Csipkebogyó ízületi fájdalomra és ízületi gyulladásra

csipkebogyó izületi fájdalom

A csipkebogyó a vadrózsa élénkpiros maghüvelye, amelyet gyakran látni az őszi sövényekben. Élénk színük és lédús belsejük miatt a madarak kedvelt tápláléka, de az emberek számára is tápláló tápanyagot jelentenek.

Miközben őseink már generációk óta használják a csipkebogyót zselék és lekvárok készítésére, egyre több bizonyíték van arra, hogy lenyűgöző egészségügyi előnyökkel is járhat.

A csipkebogyó például az egyik leggazdagabb természetes C-vitaminforrás, akár 50%-kal többet tartalmaz, mint a narancs. Ezáltal ideális az egészséges immunrendszer támogatására.

A csipkebogyó arról is híres, hogy tele van antioxidáns polifenolokkal és antociánokkal, amelyek tökéletesen védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Ugyanilyen fontos azonban, hogy egyre többen használják a csipkebogyót az ízületi fájdalmak és az ízületi gyulladás leküzdésére.

Mi az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladásnak sokféle formája létezik, de a leggyakoribb típus az úgynevezett „osteoarthritis”. Az ízületeinket alkotó csontok végét általában porc védőréteg borítja. Ez a porc lehetővé teszi az ízület zökkenőmentes mozgását, a csontok közötti súrlódás nélkül.

Idővel azonban ez a porc elkezdhet elkopni – leggyakrabban az életkor következtében. Ahogy a porc kopik, úgy az ízületek nem működnek olyan simán, mint korábban, és kellemetlen érzéseket okozhat.

Szélsőségesebb esetekben a porc teljesen elkophat, ami azt eredményezi, hogy a csont csonton dörzsölődik.

Ez nem csak különösen fájdalmas, hanem arra is ösztönözheti a szervezetet, hogy megelőző mechanizmusként extra csontot (úgynevezett „sarkantyút”) rakjon le. Ez sajnos tovább fokozhatja a fájdalmat. Bár az ízületi gyulladás az életkor előrehaladtával meglehetősen gyakori, szinte bármely életkorban előfordulhat.

Az ízületi fájdalmak enyhítésére szolgáló étrend-kiegészítők – mint például a glükozamin-szulfát vagy -hidroklorid, a csukamájolaj vagy a csipkebogyó – általában a gyulladás csökkentésével hatnak. Ez viszont kényelmesebbé teheti az ízületeket, és teljesebb mozgástartományt tarthat fenn.

Csipkebogyó az ízületi fájdalomra

A csipkebogyó gyógyhatásait övező tudományos kutatások még gyerekcipőben járnak. Ennek ellenére számos tanulmány már elkezdett nagyon biztató eredményeket mutatni. Úgy tűnik, hogy a csipkebogyó egyik legfontosabb előnye, hogy képes csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ez érthető módon hatással lehet a gyulladással járó egészségügyi állapotokra, például az ízületi fájdalmakra. De mi a bizonyíték?

Egy Dániában végzett vizsgálatban 300 csontritiszes beteget figyeltek meg, akik három hónapon keresztül naponta csipkebogyó-kiegészítőket szedtek. Az eredmények azt mutatták, hogy a csipkebogyó-kiegészítők háromszor hatékonyabbak voltak a fájdalom enyhítésében, mint a szokásos paracetamol. Az adatokat megvizsgálva a kutatók feltételezték, hogy a csipkebogyó úgy működik, hogy csökkenti az ízületekben felhalmozódó és gyulladást kiváltó fehérvérsejtek számát.

Egy másik németországi vizsgálatban 74 reumatoid artritiszes beteg vett részt. A betegeket két csoportra osztották; az egyik csoport hat hónapon keresztül naponta csipkebogyó-kiegészítőt szedett, míg a másik csoportban a betegek placebót kaptak. Mindkét csoport a vizsgálati időszak alatt továbbra is szedte a szokásos gyógyszeres kezelését. Az eredmények azt mutatták, hogy a csipkebogyó csoportban 40%-kal csökkent a fájdalom és a kellemetlenségek pontszáma, míg a placebocsoportban nem volt változás. A csipkebogyó csoportban az aktivitási szintek is 25%-kal javultak.

Más tudományos vizsgálatok kevésbé az ízületi gyulladással járó ízületi fájdalmat, és inkább a csipkebogyót szedők funkcionális képességeit vizsgálták. Tudósok egy csoportja száz ízületi gyulladásban szenvedő embernek írt fel csipkebogyót vagy placebót, és figyelték a mozgásképességükben bekövetkezett változásokat. A szóban forgó szakértők megállapították, hogy a három hónapos kísérlet végére a csipkebogyó-kiegészítőt szedő egyének mind a térdfunkció, mind az általános járóképesség tekintetében észrevehető javulást tapasztaltak.

A csipkebogyó előnyei

Mint láttuk, lenyűgöző bizonyítékok támasztják alá a csipkebogyó szedését ízületi gyulladás esetén, különösen a következő képességük miatt:

  • Védi a porcot a kopással szemben
  • Csökkenti a fájdalmat és a merevséget
  • Csökkenti a gyulladást és az ízületi duzzanatot
  • Javítja az ízületek mobilitását
  • Csökkenti a fájdalomcsillapítók szükségességét

Érdemes megemlíteni egy úgynevezett „metaanalízist”, ahol számos vizsgálat eredményeit összevonták. Egy ilyen tanulmány célja, hogy általános áttekintést adjon az eddig összegyűjtött bizonyítékokról. Figyelembe veszik, hogy mennyire voltak szigorúak a tanulmányok, a kevésbé meggyőző tanulmányokat pedig kizárják a vizsgálatból.

Ez a bizonyos metaanalízis azonban arra a következtetésre jutott, hogy „a csipkebogyópor valóban csökkenti a fájdalmat”, míg egy másik hasonló tanulmány azt állította, hogy „a csipkebogyópor mérsékelt hatást fejtett ki az osteoarthritisben szenvedő betegeknél”.

Mennyi csipkebogyót kell szednem?

A csipkebogyó többféle formában kapható, beleértve a táplálékkiegészítőket, gyógyteákat, tinktúrákat és olajokat.

A csipkebogyó-kiegészítők a legkoncentráltabb forrás, így a legnagyobb egészségügyi előnyöket kínálják. A szükséges adagolás az Ön által tapasztalt fájdalom súlyosságától függ; ha ízületi gyulladásos fájdalomra szedi a csipkebogyót, akkor napi 5-14 gramm közötti mennyiséget érdemes megfontolni.

Ideális esetben a nagyobb bevitelt kisebb adagokra kell elosztani a nap folyamán.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük