Az Ashwagandha egészségügyi előnyei

Az Ashwagandha egészségügyi előnyei

Ősi gyógyszer, amelyet még ma is hasznosítanak – az Ashwagandhát felfedezése óta rengeteg betegség ellen használják. A tudomány és az óriási orvosi fejlődés korában van még helye a növénynek az egészségünkben? Miben segíthet más táplálékkiegészítőkkel szemben?

Mi elvégeztük a kutatást, és itt vagyunk, hogy elmondjuk, milyen egészségügyi előnyei vannak az Ashwagandhának. Ahogyan az gyakran előfordul néhány korai növényi gyógymóddal, gyógyító képességeikben van egy szemernyi igazság, amelynek mértékét ebben a cikkben jegyeztük meg. A dolgok kezdetén azonban először egy nyilvánvaló kérdéssel kell foglalkoznunk, ami sokaknál felmerülhet…

Mi az az Ashwagandha?

Az indiai ginzengként vagy Withania somnifera néven is ismert Ashwagandha India néhány szárazabb részén (természetesen) megtalálható. De távolabb is megtalálható, például Jemenben és Kínában. A neve a gyökerének egyedi illatából származik: az ashva szanszkritul „lovat” jelent, a gandha pedig „szagot”. A táplálékkiegészítővé válásának története több ezer évvel ezelőtt kezdődött, a világ egyik legrégebbi orvosi hagyományával.

Az ashwagandhát először az ayurvédikus gyógyászatban használták körülbelül 3000 évvel ezelőtt, amikor a hagyomány kialakulóban volt. Az Ayurveda az elme, a test és a lélek egyensúlyára összpontosít, és az Ashwagandha az úgynevezett rasayana: olyan gyógynövény, amely segíthet a hosszú életben, vagy fenntartja az elme és a test fiatalos érzését. Emiatt az Ashwagandhából készült tonikákat adták az időseknek, hogy felélénkítsék őket (a fiataloknak is adták, hogy hosszabb ideig megőrizzék fiatalságukat).

Idővel az Ashwagandhát számos betegségre használták, például duzzadt ízületekre, a nemi vágy csökkenésére mindkét nemnél és mentális stimulációra. A fejlett táplálkozástudományi ismeretek megjelenésével ma már jobban tudjuk, hogy a test mely részeire használható a táplálékkiegészítő. Ami érdekes, hogy az Ashwagandha ayurvédikus felhasználási módjai a modern orvostudomány szerint nem jártak messze a valóságtól.

Mire használják?

Az Ashwagandha egészségügyi előnyeinek keresése megfélemlítő lehet, mivel a tünetek és állapotok lavinájához vezet, amelyeken állítólag segíthet. Az ilyen helyzetekben fontos, hogy figyelembe vegyük a tudományos kutatásokat, és rengeteg vizsgálatot végeztek az Ashwagandha szervezetre gyakorolt hatásairól. Válasszuk szét a tényeket a fikciótól:

Stressz és szorongás

Az Ashwagandha egyik leggyakrabban említett előnye a stressz kezelésére való képessége. Ez az ayurvédikus használatából eredhet, mint fiatalító gyógyszer, és ez az egyik olyan tulajdonsága, amely átültethető a modern világba. Ez sokunk számára szerencsés: egy 2018-ban végzett felmérés szerint az emberek 74%-a érezte magát olyannyira stresszesnek, hogy képtelen volt megbirkózni vele. Mivel az Ashwagandha mellékhatások tekintetében is könnyűnek bizonyul, más kezelési módok alternatívájának vagy a stressz elleni arzenálod egy újabb eszközének bizonyulhat.

Az ezen a területen végzett kutatások pozitív híreket hoznak. Mivel a stressz bizonyos hormonokat szabadít fel a véráramba, ez könnyen tesztelhető és mérhető. Egy 2000-ben készült tanulmány szerint az Ashwagandha szedése csökkentette a tribulin – a stressz egyik jelzője az agyban – szintjét. Az egyik legismertebb stresszhormon a kortizol, és ezt is befolyásolja az Ashwagandha. Egy kutatás során 64, „krónikus stresszel küzdő” résztvevőt vettek, és véletlenszerűen két csoportra osztották őket: az egyik naponta kétszer nagy erejű Ashwagandha kapszulát szedett, a másik placebót. 60 nap elteltével azt találták, hogy az Ashwagandha csoport „szignifikáns csökkenést mutatott az összes stressz-értékelési skálán”. Ez magában foglalta a kortizolszint mérését is, amely „jelentősen csökkent”.

Vércukorszintek

Ez az Ashwagandha egyik olyan tulajdonsága, amely kevésbé nyilvánvaló, ha a történetét nézzük. Ez szerepet játszhat a fiatalosságot biztosító hírnevében, mivel a vércukor hozzájárul a szervezet energiaszintjéhez. Bár nem ez állt a növény tesztelésének egyik fő fókuszában, néhány tanulmány megfigyelte az Ashwagandha cukorszintre gyakorolt hatását a szervezet más alkalmazásai mellett.

Az egyik tanulmány, amely az Ashwagandha vércukorszintre gyakorolt hatásaira összpontosít, azt találta, hogy a hatása „egy szájon át szedhető hipoglikémiás gyógyszeréhez hasonló”. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebben a tanulmányban egy kis, körülbelül 12 résztvevős mintacsoport volt, így nagyobb léptékű vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy biztosan megerősítsék a képességeit. Mondván, hogy egy másik darab, amely az Ashwagandha skizofrén betegekre gyakorolt hatásaira összpontosított, szintén azt találta, hogy csökkentette a vércukorszintet az éhgyomri betegeknél. Ez arra utalhat, hogy hasznos lehet a cukorbetegek számára, hogy kordában tartsák a vércukorszintjüket, ha az hajlamos a magasabb értékekre.

Gyulladás

Van némi bizonyíték arra, hogy az Ashwagandha segíthet ezen a területen. Elképzelhető, hogy csökkenti a test körüli gyulladásos foltok méretét, de a gyulladás többről szól, mint ezek a fizikai sejtfelhalmozódások. Mivel ez egy immun- és gyógyulási válasz a szervezetben, sok krónikus betegség gyulladásos reakcióval jár. Ez azt jelenti, hogy az asztma, az ízületi gyulladás és más ízületi fájdalmak esetében az Ashwagandha kiegészítés támogatható.

Az Ashwagandha immunválaszra gyakorolt gyulladásra gyakorolt hatásával kapcsolatos megfigyelések érdekes eredményeket hoztak. Az egyik tanulmány szerint a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma megnőtt a kiegészítést szedőknél, ami segíthet a gyulladást okozó fertőzések leküzdésében. Egy másik tanulmány megjegyezte, hogy az Ashwagandha elnyomta az α2-macroglobulin nevű fehérjét, amely gyakran előfordul a gyulladáscsökkentő gyógyszereknél.

Férfi meddőség

Van egy másik fajta „revitalizáció”, amit az Ashwagandha elősegíthet. Bizonyított, hogy számos módon támogatja a férfiak termékenységét. Maga a meddőség összetett állapot lehet, amelyet számos fizikai vagy mentális ok idézhet elő. Azok számára, akik e két ok közül néhány között rekedhetnek, egy olyan étrend-kiegészítőnek van értelme, amely egyszerre több területet is képes befolyásolni.

Az egyik terület, ahol megfigyeltek kapcsolatot az Ashwagandha és az oligospermia – a spermiumok alacsony minősége vagy száma az ondóban – segítése között. Egy indiai tanulmányban 46 alacsony spermaszámú személyt vizsgáltak, és megfigyelték, hogy az Ashwagandha-kiegészítő hogyan hatott az ondójukra. 90 nap elteltével azt találták, hogy „167%-kal nőtt a spermiumok száma… és 57%-kal a spermiumok mozgékonysága”. Egy másik tanulmány a stressz által kiváltott oligospermiát vizsgálta; javulást tapasztalt a kiegészítés három hónapos szedése után (valószínűleg szorongáscsökkentő képességével összefüggésben).

Az Ashwagandha egy másik módja az, hogy növeli a tesztoszteronszintet a szervezetben, segítve az izgalmat és a nemi vágyat. Mindkét fent említett tanulmány a hormon növekedését állapítja meg, egyéb következtetéseik mellett. A tesztoszteronhiányos nőknek is segíthet, mivel úgy gondolják, hogy az alacsony szint szerepet játszik a női nemi vágy hiányában.

Mentális előnyök

Volt néhány merész állítás az Ashwagandha bizonyos mentális állapotok gyógyításáról. Természetesen kritikusnak és alaposnak kell lennünk, amikor ilyen kijelentésekről van szó. Az „agyműködést segítő” kifejezés hatalmas általánosítás: az agyban egyszerre több ezer kémiai reakció és folyamat zajlik. Arra kell összpontosítanunk, hogy ezek közül pontosan melyeket segítheti az Ashwagandha. Jelenleg úgy véljük, hogy erőteljes antioxidáns hatása megerősítheti a szervezetet a neurodegeneratív betegségekkel szemben.

Az agyról alkotott jelenlegi ismereteink alapján úgy gondoljuk, hogy az oxidatív stressz – a sejtet alkotó atomok károsodása – szerepet játszik az olyan betegségek kialakulásában, mint az Alzheimer-kór. Olyan dolgokat is befolyásolhat, mint a memória és a tanulás, és az Ashwagandha talán képes lehet ez ellen küzdeni. Egy tanulmány szerint az Ashwagandha-kiegészítő használata segített a Parkinson-kórban szenvedő egereknek „minden fiziológiai rendellenességben”, beleértve a járást és az ápolást is. Voltak olyan tanulmányok is, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a reflexek és a kéz-szem koordináció élesedhet a napi pótlással.

Ezeket a tanulmányokat félretéve, az Ashwagandha ideg- és agyszövetre gyakorolt hatásaival kapcsolatos jelenlegi kutatások nagy részét csak in vitro – laboratóriumi körülmények között, szövetminták felhasználásával végezték, nem pedig emberi résztvevőkkel. Ezek a tesztek megnyitják az utat az alaposabb, emberi résztvevőkkel végzett vizsgálatok előtt, így bár vannak optimista eredmények, az Ashwagandha hatásának valódi mértékét csak akkor fogjuk megismerni, ha a kutatás a következő fázisba lépett.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük