Leptin – A fogyás hormonja

leptin a fogyásért

A leptin a zsírszövet sejtjei által termelt hormon, amely segít szabályozni az éhséget, az ételfelvételt és az energiafelhasználást.

Amikor megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutunk, és a zsírtartalékokban tárolt energiával rendelkezünk, a leptin jelzést küld az agynak, hogy energiaszintünk elegendő, és elnyomja az éhséget, hogy ne együnk túl sokat. Ha a leptinszintünk csökken, az agynak küld jeleket, hogy többet kell ennünk ahhoz, hogy fenntartsuk magunkat.

A leptin a szervezetben lévő másik kémiai anyaggal, a ghrelinnel, az úgynevezett „éhséghormonnal” működik együtt, és mindkettő együttesen szabályozza az anyagcserénket, az energiaszintünket és az éhségérzetünket. Egyszerűen hangzik, igaz? De a leptinszintet különböző tényezők befolyásolhatják, és úgy tűnik, hogy a leptin küszöbértéket a génjeink diktálhatják – ami azt jelenti, hogy egyeseknél ez valóban megnehezítheti a fogyást.

Leptin – elmélet vs. valóság
Elméletben minél több zsírszövet van valakinek, annál több leptin termelődik, ami kevesebb éhségérzetet eredményez. Egyesek azonban úgy vélik, hogy a különböző emberek leptinküszöbértéke eltérő lehet, és még ha túlsúlyosak is, a fogyókúra és a zsírégetés kiválthatja a leptin csökkent szintjét, ami azt jelzi az agynak, hogy a szervezet éhezik, és éhségérzethez vezet. Ez hihetetlenül megnehezítheti, hogy valaki tartsa magát a diétához és fogyjon, ha az agya azt hiszi, hogy éhezik.

A leptin és a fogyás
A tudósok már az 1970-es években felvetették, hogy a szervezetben létezik egy olyan kémiai anyag vagy hormon, amely befolyásolja az ételfelvételt és a zsírszintet, de nem volt világos, hogy pontosan mi ez, és hogyan működik. A leptin viszonylag új felfedezése (amelyet a tudósok 1994-ben fedeztek fel) akkoriban nagyon izgalmas volt, mert azt jelezte, hogy az elhízást nem egyszerűen a túl sok étel fogyasztása és a kevés testmozgás okozza.

A tudósok megvizsgálták annak lehetőségét, hogy az elméletileg fennálló „leptinhiányt” úgy kezeljék, hogy leptint adnak az elhízott embereknek, de ez a gyakorlatban nem működött túl jól. Ez azt jelzi, hogy a zsírraktárak még mindig termeltek leptint, méghozzá bőségesen, de a szervezetnek volt egy természetes ellenállása, vagy küszöbe – a szervezet leptinre adott válasza károsodott, hasonlóan ahhoz, ahogyan a cukorbetegek rezisztensek az inzulinnal szemben.

Leptinrezisztencia és fogyókúra
Tanulmányok kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek többségénél, akiknek nehézséget okoz a fogyás, leptinrezisztencia mutatkozik. Ez azt jelenti, hogy hiába termelődik nagy mennyiségű leptin, a szervezet nem tud megfelelően reagálni, és az anyagcsere lelassul, hogy energiát takarítson meg.

Az agy és a has közötti vagus ideget is stimulálják, ami éhségérzetet vált ki, annak ellenére, hogy a szervezetnek több mint elegendő energiaraktára van. Ez megnehezítheti a túlsúlyos emberek számára a hatékony fogyókúrát és a fogyást. Úgy tűnik, hogy a fogyás javíthatja a leptinrezisztenciát, de ez egyfajta „22-es csapdahelyzet” – a leptinrezisztencia elhízást okoz, vagy fordítva?

A leptinszint természetes növelése
Bár úgy tűnik, hogy a leptinküszöböt a génjeink keményen beprogramozzák, van néhány dolog, amit tehetünk a szervezetünkben lévő leptin mennyiségének növelése érdekében – különösen a bőséges alvás (8-9 óra éjszakánként) és a stresszszint csökkentése. Úgy tűnik, hogy az emelkedett trigliceridszint is hatással van a leptinre, mivel a vérben lévő trigliceridek megakadályozhatják, hogy a leptin eljusson az agyba.

Úgy gondolják, hogy az afrikai mangó magjából vett kivonatok segíthetnek a leptinszint szabályozásában. Az afrikai mangó magjának kivonatával kapcsolatos 2009-es vizsgálat megállapította, hogy az csökkentette a testsúlyt és javította az anyagcsere-paramétereket.

Mivel a leptin új felfedezés, a tudósok még mindig nem tudnak többet a leptin szervezetre gyakorolt hatásairól – úgy gondolják, hogy szerepet játszik a szív egészségében, a csontsűrűségben és a nők termékenységében.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük