Kanári dinnye – Táplálkozási tények és egészségügyi előnyök

A kanári dinnye a Cucurbitaceae családba tartozó dinnyefajta.

A botanikus számára a dinnye, a tök, a tökfélék, valamint az uborka mind a Cucurbitaceae vagy tökfélék családjába tartoznak. A dinnye kivételével azonban mindegyiket zöldségnek tekintik.

A dinnye húsos gyümölcsök, amelyek a Cucumis nemzetségbe, a Cucurbitaceae családba tartozó dinnyefajok közé tartoznak. A Cucumis melo nagyjából három csoportra osztható: Cantaloupensis (valódi sárgadinnye), Reticulatus (nyári dinnye, aromás, hálós dinnye, amely érés után lecsúszik a tőkéről) és Inodorus csoport (téli dinnye, amelynek kemény, hullámos héja van). A Cucumis melo inodorus csoportba tartozó dinnyékből hiányzik a jellegzetes szag, amelyet a pézsmadinnye áraszt. Ráadásul ezek érés után nem csúsznak le a tőkéről. Az Inodorus csoport tagjai közé tartozik a casaba, a crenshaw, a karácsonyi, a mézharmat és a kanári dinnye. Az enyhe ízéről ismert kanári dinnyét több néven is ismerik, például spanyol dinnye, Juan Canary, Jaune des Canaries és Amarillo. Nevüket élénk, kanári sárga színük miatt kapták. A Cucumis melo inodorus csoportba tartozó dinnyék egyik legnagyobb előnye a többi dinnyefajtával szemben, hogy hosszabb ideig tárolhatók. Ez a hosszú, a tőkehajtás utáni eltarthatóságuknak köszönhető. Húsuk kemény, majdnem fehéres, zöldes árnyalatú. A magház környéke narancssárga vagy halványrózsaszínű.

A sárgadinnyénél és a mézédes dinnyénél valamivel nagyobb kanárisárga dinnye élénk, kanárisárga színéről különböztethető meg a többi dinnyétől. Kemény héja van, és ovális alakú. Bár a kanáridinnye nem olyan népszerű, mint más dinnyefajták, és talán nem is ér el magas pontszámot az édesség tekintetében, a citrusfélékkel és a dinnyékkel együtt mindenképpen beilleszthető a gyümölcssaláták készítéséhez. Más gyümölcsökkel kombinálható turmixok vagy sorbetek készítéséhez. A gyömbér, a bazsalikom, a koriander és a menta segít fokozni enyhén édes és fanyar ízét. Bár ez a fajta Iránban őshonos, széles körben termesztik Arizonában és Kalifornia déli részén.

Táplálkozási tények a kanári dinnyéről

Ezekben a lédús gyümölcsökben több van, mint az ízük. A következő táblázatban tápértékkel kapcsolatos információk találhatók erről a gyümölcsről.

Tápanyagok (érték 100 g-onként)
Kalória 34
Fehérje 0,0 g
Szénhidrát 8,2 g
Élelmi rost 1,0 g
Összes cukor 7,0 g
Ásványi anyagok
Kálium 494 mg
Nátrium 16 mg
Vitaminok (napi érték %)
C-vitamin 50%
A-vitamin 50%
Lipidek
Összes telített zsírsav 0 g
Összes egyszeresen telítetlen zsírsav 0 g
Összes többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
Koleszterin 0 mg

A kanáris dinnye egészségügyi előnyei

Már a fenti táblázatban szereplő adatok felületes áttekintése is nyilvánvalóvá teszi, hogy a kanáridinnye mentes az egészségtelen zsírtól és koleszterintől. Ez teszi őket egészséges választássá.
✦ A gyümölcs egyik legfontosabb egészségügyi előnye, hogy jó élelmi rostforrás. Az emésztési problémák, mint például az emésztési zavarok vagy a székrekedés, leggyakrabban akkor jelentkeznek, ha az ember étrendje szegényes vagy hiányos élelmi rostokban. Így a rost beiktatása az étrendbe mindenképpen jó ötlet.

✦ Mivel ez a gyümölcs jó A-vitaminforrás, segíthet a szem egészségének megőrzésében. Ezenkívül karotinoidokat is tartalmaz, amelyek szintén jót tesznek a szemnek.

✦ A kanáridinnye jó C-vitaminforrás, ami viszont antioxidáns, amely megvédi a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól.

✦ A gyümölcsben található antioxidánsok a szövetek helyreállítási folyamatának felgyorsításában is segítenek. Mivel a C-vitamin segíti a kollagéntermelést, e gyümölcs fogyasztása segíthet a bőr gyorsabb gyógyulásában.

✦ Gazdag káliumban, ami segít kordában tartani a nátriumszintet. Így biztonsággal fogyaszthatják azok, akiket magas vérnyomás sújt.

A kanáridinnye vásárlásakor és tárolásakor figyelembe veendő dolgok
✦ Ügyeljen arra, hogy olyan kanáridinnyét keressen, amely élénksárga színű. Minél világosabb a héja, annál érettebb a dinnye.

✦ Ne vásároljon olyan dinnyét, amely beesett, foltos vagy zöld színű.

✦ Ne vásároljon olyan dinnyét, amelynek durva a szára vége. A dinnyének kissé puhának kell lennie a szár végén.

✦ A túl korán leszedett gyümölcsök esetében maradhatnak szárrészek. Ezeket nem szabad megvenni.

✦ Az egészben érett vagy vágott dinnyét 40°F és 45°F között tárolja.

✦ A túlérett vagy feldarabolt dinnyék akár 5 napig is hűtve tarthatók.

✦ A felvágott dinnye nedves marad, ha a magokat nem távolítják el.

Egy száz grammos adag kanáridinnye 34 kalóriát tartalmaz, ami alacsony kalóriatartalmú gyümölccsé teszi. Ráadásul ez a gyümölcs tele van élelmi rostokkal, vízzel és immunerősítő fitonutriensekkel. Vegye be tehát az étrendjébe, hogy kiaknázhassa előnyeit.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük