Alfa liponsav gyógyhatásai

Alfa liponsav előnyei

Támogatja az egészséges sejtműködést

Alfa liponsav háttér és előnyök

Az alfa-liponsav egy kénorganikus vegyület, amelyet minden állat bioszintetizál. Számos enzim kofaktora és az aerob anyagcsere nélkülözhetetlen összetevője. Az alfa-liponsav egyik legismertebb biokémiai felhasználása a piruvát-dehidrogenáz komplex (PDC) szintézisében betöltött szerepe. Ezek a szerepek képezik az alapját antioxidánsként való használatának, amely gátolja a sejtkárosodást okozó szabad gyökök termelődését.
Az alfa-liponsavnak két formája van, amelyeket kémiailag enantiomereknek neveznek, beleértve az R-liponsavat (RLA) és az S-liponsavat (SLA). Az RLA a biológiailag aktív forma, amely széles körben elérhető számos természetes forrásból. Az SLA nem létezik a természetben, és először 1952-ben szintetizálták. Az alfa-liponsav mindkét formáját jelenleg kereskedelmi mennyiségben, nagy tisztasággal gyártják.

Az alfa-liponsav legjelentősebb étrendi forrásai közé tartozik a brokkoli, a vese, a máj, a burgonya, a spenót és az élesztő. Országtól függően étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként is árusítják. Az alfa-liponsavat például az Egyesült Államokban elsősorban antioxidánsként értékesítik. Japánban leggyakrabban energia- és fogyókúrás kiegészítőként használják.

A szervezet sejtjeiben az alfa-liponsav dihidroliponsavvá alakul át. Az alfa-liponsav nem azonos az alfa-linolénsavval, amely egy omega-3 zsírsav. Az alfa-liponsav és az alfa-linolénsav között keveredés van, mivel mindkettőt néha ALA rövidítéssel jelölik. Az alfa-liponsavat néha liponsavnak is nevezik.

Az alfa-liponsav felhasználása

Az alfa-liponsav antioxidáns tulajdonságai számos előnnyel járnak. Az ALA-t leggyakrabban az egészségtelen vércukorszinthez kapcsolódó állapotok esetén alkalmazzák. A bőr egészségének támogatása és a fekélyek kezelése szintén gyakori oka az ALA szedésének. Segít továbbá a metabolikus szindróma támogatásában, valamint az egészséges immunrendszer támogatásában.

Annak jelei, hogy szüksége lehet alfa-liponsavra

Az alfa-liponsav szedésének leggyakoribb oka a karokban és lábakban jelentkező fájdalom, orvosi nevén a perifériás neuropátia. Ez az állapot kellemetlen érzést okozhat a végtagokban, jellemzően égő vagy bizsergő érzést. Ezek az idegekkel kapcsolatos tünetek zsibbadást is magukban foglalhatnak.

További jelei annak, hogy az alfa-liponsav előnyös lehet Önnek, az életkorral kapcsolatos állapotok, és segíthet a távollét javításában és a memória-visszaemlékezés fenntartásában.

Ez a kiegészítő átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy könnyen bejut az agyba. Antioxidáns tulajdonságai lehetővé teszik, hogy az alfa-liponsav támogassa a szervezet természetes képességét a szabadgyök-tevékenység kezelésére. Mivel az alfa-liponsav könnyen bejut az agyba, segíthet az agy és az idegszövet egészségének támogatásában is.

Az egészségtelen vércukorszint, valamint a lassan gyógyuló sebek további erős jelei annak, hogy az ALA-kiegészítőkből hasznot húzhat.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük