Cékla előnyei a férfiak számára

Cékla előnyei a férfiak számára

Ez az íz újra divatba jött – a cékla jellegzetes színe és íze azonnal felismerhető. Akár a salátákból szeded ki, akár egy extra adagot kapsz belőle, valószínűleg tudod, hogy ez egy egészséges élelmiszer; magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, büszkélkedik a tipikus. A férfiak számára azonban különösen érdekes lehet néhány olyan tápanyag, amely erősíti a szervezetet.

Pontosan mik is ezek az előnyök a férfiak számára? Milyen titkok rejlenek ennek a szerény zöldségnek az összetételében? A kérdésre adott válaszok némelyike meglepheti Önt; kiderül, hogy a cékla sokkal szorgalmasabb zöldség, mint gondolná.

Miért olyan egészséges a cékla?

Vannak olyan üzletek, amelyek mostanában a céklát „szuperélelmiszerként” jellemzik, holott néhány évtizeddel ezelőtt még csak egy újabb termés volt a veteményeskertekből. Kiderült, hogy minden gramm céklában több van, mint azt kezdetben gondoltuk.

Természetesen alacsony a kalóriatartalma és magas a rosttartalma, de a vitaminok és az ásványi anyagok azok, amelyekben az igazi sztori rejlik. Az egyik meglepő tény, hogy magas a C-vitamin-tartalma, amit általában inkább a citrusfélékhez szoktak kötni, és ami hozzájárul az immunitáshoz és a bőr egészségéhez. Egy másik vitaminban is magas: a B9-vitaminban, más néven folsavban vagy folsavban. Ez az egész szervezetben hasznosul, támogatja a vörösvérsejtek termelődését és csökkenti a gyulladást (erről később). A céklában bőségesen megtalálható még egy fontos tápanyag, a mangán; ez az egyik legerősebb antioxidáns előállításához használatos a szervezetben, és szintén csökkenti a gyulladást.

Ezek mellett bőven van vas, foszfor és kálium is. Kémiailag is sok minden történik, és ezek bizonyítottan hatással vannak a férfi szervezetre. Ezzel ugorjunk bele egy olyan problémába, amellyel a férfiak nagy százaléka szembesül, különösen ahogy öregszenek:

Szív- és érrendszeri problémák

Ez a szerény zöldség fokozhatja a szív és az erek egészségét. A férfiak számára a szívbetegségek és a szív- és érrendszeri szövődmények jelentik az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatot: a stroke, a szívroham és az érelmeszesedés (az artériák és erek megkeményedése). A céklának van egy olyan különleges tulajdonsága, amely nemcsak a szív- és érrendszeri egészséget segíti, hanem egyéb, az egész testre kiterjedő kihatással bír.

A cékla magas a nitrátoknak nevezett vegyi anyagokban. Ezek a szervezetben nitrogén-oxid nevű fontos vegyületté alakulnak át. A nitrogén-oxid különlegessége, hogy az erek ellazulását és tágulását okozza. Mivel az erek tágabbak és lazábbak, a vér alacsonyabb nyomással pumpálódik a testben, így kevésbé terheli a szívet és az érzékenyebb hajszálereket, például az agyban és a tüdőben. Egy kis tanulmány szerint a nitrogén-oxid szintje mindössze 45 perccel a céklalé-kiegészítő bevétele után 20%-kal emelkedik.

A cékla és az alacsonyabb vérnyomás közötti közvetlen kapcsolatot is vizsgálták: egy 2012-es tanulmány szerint 500 g cékla- és almalé fogyasztása csökkentette a szisztolés vérnyomást, különösen a férfiaknál. A beszámolók szerint ez a hatás a nyers vagy levet készített cékla esetében tűnik a legnagyobbnak, így ne felejtsen el hozzáadni egy keveset a salátájához vagy a szendvicséhez, ha támogatni szeretné a szíve egészségét.

Mint említettük, a vérnyomáscsökkentésnek más lehetséges hatásai is vannak a szervezetre. Az egyik olyan állapot a férfiaknál, ahol a nagyobb véráramlás fontos lesz…

Erekciós zavarok és libidó

Becslések szerint a 40 éves férfiak nagyjából öt százalékának van „teljes” merevedési zavara, és ez az arány a kor előrehaladtával egyre nő. Ez sajnos még mindig olyasmi, amihez még mindig stigma tapad, annak ellenére, hogy annyira gyakori. Egy olyan problémán, amelynek köztudottan összetett okai vannak – mind mentális, mind fizikai – a cékla segíthet, méghozzá úgy, hogy nem hívja fel a figyelmet a problémára.

A magas vérnyomásnak a merevedési zavarra gyakorolt hatásait már többször is vizsgálták. A kapcsolat intuitívnak tűnik; a megnövekedett nyomás károsíthatja a pénisz érzékeny lágy szövetében lévő ereket, amelyek erekció közben vérrel telítődnek. Ezt a kapcsolatot a kutatások során is megfigyelték, és a merevedési zavar súlyosabb formái néha összefüggésbe hozhatók a magas vérnyomással. Ami érdekes, hogy az impotencia néha a magas vérnyomás jele lehet, és gyakran előbb jelentkezik, minthogy a férfiaknál hivatalosan diagnosztizálnák.

Tehát a korábban említett nitrogén-oxid értágító hatása valóban segíthet a merevedési zavarokban. A gondolatmenet szerint, ha a magas vérnyomás okozza a diszfunkciót, akkor a cékla nyomáscsökkentő hatása támogathatja a szexuális jólétet. Magas vérnyomás nélkül is, a test körüli véráramlás fokozása segíthet a dolgok serkentésében, mind a testben, mind az elmében (erről később).

Gyulladás

Amikor fertőzést vagy betegséget kapunk, a szervezet fehérvérsejtek létrehozásával reagál, hogy leküzdje az idegen sejteket. Amikor ezek a fehérvérsejtek a probléma megoldása után is folytatják a harcot – gyakran az egészséges sejteket támadva -, akkor jön létre a krónikus gyulladás. A férfiaknál ez számos okból (főként életmódbeli okokból vagy sérülés miatt) bekövetkezhet, de összefüggésbe hozták néhány veszélyes betegséggel, például bizonyos rákos megbetegedésekkel, hasnyálmirigy-gyulladással, asztmával és még a depresszióval is. Mindez nem mellőzve a gyakran előforduló látható duzzanatot vagy a duzzadt ízületek vörösségét, illetve kiütéseket.

A gyulladás a korral egyre súlyosabbá és gyakoribbá válhat, de a cékla természetes támogatást nyújthat a hatásai ellen. A felelős kémiai anyagokat bétaalinoknak nevezik, ugyanazoknak, amelyek a céklának a jellegzetes piros színét adják.

Még több kutatás várat magára, de amit eddig végeztek, az ígéretes. Az egyik ilyen tanulmány szerint a bétaalainok elősegítették a gyulladás javulását, amikor osteoarthritisben szenvedő betegekről volt szó, egy másik tanulmány szerint pedig javították a „májkárosodás és a gyulladás markereit”, amelyeket bizonyos vegyi anyagok okoztak. Még olyan kutatások is vannak, amelyek szerint védelmet nyújthatnak bizonyos típusú rákos sejtek ellen, egy 2015-ös kutatási áttekintés szerint a cékla és a bétaalinok „ígéretes jövőbeli stratégiát jelentenek a rákos gyulladás egyes tüneteinek kezelésére”.

Mentális előnyök

Nagyjából minden 8. férfi közül 1 szenved valamilyen gyakori mentális problémától, például szorongástól, depressziótól vagy bipoláris zavaroktól. A társadalmi elvárások, a hagyományos nemi szerepek és a segítséghez való korlátozott hozzáférés súlyosbítja a problémát. Természetesen ezek rendkívül összetett állapotok, és számos ok és tényező határozza meg a súlyosságukat. Szürreálisnak tűnhet, hogy a cékla képes lehet támogatni a mentális egészséget, de van egy kis kutatás, amely ebbe az irányba mutat.

Van némi bizonyíték arra, hogy a nitrogén-oxidot az agyban is használják. Konkrétan, a nitrogén-oxid csökkent szintje negatívan befolyásolhatja az agyban lévő neurotranszmittereket, ami a korábban említett mentális betegségekhez vezethet. Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akiknek a génjei a normál nitrogén-oxid-termelés „variánsait” okozzák a szokásos gének helyett, érzékenyebbek a depresszióra.

A gondolkodás tehát az, hogy a céklából nyert megnövekedett nitrogén-oxid szintjével az agyban lévő kémia valamelyest normalizálódhat. Vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a cékla és a nitrogén-oxid esetleg segíthet az Alzheimer-kór kezelésében, amelyet az agyi erek károsodása jellemez.

Természetesen, ha Ön vagy egy ismerőse komoly mentális problémákkal küzd, forduljon mielőbb orvoshoz.

A cékla legjobb elkészítési módja?

Mint minden zöldség, a cékla tápanyagainak bevitelére is számtalan mód van. És hasonlóan más zöldségekhez, a bevitelének bármilyen növelése nagyon jó kezdet. A céklában található összes tápanyagot tekintve még az olyan kevésbé egészséges módszerek, mint a pörkölés, is juttathatnak valamennyit a szervezetedbe.

Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozza ki a zöldségből, kulcsfontosságú, hogy a lehető legkevesebb előkészítéssel fogyassza. Főzéshez a párolás remek alternatíva a főzés helyett. Még ennél is jobb, ha nyers céklát adsz salátákhoz és más ételekhez, így garantálhatod a maximális tápanyagbevitelt. Még céklalevek is léteznek, amelyeket elkészíthetünk vagy megvásárolhatunk, ha útközben is be szeretnénk illeszteni az étrendünkbe. Ez egy intenzív íz lehet, ezért más ízek, például alma vagy narancs hozzáadása kezdetben ízletesebbé teheti, amíg megszokja az ízét.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük