Mi az a Torula élesztő?

Torula élesztő

A torula élesztőt általában inaktív formában adják hozzá, hogy az egyébként unalmas ételek mennyei ízűek legyenek! Ebben a NutriNeat cikkben mindent elmondunk, amit a Torula élesztőről tudni kell.

A név megmarad

Korábban a Torula nevet Torula utilisnak hívták, amíg a kutatók rá nem jöttek, hogy az élesztőfaj a Candida nemzetséghez tartozik, miután a faj több körös tudományos besoroláson ment keresztül. Ennek ellenére a Torula név valószínűleg megmaradt.

Az élesztő felhasználása az ételek főzésében már évszázadok óta ismert. Az egyiptomi civilizáció már i. e. 4000 óta használ élesztőt sör készítéséhez. Napjainkban számos élelmiszeripari termék előállításához használják erjesztő képessége miatt. Az élesztő egy egysejtű gomba. Számos élesztőfaj létezik, amelyeket jelenleg az élelmiszer-előállításban használnak, mint például a Saccharomyces uvarum, Candida utilis, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces fragilis stb. A sör és a bor előállításához, valamint a kovászoláshoz vagy a kenyér kelesztéséhez használják. Ezen kívül az élesztő táplálékkiegészítőként is használható, és táplálkozási élesztőnek nevezik.

Az élesztőt megfelelő táptalajon egy bizonyos pontig tenyésztik, majd száraz hővel elpusztítják. Gazdag fehérje- és vitaminforrás, különösen a B-vitamin komplex. Alacsony a zsír- és nátriumtartalma; továbbá tej- és gluténmentes. Az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló élesztőfajták egyike a Torula élesztő, az alábbiakban áttekintést adunk róla.

Torula élesztő

A Torula élesztő a Candida utilis (korábbi nevén Torula utilis) nevű élesztőfajból származik. A Torula élesztő élelmiszerként való felhasználása a II. világháború alatt és után kezdődött. Ezt az élesztőt fából készült lúgon termesztik, amely általában a papíripar mellékterméke, és gazdag xilózforrás (szénhidrátfajta). Ezt követően pasztőrözik, hogy hatástalanítsák a szervezetet, majd permetszárítással szárítják. Ez a feldolgozott Torula élesztő finom, barnás színű, enyhén élesztőszagú por.

Torula élesztő az élelmiszerekben

A Torula élesztő száraz tömegéből több mint 50% fehérjét tartalmaz. Az inaktivált Torula élesztő nagy mennyiségű szabad glutamátot tartalmaz, mivel az élesztősejtek inaktiválása bizonyos mértékben lebontja az élesztő külső sejtfalát.
B-vitamin-komplexben, krómban, szelénben és egyéb aminosavakban, például lizinben és treoninban is gazdag.
Umami íze van, és különböző élelmiszerekben a hús helyettesítésére használják. Ízfokozóként használják a legtöbb fogyasztásra kész és instant élelmiszerben.
Húsos íze miatt különböző állateledelekhez is adják.
Egyes vegán ételekben a hús ízének utánzása érdekében ez a fő ízesítőanyag. Otthoni mártásokhoz vagy szószokhoz is hozzáadható, hogy egy kis löketet adjon nekik!
Manapság sok élelmiszer-gyártó elkezdte használni ezt az élesztőt a mononátrium-glutamát (MSG) helyett, mivel fokozza az élelmiszerek ízét, és teljesen természetes.
Alkalmazások
A torula élesztőt az akvakultúrában takarmányként használják, halliszthez vagy csontliszthez keverve. Növeli a halak súlyát és a lárvák túlélési arányát. Táplálékkiegészítőként adják virágporszemekkel együtt a mézelő méheknek, hogy jobb minőségű mézet nyerjenek. Néhány más összetevővel együtt a virágpor helyettesítésére használják.

A torula élesztőt az olajbogyólegyek elleni ökológiai védekezésben használják. Feromonokkal keverve vagy önmagában adják, és bizonyos speciális csapdákba csalogatják a legyeket.

Torula élesztő allergia

Mivel kizárólag fanyesedéket tartalmazó táptalajon termesztik, ez az élesztő teljesen glutén- és tejtermékmentes, ezért a laktózérzékenységben és cöliákiában szenvedő egyének számára is biztonságosan fogyasztható.

Az MSG-re allergiás egyének azonban erre is allergiás reakciót mutatnak. Az allergiás reakciók enyhébb esetekben fejfájás, csalánkiütés, az arc és a nyelv duzzanata, valamint nátha formájában jelentkezhetnek. Súlyos esetekben mellkasi fájdalomhoz, légszomjhoz, torokduzzanathoz és anafilaxiás sokkhoz vezethet. Ez a fajta reakció ideális esetben az ezt az élesztőt tartalmazó élelmiszer elfogyasztását követő két órán belül jelentkezik. Mivel szulfitot tartalmazó táptalajon tenyésztik, az arra érzékeny egyéneknél allergiás reakció alakulhat ki a Torula élesztőre.

Táplálkozási információ

Táplálkozás 1 evőkanálra (10 g)
Kalória 35
Zsír 0,5 g
Koleszterin 0 mg
Kalcium 8%
Vas 16%
Nátrium 20 mg
Tiamin B1 6%
Riboflavin 48%
Szénhidrátok 2,8 g
Rost 3,2 g
Fehérje 5,1 g

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük