Feniletilamin: Előnyök és mellékhatások

Az étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyek közül az egyik a feniletilamin, a fogyókúrás programok fontos részévé vált. A feniletilamin azonban nem biztos, hogy mindig előnyös az egészségre nézve.

Miért nevezik a feniletilamint „szerelmi drognak”?

A feniletilamint azért nevezik így, mert ez a legismertebb agyi kémiai anyag, amely a szerelemmel járó, a világ tetején lévő érzést váltja ki, mivel a dopamin nevű neurokémiai anyagot termeli.

A feniletilamint adagoló emberek állítólag hirtelen kirobbanó energiaszintet, elragadtatott érzést és fokozott szellemi éberséget tapasztalnak. Ezek a hatások hasonlóak a fentebb már említett szerelembe esés tüneteihez. A hatások hasonlóak ahhoz a természetes agyi stimulációhoz, amelyet az ember egy tábla csokoládé elfogyasztása után vagy ejtőernyőzés után tapasztal.

A fenti forgatókönyvek alapján úgy tűnik, hogy a hangulatunk fenntartása mindennapos, elég könnyű feladat. Csak bepattintasz egy tablettát, és egész nap aktívnak, energikusnak és boldognak érzed magad. Mielőtt azonban elkezdenéd szedni az ártalmatlannak tűnő feniletilamin-kiegészítőt, tudjunk meg róla többet.

Mi az a feniletilamin?

A feniletilamin egy szerves vegyület, amely β-feniletilamin és 2-feniletilamin néven ismert. Az L-fenilalanin aminosavat enzimatikus dekarboxilálással bioszintetizálja az aromás L-aminosav dekarboxiláz enzim segítségével. Az emlősök központi idegrendszerében jelenlétében neurotranszmitterként működik. Segít a hangulat, a stressz és a fókusz szabályozásában. Jelenléte megtalálható növényekben, állatokban és emberekben. A feniletilamin HCl a feniletilamin sóanalógja. Természetes úton olyan élelmiszerekből nyerhető, mint például a csokoládé.

A feniletilamin és sóanalógja általában tablettaként vagy porított formában kapható. Ezek hangulatjavítás vagy fogyás céljából fogyaszthatók. Bár az adagok mennyisége személyenként változó, általában napi 500 mg-ot tartanak megfelelőnek.

Előnyök
► A kábítószer fogyasztójánál hirtelen megnövekedett energia, eufória, éberség és heves szívdobogás jelentkezik, amelyek megegyeznek a szerelmes ember tüneteivel (limerencia szakasz).

► Fogyasztása béta-endorfin felszabadulását okozza, amely a noradrenalin és a dopamin felszabadulását idézi elő. A szer gátolja a dopamin lebomlását, ami tovább növeli a dopamin szintjét.

► Ez a hormonfelszabadulás a libidó fokozódásának érzését eredményezheti.

► Az erek átmérőjének csökkentésével a feniletilamin növeli a vérnyomást.

► Az emelkedő anyagcsere és vérnyomás kombinációja hiperéber lelkiállapotot és rendkívüli stimulációt eredményez.

► A kábítószer használója teljes érzékszervi élményben részesül, mivel minden érzékszerv aktiválódik és felfokozódik.

► A feniletilamin segít egy másik szerves vegyület, az acetilkolin felszabadításában. Ez a vegyület segít a személynek abban, hogy könnyen felidézze az emlékeket és a tényeket. Mentális élességet eredményez.

► A szellemi élességgel a személy intellektuális önbizalmat nyer, és a problémamegoldó képessége, tanulási képessége, motivációs szintje, tisztánlátása és összpontosítása mélyrehatóan megnő.

► Növeli a vérnyomást és a vércukorszintet, így fokozza az energiaszintet. Ennek eredményeképpen csökkenti a fáradtságérzetet.

► A személy magas vérnyomása és vércukorszintje azt mutatja, hogy a feniletilamin az anyagcsere sebességét is növeli. Ez a zsírégetés megnövekedett üteméhez vezet. Ezért manapság ezt a vegyületet a fogyókúrás program során a személy fogyókúrája során étrend-kiegészítőkbe is belekerül.

► Összességében javítja a személy hangulatát. Ez segít azoknak, akik nagyfokú stressztől, szorongástól és depressziótól szenvednek.

► A feniletilaminnak számos orvosi felhasználási területe van, mivel antidepresszánsként, asztma kezelésére és dekongesztáló szerként is alkalmazható.

Mellékhatások
► A leggyakoribb mellékhatások az enyhe fejfájás, hányinger, székrekedés és gyomorégés. Ezek a mellékhatások nem tekinthetők súlyosnak, és a legtöbb ember úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja őket.

► Egyeseknél súlyos mellékhatások jelentkezhetnek, mint például álmatlanság, zavartság, szédülés és erős fejfájás. Ilyen esetekben orvosi segítségre van szükség. Az ilyen mellékhatásokat tapasztaló személynek orvoshoz kell fordulnia, mielőtt folytatja az adagok szedését.

► Ennek az élénkítő hatású étrend-kiegészítőnek vannak súlyosabb mellékhatásai is. Éles fájdalom vagy szorító érzés a mellkasban, légzési nehézségek, hirtelen szívritmus-emelkedés, hirtelen vérnyomás-emelkedés, kiütések, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a nyak duzzanata azonnali orvosi ellátást igényel.

► Ritka esetekben pszichoaktív hatásokat, például hallucinációkat tapasztalhatunk, és az adagok halálosak lehetnek.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük