Keserű dinnye egészségügyi előnyei és hatásai

Keserű dinnye egészségügyi előnyei és hatásai

Keserű dinnye háttér és előnyök

A keserű dinnye tudományos neve Momordica charantia, amely más közismert nevekkel is rendelkezik, mint például balzsamkörte, keserű tök és keserű tök. Ez a trópusi szőlő az indiai szubkontinensről származik, bár Kínába a 14. században került be. A keserű dinnyét ma Afrika, Ázsia és a Karib-térség trópusi régióiban termesztik.
A keserű dinnyét elsősorban ehető terméséért termesztik, bár annak alakja és íze nagyban függ az adott fajtától. A lágyszárú indák hossza meghaladhatja a 15 lábat is. A levelek akár hét karéjosak is lehetnek, és átmérőjük elérheti a négy hüvelyket. Minden növény mindkét nemű virágot hoz, amelyek kora nyáron nyílnak.

A keserűdinnye héját és termését általában zöldségként fogyasztják, amíg még zöld. Ebben a stádiumban enyhén kesernyés íze van, ropogós, vizes állagú. A gyümölcs érésével a gyümölcs édesebbé, a héj pedig keserűbbé válik. A teljesen érett gyümölcs héja általában élvezhetetlen, ezért általában elvetik.

A keserű dinnyét Afrikában és Ázsiában, különösen Indiában a gyógynövénygyógyászat különböző rendszereiben is használják. Az ayurvédikus rendszerben a növény minden részét használják, leggyakrabban emésztési panaszokra. A keserűdinnye további felhasználási területei az ájurvédában a légzőszervi, ízületi és bőrbetegségek orvoslása. A keserűdinnye biológiailag aktív összetevői közé tartozik a charantin, a momordicilin és a momordenol.

A keserűdinnye felhasználása

A keserűdinnye-kivonat leggyakoribb felhasználási területe a modern gyógynövénygyógyászatban a szervezet egészséges vércukorszint-szabályozási képességének támogatása. További felhasználási területei közé tartozik a sebgyógyulás támogatása, az emésztés támogatása és az antioxidáns hatás.

A keserűdinnye szükségességének jelei

Az anyagcsere-szindróma a legjelentősebb jele annak, hogy a keserűdinnye előnyös lehet az Ön számára. Hasonló állapotok, amelyeken segíthet a keserűdinnye, közé tartozik az egészségtelen glükóztolerancia és a HbA1c-szint, amely a vércukorszint szabályozásának mérőszáma. A székrekedés, az emésztési zavarok és a gyomorfekély szintén azt jelenthetik, hogy a keserűdinnye-kivonat segíthet Önnek. A keserűdinnye összetevőinek antioxidáns hatása jótékony hatással lehet a bőrre ható, korral járó állapotokra.

A keserűdinnye szinonimái és hasonló formái

Momordica charantia, balzsamkörte, keserű tök, keserű tök

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük