Megromlik-e a mogyoróvaj?

Megromlik-e a mogyoróvaj?

Minden élelmiszernek van lejárati ideje. Némelyik nagyon rövid ideig, némelyik pedig elég sokáig. Ha Ön a mogyoróvaj szerelmese, akkor mindenképpen szeretné tudni, hogy a mogyoróvaj valóban megromlik-e, és ha igen, akkor milyen körülmények között és milyen gyorsan.

A mogyoróvajat a világ számos részén elsősorban szendvicskenyérkenőcsként használják. Finom és a legtöbb ember kedvence. Nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, és főként természetes mogyoróolajból készül. Tartalmaz még némi növényi olajat is, és nedvességtartalma nagyon alacsony, körülbelül 2%, ezért tovább tart, mint más lágy élelmiszereké. A kevesebb nedvesség és a magasabb olajtartalom megakadályozza, hogy ez az élelmiszer megromoljon.

Mint minden más élelmiszernek, a mogyoróvajnak is van lejárati ideje. Azonban nem romlik meg hosszú-hosszú ideig, ellentétben más élelmiszerekkel, amelyeknek a felbontást követő napokon belül, vagy a gyártásuk időpontjától számítva lejár a szavatossága. Megromolhat, ha szennyeződik, vagy ha oxigénnek van kitéve.

Lássuk tovább a mogyoróvaj eltarthatósági idejét.

A mogyoróvaj eltarthatósága

 • A mogyoróvaj eltarthatósági ideje számos tényezőtől függ. Minden mogyoróvajas tégelyen szerepel a „szavatossági idő” dátum. Ez azt jelenti, hogy a mogyoróvaj az adott ideig a legjobb formában vagy minőségben marad meg. A minőségtől és a körülményektől függően előfordulhat, hogy megromlik, vagy nem romlik meg, vagy más az íze.
 • A házi mogyoróvaj csak mogyoróból készül, semmi másból! Általában körülbelül fél évig tartható el, mivel nem tartalmaz semmilyen tartósítószert.
 • Megfelelő tárolás és hűtés mellett, közvetlenül a felhasználás után a mogyoróvaj eltarthatósági ideje meghaladja a lejárati dátumot. Tárolja légmentesen záródó edényben, amely megakadályozza az oxigén és más szennyeződések bejutását.
 • A hűtött mogyoróvaj nem fog olyan könnyen szétterülni, mint normál hőmérsékleten.
 • A hűtés azonban segít megőrizni az ízét, és megakadályozza, hogy az olaj és a víz
  szétváljon.
 • Ha az üveg felbontatlan, legalább másfél évig tárolható, feltéve, hogy megfelelő körülmények között tárolja.
 • Miután felbontották, az üveg tartalma lassan romlani kezd, és az idő előrehaladtával „rossz” ízt ad. Általában néhány hónaptól egy évig tart el. Ügyeljen arra, hogy használat után ne hagyja nyitva.

Hogyan romlik meg a mogyoróvaj?

 • A mogyoróvaj sajnos tényleg megromlik, de csak hosszú idő után. Minden mogyoróvajas üveghez tartozik egy lejárati vagy szavatossági idő, ami nagyjából megadja, hogy meddig lesz még a legjobb minőségű. Tekintettel a tartalmára, elég hosszú ideig kell kitartania. Most már tudja, hogy a mogyoróvaj megromlik, de hogy honnan tudjuk, az a kérdés?
 • Egyszerű! Ellenőrizzük a megjelenését, az illatát és az ízét. Ha furcsa és furcsa szaga van, dobd ki. Ha jól néz ki és jó az illata, akkor valószínűleg ehető. Már csak az ízét kell ellenőriznünk. Mindazok, akik már régóta használják, tudhatják, hogy az íze egy idő után romlik.
 • Vannak, akiket nem zavar, ha egy kissé megromlott mogyoróvajat esznek, de azok számára, akik az eredeti módon szeretik, jobb, ha kidobják, és újat vesznek. Azért romlik meg, mert az oxigén lebontja a lipidmolekulákat, és megváltoztatja az ízét és a színét.
 • Ha házi készítésű, akkor az olaj leválása természetes, különösen, mivel nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert. A vaj tetején ülő olajat visszakeverhetjük további felhasználásra. Ha az olaj már egy ideje a vaj tetején ül, akkor az annak a jele lehet, hogy hamarosan megromolhat. Ilyenkor bármikor készíthet frisset.
  Alapvetően az íz vagy a minőség megváltozása miatt dobják ki.

A mogyoróvajas fehérjeszeletek is megromlanak. A szavatossági ideje a tartalmától függ. A legtöbb esetben azonban még azelőtt elfogyasztják, hogy ízléstelenné válna.

Tehát most már tudja, hogy kedvenc szendvicskenyérkenyérje egy idő után valóban lejár. Ha azonban megfelelően tárolja, hosszabb ideig élvezheti. Ne felejtsd el ellenőrizni a lejárati dátumot, mert jobb félni, mint megijedni!

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük