Hogyan lehet megmondani, ha a fokhagyma megromlott

Hogyan lehet megmondani, ha a fokhagyma megromlott

A fokhagyma széles körben használt ízesítőanyag az élelmiszerekben. De vajon megromlik-e a fokhagyma? Igen. Mint minden fűszernövény, ez is hajlamos megromlani. Ez a NutriNeat írás elárulja, hogyan állapíthatja meg a romlott fokhagyma minőségét, így tartózkodhat a fogyasztásától.

Őrült tény!

Nem is olyan régen, az 1970-es években Romániában az emberek a vámpírok kiszűrésére használták a fokhagymát. Az egyház az istentiszteletek alatt fokhagymát osztogatott, és azokat az embereket, akik nem voltak hajlandóak enni belőle, „vámpíroknak” tekintették.
A fokhagyma egy ehető fűszernövény, amely a hagymafélék családjába tartozik. Népszerű ízesítőanyagként használják különböző ételekben, bár csípős íze miatt csak kis mennyiségben. Nemcsak különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem gyógyhatással is bír a szervezetre. A fokhagyma előnyeinek kiaknázásához azonban biztosítani kell, hogy a felhasznált gerezdek jó állapotban legyenek. Bár a fokhagyma tovább eltartható, mint a legtöbb más fűszernövény, a szavatossági ideje előtt megromolhat. Ez pedig csak akkor történik meg, ha nem megfelelően tárolják. A rossz fokhagyma, ha felhasználjuk, nem biztos, hogy jót tesz a gyomornak. Hogyan lehet tehát felismerni a rossz fokhagymát? A következő fejezetekben arról lesz szó, hogyan lehet megállapítani, hogy a fokhagyma megromlott-e, és néhány tippet adunk e hasznos összetevő megőrzésére.

A rossz fokhagyma jelei

 • Használja három érzékszervét, a látást, a szaglást és a tapintást annak megállapítására, hogy a fokhagyma jó-e a felhasználásra. Az alábbiakban azokat a jeleket mutatjuk be, amelyeket akkor figyelhet meg, ha a fokhagyma rothadni kezd.
 • A barna foltok megjelenése vagy a fokhagyma (hámozott vagy hámozatlan) bármilyen színváltozásának megjelenése azt jelzi, hogy fogyasztásra alkalmatlan.
 • A gerezdek csúcsán lévő csírázás a fokhagyma rothadási folyamatának kezdetét jelzi. Ha azonban a csírákat levágjuk, a fokhagyma felhasználható.
 • A puha, puha vagy törékeny fokhagymagerezdeket egyáltalán nem szabad felhasználni, mivel a „jó” fokhagymagerezdek tapintásra szilárdak.
 • A fokhagymából áradó rossz szag jó jel arra, hogy nem szabad használni.

Szavatossági idő

 • A friss, egész fokhagymagumók megfelelő tárolás esetén körülbelül 3-6 hónapig eltarthatók.
 • A gerezdek eltarthatósága csökken, ha leválasztják őket a hagymáról. Körülbelül 1-2 hónapig tarthatóak el.
 • A friss apróra vágott/zúzott fokhagyma, ha lezárt edényben, hűtőszekrényben tároljuk, körülbelül 1 hétig tartható el.
 • A pácolt vagy apróra vágott fokhagyma olívaolajban/ecetben, légmentesen lezárt edényben tárolva kb. 2-3 hónapig tartható el, ha a hűtőszekrényben tároljuk.

Tippek a tartósításhoz

 • Az egész fokhagymagumókat/-gerezdeket (hámozatlanul) szobahőmérsékleten, száraz, megfelelően szellőző helyen tárolja. Ne tegye őket hűtőszekrénybe, mivel a hagymák/gerezdek a hideg környezetben csírázni kezdhetnek.
 • Tartsa őket távol a közvetlen napfénytől.
 • Ne tárolja a fokhagymát (hámozatlanul) zárt tartályokban/műanyagzacskókban. Ennek oka, hogy a légmozgás hiánya miatt a tartályban/zacskóban nedvesség képződik, és a fokhagyma megromlik.
 • Tárolja a hámozott/felaprított fokhagymagerezdeket légmentesen záródó tartályban a hűtőszekrényben. Ha kevés olívaolajat adunk az apróra vágott fokhagymához, az növeli az eltarthatósági időt.
 • Ne fagyassza le a fokhagymát, mivel a fagyasztás megváltoztatja az ízét és a színét. Készíthet azonban fokhagymavajat, és lefagyaszthatja.
 • Most már tudni fogja, hogy a nála lévő fokhagyma felhasználható-e vagy sem, és így elkerülheti az egészségére gyakorolt nemkívánatos hatásokat. Használja ezeket a tárolási tippeket, és élvezze ezt a szuper alapanyagot a különböző ételekben.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük