Egészséges-e az invertcukor?

Egészséges-e az invertcukor?

Az invertcukor a cukor folyékony formája, amelyet főként feldolgozott élelmiszerek előállításához használnak. De vajon tényleg egészséges a fogyasztása?

Tudta?

Az invertcukrot azért nevezik így, mert képes „invertálni” a fényt a polariméterben, amelyet a cukorszirup forralása során lebontott szacharóz mennyiségének ellenőrzésére használnak.

A cukor több, mint apró, fehér színű szemcsék. Szinte mindenféle élelmiszerben, alkoholban, gyümölcslevekben stb. használják. Azonban az egészségügyi kockázataira való tekintettel az emberek mostanában az élelmiszer-technológia fejlődésének köszönhetően áttérnek az „egészségesebb helyettesítőire”! A cukor egyik ilyen helyettesítője az invertcukor.

Az invertcukor a glükózból és fruktózból álló folyékony cukor, amelyet a szacharóz e két vegyületre történő lebontásával nyernek. Ez az egyik legnépszerűbb folyékony édesítőszer, és széles körben használják az élelmiszeriparban. Édesebb, mint a hagyományos cukor, és nem képez könnyen kristályokat. Ez az oka annak, hogy a pékek annyira értékelik. De vajon valóban biztonságos a fogyasztása? Próbáljuk meg a választ megtalálni a következő szakaszokban.

Bővebben az invertcukorról

Ez a folyékony cukor rendelkezik minden olyan kívánatos tulajdonsággal, amelyre a sütőipari termékekben szükség van. Íze kissé eltérő, és széles körben használják tartósítószerként az élelmiszerek tárolásánál. Az élelmiszeripari vállalatok gyakran használják, mert kevésbé hajlamos a kristályosodásra, és segít megtartani a nedvességet, ezáltal megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ez segít az élelmiszerek hosszabb ideig történő tartósításában. Körülbelül 25%-kal édesebb, mint a hagyományos fehér cukor. Ezért a fehér cukor helyettesítéséhez 25%-kal kevesebbre lehet szükség belőle, és mégis ugyanazt az édességi szintet érheti el. Legnépszerűbb felhasználása a tökfélékben, limonádékban és más italokban lenne, amelyek azonnali energiát és ízt biztosítanak a benne lévő glükóz és fruktóz miatt.

Ezt a folyékony cukrot leginkább főzéshez vagy olyan ételek elkészítéséhez használják, amelyekhez kisebb cukorkristályokra van szükség. Használata simább és kevésbé kristályosodó terméket eredményez, ezáltal megnövelve az eltarthatósági időt. Sokan vásárolják a kereskedelmi forgalomban kapható szirupokat a boltban, vagy otthon maguk készítik el savak, például citromlé hozzáadásával.

Biztonságos az invertcukor?

Ami az egészséget illeti, ugyanolyan kockázatokat rejt magában, mint a hagyományos cukor, ha túlzott mennyiségben használják. Mivel a cukor étrendünk szerves részévé vált, minden olyan terméket, amely a cukor bármely formáját tartalmazza, mértékkel kell használni. Az USDA 2010-es DGAC-jelentése szerint az invertcukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását korlátozni kell, mivel ezek több kalóriát és kevesebb egyéb alapvető tápanyagot tartalmaznak. Egy evőkanál invertcukor 58 kalóriát és 14,6 gramm szénhidrátot tartalmaz, és túlzott fogyasztása az alábbi egészségügyi hatásokkal járhat.

Károsíthatja a szívet

Nagy mennyiségben fogyasztva üzemanyagként növeli a szívbetegségek vagy más, szívinfarktushoz vezető problémák kockázatát.

Elősegíti az elhízást és a hasi zsírt

A felesleges fruktóz bevitele elősegíti a zsigeri zsírsejtek érését, ami a has körüli zsírok raktározásához vezet. Ez viszont növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

A fogak szuvasodásához vezet

A fogszuvasodást a szájban lévő baktériumok okozzák, amelyek savakat termelnek, ami károsítja a fogat. A lepedékké összeálló baktériumok a cukrot energiaforrásként használják a növekedéshez és a fog felszínéhez való tapadáshoz. Ha tehát nem szeretné, hogy fogai szuvasodjanak, akkor csökkentse a cukor vagy bármilyen édesség, csokoládé, ital stb. fogyasztását.

Összefüggésbe hozható a rákkal

Amikor cukrot fogyasztasz, hirtelen megnövekedhet az inzulin nevű hormon, ami növelheti bizonyos típusú rákos megbetegedések, például a mell-, vastagbél- vagy méhrák kockázatát.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük