsályakivonatot kiegészítő csoportban a HDL-koleszterinszint is emelkedett. A magas HDL-koleszterinszintről ismert, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát, mivel a felesleges koleszterint visszaszállítja a májba, ahol az eltávolítható a szervezetből. Ezért nevezik gyakran „jó koleszterinnek”. Nem számoltak be mellékhatásokról sem, ami azt jelzi, hogy a zsálya biztonságos és hatékony is.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a zsályalevél-kivonatok a 2-es típusú cukorbetegek számára is előnyösek lehetnek. Ez a randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat kimutatta, hogy 100 önkéntesnél a zsályakivonat csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, javította az orális glükóztolerancia teszt során nyújtott teljesítményt és csökkentette a glikált hemoglobint.

A HbA1c néven is ismert glikált hemoglobin azt méri, hogy mennyi glükóz kötődik a vörösvértestekhez. Amikor a szervezet feldolgozza a cukrot, az természetesen a hemoglobinhoz kötődik, és ez pontos értéket ad arról, hogy mennyi cukor van valakinek a szervezetében. Mivel a vörösvérsejtek 2-3 hónapig aktívak, ez az orvosok számára egy átlagos értéket biztosít ezen időszak alatt, nem pedig egy egyszerű pillanatfelvételt, mint például az éhgyomri vércukorszint. Emiatt a HbA1c-t a cukorbetegség kezelésének arany standard mérésének tekintik, és ennek ellenőrzés alatt tartása elsődleges fontosságú. Mivel a zsálya lenyűgözően képes csökkenteni a HbA1c-t, és bizonyítottan biztonságos az olyan cukorbetegség elleni gyógyszerek mellett, mint a metformin, mindenképpen egy lehetőség a világon a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek 8%-a számára.

Mennyi zsályát kellene szedni?
Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítővel kezdenénk, fontos, hogy tisztázzuk azt orvosunkkal, valamint biztosítsuk, hogy olyan adagot szedünk, amely biztonságos és előnyös. Meglehetősen jól ismert, hogy a zsálya biztonságos, de mivel a különböző kutatócsoportok világszerte különböző adagolási stratégiákat és még különböző zsályafajtákat is használtak, nehéz pontosan meghatározni az optimális szedendő mennyiséget. Ennek ellenére számos publikált kutatásban 500 mg zsályalevél-kivonatot használtak a Salvia officinalis fajból, nagy hatásfokkal, így a jelenlegi bizonyítékok alapján ez lenne a legjobb megközelítés a kiegészítéshez.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük