Csillagvirág olaj előnyei a nők egészségére

női egészség

Hölgyeim, hallottak már a csillagvirágolaj előnyeiről? Nem? Nos, akkor olvasson tovább, és megtudhat néhány érdekes információt arról, hogy ez a gyógynövénykivonat hogyan segíthet az egészségén!

Mi az a csillagvirágolaj?

A bóraolajként is ismert csillagvirágolajat a csillagvirág növény magjából préselik, és gazdag forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), egy omega-6 zsírsavnak. A GLA számos egészségügyi előnnyel jár mind a férfiak, mind a nők számára, beleértve a szívműködést, a bőr megjelenését és a látást. Hormonszabályozó szerepének köszönhetően azonban a csillagvirágolaj előnyös a nőkre jellemző egészségügyi állapotokra, például a PMS-re és a menopauzára.

Sajnos a tipikus nyugati étrendben nagyon kevés olyan élelmiszer van, amely jó GLA-forrást tartalmaz, ami azt jelenti, hogy sokan a csillagvirágolajat használják fel a jó egészséget támogató szükségleteik kielégítésére. A csillagvirág azért ilyen népszerű kiegészítő választás, mert a legmagasabb GLA-tartalommal büszkélkedhet minden növény közül. Bár kisebb mennyiségben, de GLA található az esti kankalinolajban és a spirulinában is, amelyek szintén népszerű táplálékkiegészítők.

A csillagvirágolaj előnyei

Hormonegyensúly

Az ingadozó hormonszintek többféle módon nyilvánulnak meg, és súlyosan megzavarhatják a nők mindennapi életét. A PMS-hez és a menopauzához általában társuló tünetek közül sokakat, mint például a hangulatingadozás, a mell érzékenysége és a bőrelváltozások, ezek a hormonális egyensúlytalanságok váltják ki.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a GLA segít kiegyensúlyozni a hormonszinteket azáltal, hogy szabályozza a prosztaglandinok termelését, amelyek hormonszerű kémiai hírvivő anyagok, amelyek részt vesznek a szervezet gyulladásos folyamataiban, például a duzzanatban, a merevségben és a fájdalomban. Ha tehát a PMS vagy a menopauza tüneteinek kordában tartásával küzd, a csillagvirágolaj jótékony hatásúnak bizonyulhat.
csillagvirágolaj a szív egészségéért

A szív egészsége

Az esszenciális zsírsavak létfontosságúak a szív egészségéhez. Bár a nőket statisztikailag kevésbé fenyegeti a szívbetegség veszélye, mint a férfiakat, a nők sem teljesen veszélytelenek. Tudta, hogy évente még mindig körülbelül 40 000 nő szenved szívrohamot?

Az esszenciális zsírsavak rendszeres fogyasztása segíthet a szív egészségének támogatásában és a vérkeringés javításában nőknél és férfiaknál egyaránt. Úgy gondolják, hogy a GLA gyulladáscsökkentő hatásai segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, különösen, ha omega 3 kiegészítővel párosul, és segíthet megelőzni a zsíros plakkok felhalmozódását az artériák falán.

Fogyás

A testsúlycsökkentés sok ember számára cél, mivel az egészséges testtömeg elérése megelőzi az elhízás okozta egészségügyi szövődmények sokaságát. Sajnos a többségünk nem éri el a súlycélját, vagy küzd a jó előrehaladás fenntartásával. Ezt a nehézséget elsősorban a felszabályozott étvágyhormonok okozzák, amelyek növelik az ételek iránti vonzalmunkat, különösen a magas energiatartalmú, nagyon ízletes ételek iránt. Ez elkerülhetetlenül visszahízáshoz és a hónapok kemény munkájának a semmissé tételéhez vezet.

Egy évtizeddel ezelőtt a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány felfedezte, hogy a GLA-kiegészítés segíthet csökkenteni a drasztikus fogyást követően visszahízás mértékét. Bár nem tisztázott, hogy miért, úgy gondolják, hogy a jobb hormonegyensúly segít szabályozni az étvágyhormonjainkat, így az éhségérzetünket kordában tartva.

Bőr

A prosztaglandinszint szabályozása segíthet megelőzni a gyulladásos bőrbetegségeket és szabályozni a bőr nedvességtartalmát. Egy tanulmány szerint a csillagvirágolaj napi pótlása tizenkét héten keresztül jelentősen (átlagosan 40%-kal) csökkentette a bőrpírt a placebóhoz képest. Azt is megállapították, hogy a csillagvirágolajjal táplálkozó résztvevők 10%-kal kevesebb vizet veszítettek a bőrükből, és kevésbé volt érdes és hámló a bőrük.

Vizuális egészség

Ahogy a nők idősödnek, a látás általában problémává válik, sokaknál a későbbi életkorban romlik a látás egészségi állapota. Egy tanulmány szerint a GLA-t szedő embereknél csökkentek a száraz szemnek nevezett irritáló és kellemetlen állapot tünetei.

Ízületek

Számos tanulmány vizsgálta a csillagvirágolaj lehetséges előnyeit a reumás ízületi gyulladás kezelésében. Egy placebo-kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi 2800 mg csillagvirágolaj hat hónapon át történő pótlása 54%-kal, illetve 67%-kal csökkentette az ízületi érzékenységet és a reggeli merevséget a placebóhoz képest.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük