Kiegészítők a fogak és az íny erősítésére

fog és íny egészsége

Az egészséges fogak és íny elengedhetetlenül fontos az általános egészségünkhöz. Számos tényező befolyásolja a szájüregi egészséget, ezért létfontosságú, hogy jól vigyázzunk a szánkra, hogy csökkentsük az egészségügyi problémákat.

Alapvető vitaminok és ásványi anyagok

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok különösen fontos szerepet játszanak az egészséges fogak növekedésében, és ezek hatékony kiegészítők a fogak és az íny erősítéséhez és a jó szájhigiénia fenntartásához.

 • A-vitamin: A gyulladt íny gyógyulását segítheti az A-vitamin. Segít fenntartani az íny lágy szöveteit. Az A-vitamin táplálékforrásai közé tartozik a marhahús, a máj, a tej, a sajt és a tojás.
 • B-vitamin: A B-vitaminok létfontosságúak az egészséges fogak és íny szempontjából. A B-vitamin hiánya fogfájáshoz, szájérzékenységhez és visszahúzódó ínyhez vezethet. A B-vitaminok megtalálhatók a húsokban, halakban és gombákban, bár az étrend gyakran nem biztosít megfelelő mennyiséget.
 • C-vitamin: Gyógyító tulajdonságai miatt a C-vitamin az íny egészségének egyik alapvető vitaminja. A gyulladás megelőzésével hozzájárul az egészséges fogak és íny megőrzéséhez, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegíthetik a fogak és az íny közötti egészséges kötőszövetek kialakulását. A zöldségek és a citrusfélék tartalmaznak C-vitamint. Az Egyesült Királyságban a felnőttek mintegy 20%-a C-vitaminhiányos.
 • D-vitamin: Az íny- és fogproblémák elleni védekezés másik alapvető vitaminja a D-vitamin, amely segíthet megelőzni az ínygyulladást. Emellett segíti a kalcium felszívódását is. A D-vitamin hiánya az egyik leggyakoribb hiányállapot az Egyesült Királyságban. A napozás a D-vitamin forrását biztosítja.
 • Kalcium: A kalcium fontos elem az egészséges fogak előállításában és fenntartásában. Segít megerősíteni és fenntartani a fogak sűrűségét. Kalciumot tejtermékekből, például tejből, joghurtból és sajtból nyerhetünk. Ezeket azonban mértékkel kell fogyasztani, mivel telített zsírokat tartalmaznak, amelyek túl sok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet.

Legjobb tippek a szájegészségért

 • Napi kétszeri fogmosás: A rendszeres fogmosás rendkívül fontos a fogak és az íny egészségének megőrzése szempontjából. Ajánlott naponta kétszer két percig fogat mosni. Az Egyesült Királyságban a felnőttek negyede nem mos naponta kétszer fogat. A napi egyszeri fogmosás 33%-kal növeli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A kézi fogkeféket háromhavonta le kell cserélni.
 • Fogselyem: A fogselyem használata segíthet eltávolítani azokat az ételeket, amelyeket a fogmosás önmagában nem ér el. A fogmosás előtti fogselyem használata növelheti a fogmosás hatékonyságát azáltal, hogy eltávolítja a fogak közé szorult ételt.
 • Egészséges étrend: Az egészséges táplálkozás segíthet a fogak és az íny megerősítéséhez szükséges tápanyagok biztosításában. A gyümölcsök és zöldségek gazdagok alapvető vitaminokban, míg a mérsékelt mennyiségű tejtermékek a fogakat építő kalciumot biztosíthatják. Igyon sok vizet, mivel ez segíthet a száj megfelelő hidratáltságának fenntartásában, és eltávolíthatja a fogak közé szorult felesleges ételt az étkezések között.
 • Látogasson el a fogorvoshoz: Sokan utálunk elmenni, de a rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthet a mögöttes fogproblémák és rendellenességek felismerésében, és lehetővé teszi a szükséges kezelés megszervezését.

Mit kell kerülni

 • Dohányzás: A dohányzás nemcsak a fogak csúnya sárgulását okozza, de a cigarettában lévő káros méreganyagok növelik az olyan problémák kockázatát is, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek.
 • Cukros ételek és italok: A magas cukortartalmú ételek ártanak a fogaknak. A cukor hatására a szájban lévő baktériumok savat termelnek, ami szuvasodást okozhat, és a fogzománc lekopásához vezethet a fogakról. A szénsavas italok is hasonló problémát okozhatnak. Még a cukormentes italok is tartalmaznak savas ízesítőket és mesterséges édesítőszereket, amelyek hozzájárulhatnak a fogproblémákhoz, például a fogak eróziójához.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük