Andrographis egészségügyi előnyei

Andrographis egészségügyi előnyei

Andrographis háttér és előnyök

Az Andrographis az akantuszfélék családjába tartozó növények nemzetségéből származik. Az Andrographis fajok pontos számát nehéz megállapítani, bár a becslések 19 és 44 között mozognak. Az Andrographis paniculata az egyik legismertebb faj ebben a nemzetségben, és hosszú múltra tekint vissza a hagyományos gyógyászat számos formájában.

Az Andrographis minden része rendkívül keserű ízű, ami számos közismert nevének forrása. Ezt a növényt Északkelet-Indiában Maha-tita néven ismerik, ami azt jelenti, hogy „a keserűanyagok királya”. Bhumi-neemnek is nevezik, ami azt jelenti, hogy „a föld neemje”, Az indiai neemfa szintén nagyon keserű ízű. Az andrografiszt Malajziában Hempedu Bumi néven is emlegetik, ami „a föld epéjét” jelenti.

Az Andrographis Indiából származik, bár ma már egész Dél-Ázsiában termesztik. Magassága meghaladhatja a három lábat, és az árnyékos, nedves körülményeket kedveli. Keskeny, penge alakú levelei akár három hüvelyk hosszúra és egy hüvelyk szélesre is megnőhetnek. Az apró virágok szétterülő fürtökben, úgynevezett fürtvirágzatban nőnek. Az Andrographis termése egy kevesebb mint egy hüvelyk hosszúságú kapszula, amely sok magot tartalmaz.

Az Andrographis elsődleges aktív összetevője az andrographolid, amely kémiailag egy biciklikus diterpenoid laktonként van besorolva. Az andrografolid elsősorban a levelekben koncentrálódik, és először 1911-ben izolálták. Ennek az összetevőnek a biokémiai hatásai közé tartozik a neutrofilek lerakódása a peritoneumban és a citokinszint csökkentése. Az andrografolid elsődleges egészségügyi előnyei az egészséges gyulladáskezelés támogatásának képességével foglalkoznak.

Az andrografisz felhasználása

Az andrographis leggyakoribb felhasználási területei az immunrendszer támogatásával kapcsolatosak. Támogathatja továbbá az emésztés egészségét, az egészséges gyulladáskezelést és az ízületi funkciókat.

Mikor lehet szüksége andrografiszra

A legyengült immunrendszer az egyik leggyakoribb általános jele annak, hogy szüksége lehet az Andrographisra. Az olyan krónikus betegségek, mint a megfázás vagy az influenza gyakran gyengült immunrendszerre utalnak. Az emésztési problémák, mint például a székrekedés, hasmenés, bélgázok és gyomorpanaszok szintén jelezhetik, hogy Önnek hasznára válhat az Andrographis-kiegészítők.

Akkor is előnyös lehet az Andrographis szedése, ha olyan bőrbetegségekben szenved, mint a viszketés, fekélyek és lassan gyógyuló sebek. Az étvágytalanság, az aranyér és a veseproblémák további jelei annak, hogy szüksége lehet az Andrographisra.

Az Andrographis szinonimái és más nevei

Maha-tita, „a keserűanyagok királya”, Bhumi-neem, Hempedu Bumi, Andrographis paniculata.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük