Hogyan kerüljük el a száraz bőrt télen

Hogyan kerüljük el a száraz bőrt télen

A tél az év legkeményebb időszaka lehet a bőröd számára. A leggyakrabban tapasztalt probléma a szárazság, amely gyakran durvább bőrfelülettel, fájdalommal és fokozott ráncosodással együtt jelentkezik. Szélsőségesebb esetekben bőre kipirosodhat, viszkethet és kellemetlenné válhat.

Aligha ez az, amiről az ünnepi szezonra álmodtál – de a segítség kéznél van…

Miért lesz száraz a bőrünk télen?

Bőrünk számos rétegből áll, amelyek mindegyikének más-más funkciója van.

Amikor a száraz bőrről van szó, az érintett réteget „stratum corneum”-nak nevezik. Úgy gondolhatunk rá, mint egy téglafalra – a szaruréteg sejtjei úgy viselkednek, mint a téglák, míg az olajmolekulák úgy, mint a cement.

Ez egy vízálló burkolatot hoz létre a bőrön belül, amely megakadályozza a nedvesség távozását.

A szarurétegsejtek felszívják a nedvességet és kitágulnak, ezáltal nagyobb rugalmasságot és ennek eredményeként a ráncok csökkenését eredményezik.

Problémák akkor jelentkeznek, ha a szaruréteg károsodik.

Bár a szakértők még mindig vizsgálják a száraz bőr (a bőrgyógyászok által „xerózis” néven ismert) kiváltó okait, általánosan elfogadott vélekedés szerint két tényező játszik szerepet…

Először is, gondoljunk a mosogatás folyamatára. Mikroszkopikus szinten vizsgálva a mosogatószerről kiderül, hogy két vége van – az egyiket az olaj, míg a másikat a víz vonzza. Amikor szappant használsz, az olajat kedvelő végek „megtapadnak” a tányérokról származó zsiradékon vagy zsiradékon. Több millió ilyen molekulával bevonják az olajokat és zsírokat, és szuszpenzióban tartják őket, amíg ki nem üríted a mosogatót. Ez lehetővé teszi, hogy tányérjai tisztán és olajmentesen kerüljenek ki.

Ugyanez a folyamat játszódhat le a fürdőszobában használt szappanokkal és tusfürdőkkel is. Bár segíthetnek a bőr tisztításában, az olajokat is elszállíthatják a bőrödről. És mint láttuk, ezek az olajok az egészséges arcbőr kritikus részét képezik.

A második elem, hogy a téli időjárás úgy tűnik, szerepet játszik ezeknek az olajoknak a távozásában. Egy Japánban végzett tudományos vizsgálat során az év folyamán megmérték a bőr olajtartalmát, a későbbiekben elvesztett vízmennyiséggel együtt. Azt találták, hogy a bőrolajok szintje 2-3-szor magasabb volt júliusban, mint januárban.

Máshol a bőrpanaszok gyakoriságát és súlyosságát a környezeti feltételekkel hozták összefüggésbe, a szakértők az alacsony hőmérséklettel és/vagy az alacsony páratartalommal való közvetlen korrelációt állapítottak meg. Röviden, úgy tűnik, hogy a környezeti feltételek, amelyeknek bőrünk a téli hónapokban ki van téve, lehetővé teszik a nedvességtartalom csökkenését.

Az alacsonyabb külső hőmérséklet csökkent páratartalmat eredményez. Az erős téli szél szintén a bőr kiszáradását szolgálja. És a dolgok nem sokat javulnak, ha a lakásokba megyünk, mivel a legtöbb modern központi fűtési rendszert úgy tervezték, hogy a házakat szárazon tartsa, így csökkentve a penész kialakulásának esélyét.

Szerencsére nincs minden veszve.

A téli bőrszárazság olyannyira gyakori jelenség, hogy a bőrgyógyászok jelentős időt és energiát fektettek az okok megértésébe, és – ami még fontosabb – néhány hatékony megoldásba…..

Hogyan szabaduljunk meg a száraz téli bőrtől

A következő egyszerű szépségápolási trükkökkel egészítheted ki a napi rutinodat a száraz téli bőr ellen, és egész évben megőrizheted az egészséges arcbőrt.

Növelje az Omega 3 olajok bevitelét

Régóta úgy gondolják, hogy az omega-3 olajokban – például a csukamájolajban – található többszörösen telítetlen zsírsavak segíthetnek javítani a száraz bőr tüneteit. Nemrégiben ezt kísérletileg is tesztelték, és az eredmények valóban ígéretesnek tűnnek.

A linolsavat különösen jól vizsgálták e tekintetben. A szarurétegben található, és kimutatták, hogy befolyásolja a bőr nedvességáteresztő képességét. A vizsgálatban a száraz bőrben szenvedő nőknek 12 héten keresztül napi 2,2 g lenmagolajat vagy borágóolajat (más néven csillagvirágolajat) írtak elő. A vizsgálat során megfigyelték, hogy mindkét omega-3 forrással való kiegészítés csökkent nedvességvesztést, simább bőrt és a bőrpír javulását eredményezte.

Máshol hasonló vizsgálatokat végeztek halolajokkal, és hasonló pozitív hatásokat találtak a száraz bőrre. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a halolajok „felgyorsítják… a száraz bőr helyreállítását”, és hogy a hosszú távú pótlás „megerősítheti és helyreállíthatja a bőr integritását és működését”.

Fogyasszon vitaminokat

Számos vitamint összefüggésbe hoznak a téli száraz bőrrel.

Először is, a tanulmányok szerint kapcsolat van a C-vitamin és a bőr egészsége között. Az egyik elemzésben 4025 nő vett részt, akiknek bőrgyógyászok értékelték a bőrét, mielőtt kikérdezték őket az étrendjükről. Azt találták, hogy a magasabb C-vitamin-fogyasztás összefügg a ráncok és a bőrszárazság kisebb valószínűségével.

A D-vitamin a másik vitamin, amely a kutatók szerint segít a bőr minőségének megőrzésében. Egy kísérletbe 107 gyermeket vontak be, akiket vagy rendszeres D-vitamin-pótlásban részesítettek, vagy placebót kaptak. A kutatók azt találták, hogy a D-vitaminos kezelést kapó gyerekek bőrük állapotában jelentős javulást tapasztaltak.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a D-vitamin természetes módon szintetizálódhat a napsugarak hatására, a télen elérhető napfény ereje nem elegendő ahhoz, hogy támogassa ezt a folyamatot. A napfény D-vitamin-termelésre gyakorolt hatását vizsgáló elemzés megállapította, hogy „az év bizonyos időszakaiban az 51. szélességi fokon és annál magasabb szélességen nem történik bőrön D-vitamin-termelés”. Az Egyesült Királyság az 55′ szélességi fokon fekszik. Ezért a kormány most azt ajánlja, hogy a téli hónapokban mindenki 10 mikrogramm D-vitamint pótoljon.

Változtasson a fürdési rutinján
Bár egy pihentető fürdő csábító, amikor kint hideg van, a hosszú forró fürdők vagy zuhanyok gyorsan megfosztják a bőrt természetes hidratáló olajaitól.

A zuhanyzást tartsa tíz percnél rövidebbre, és használjon langyos vizet, hogy megóvja a bőr külső védőrétegét. Fontolja meg azt is, hogy megszabaduljon a hagyományos szappantól vagy tusfürdőtől, és helyette válasszon gyógyszeres, szappanmentes arclemosót és testápolót hozzáadott hidratálóval.

Használjon hidratálót

A téli száraz bőr elkerülésének talán legkézenfekvőbb lépése a hidratáló krém rendszeres használata.

A hatékony hidratáló krémek úgy hatnak, hogy mesterségesen vízálló réteget hoznak létre a bőrön, így a nedvességtartalom elkezd növekedni.

Azonban nem minden hidratáló krém egyforma, és egyes összetevők, például a lanolin irritációt okozhatnak a repedezett, száraz bőrön. Kísérletezz a különböző lehetőségekkel, amíg meg nem találod a számodra megfelelőt, és ügyelj arra, hogy rendszeresen alkalmazd. Reggel és este, valamint minden fürdés után jó kezdet.

Ne feledje, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a bőr természetes olajtartalma nemcsak évszakonként, hanem testrészenként is változik. Az arcod például a téli hónapokban különösen szenved, míg a karjaid és a lábaid talán jobban járnak. Következésképpen egyesek úgy találják, hogy egy adott hidratáló krém a test egyik részén jól működik, a másikon viszont nem. Ez teljesen természetes, és nem kell félnie attól, hogy többféle hidratálót használjon, ha ez előnyös.

Öltözzön fel melegen

A bőrgyógyászok megállapították, hogy a legzordabb időjárásnak kitett bőr hajlamos a leginkább szenvedni a szárazságtól, viszketéstől és általános fájdalomtól. Következésképpen érdemes kerülni a téli levegővel való közvetlen érintkezést, amikor csak lehet.

Ahogy a hőmérő higanyszála csökkenni kezd, úgy érdemes előkotorni a kesztyűt, a téli sapkát és a sálat. Jól csomagolja be magát, mielőtt elindul, és így a lehető legtöbb nedvességet fogja megtartani.

Egyesek még ennél is tovább mennek, és szeretnek vékony kesztyűt viselni a beltérben, hogy megtartsák a nedvességet. Hasznos trükk lehet az is, ha közvetlenül lefekvés előtt hidratáló krémmel kenjük be a fájó, repedezett kezeket, majd felveszünk egy pár vékony pamutkesztyűt. Ezek jól érzik magukat a bőrön, és segítenek megvédeni a kezet éjszakára. Egy ilyen lefekvési rutinnal sokan úgy találják, hogy a száraz kéz a múlté.

Használjon párásítót

Sokan annyira aggódnak a penész miatt a téli hónapokban, hogy páramentesítő készülékeket használnak, hogy minél több nedvességet szívjanak ki a levegőből. A mai központi fűtési rendszerek ilyen készülék nélkül is nagyon hatékonyan párologtatják el a levegőben lévő vizet.

A párásító azonban ennek ellenkezőjét teszi, és kíméletesen növeli a levegő nedvességtartalmát. Jellemzően vagy úgy működnek, hogy egy víztartályt melegítenek fel, hogy az elpárologjon, vagy ultrahangos impulzusokkal több ezer mikroszkopikus vízmolekulát katapultálnak a levegőbe.

Kísérletek kimutatták, hogy amikor a résztvevők alacsony páratartalmú környezetből magas páratartalmú környezetbe kerülnek, a bőr állapota órákon belül javulni kezd, és idővel lassan megszűnik a szárazság érzése.

A párásítók a téli bőrfájdalmak enyhítése mellett számos más egészségügyi előnnyel is járhatnak. Egyesek például úgy találják, hogy a túl száraz levegő a nyálkahártyák kiszáradását eredményezi, ami a szem és az orr kipirosodását és fájdalmát, vagy az asztma súlyosbodását eredményezi. Végül, és kissé furcsa módon, a magasabb páratartalom melegebbé teheti a helyiségeket, anélkül, hogy fel kellene tekerni a fűtést.

Kerülje a durva vegyi anyagokat

Kerülje a dezodorokat, illatanyagokat vagy alkoholt tartalmazó termékeket, mivel ezek megfosztják a bőrt a természetes olajoktól. A parfümöt is igyekezzen takarékosan használni, mivel ez gyakori bőrirritáló hatású.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük