Minden, amit a B-vitaminról tudni kell

Minden, amit a B-vitaminról tudni kell

A B-vitamin különbözik az egyes vitaminoktól, mint például az A- vagy a C-vitamin. Nyolc kémiailag különböző vitaminból álló csoportról van szó, amelyet együttesen B-vitamin-komplexnek neveznek. A B-vitaminoknak számos különböző funkciója van a szervezetben. Bizonyítottan támogatják a szervezetben a táplálék energiává történő átalakulását, így csökkenthetik a fáradtság és a kimerültség érzését, valamint hozzájárulnak az egészséges idegrendszer és a mentális funkciók fenntartásához. Ennek eredményeképpen enyhülést nyújthatnak a szorongás és a depresszió esetén. Bizonyos B-vitaminok az egészséges haj, bőr és köröm fenntartásához is fontosak.

Mire képes a B-vitamin?

  • A B1-vitamin – tiamin – nélkülözhetetlen az idegrendszer és az izmok egészséges működéséhez. Segít továbbá a szervezetnek a szénhidrátok energiává alakításában. A B2-vitamin – Riboflavin – a táplálékot energiává alakítja és támogatja az egészséges látást. Egyesek úgy találják, hogy a B2 vitamin a fejfájás és a migrén esetén is enyhülést hozhat. B3-vitamin – niacin – az energiatermelés mellett segít a DNS javításában és védelmében. A magas koleszterinszint csökkentésében is potenciálisnak bizonyult, és támogathatja a bőr megjelenését. B5-vitamin – Pantoténsav – segíti a szervezetet a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontásában. A szellemi teljesítményben is létfontosságú szerepet játszik.
  • B6-vitamin – piridoxin – a hemoglobin képződésében vesz részt, amely a vérben az oxigént szállítja a szervezetben. A B6 támogatja a nők hormonális egyensúlyát is. A B7-vitamin – biotin – központi szerepet játszik az anyagcserében. Sokan úgy találják, hogy javítja a haj állapotát, sőt, csökkenti a hajhullást. B9-vitamin – folsav/folsav – a vörösvértestek egészséges képződéséhez elengedhetetlen. Fontos a nők számára a terhesség előtt és alatt, mivel segíthet csökkenteni a neurális csőhibák kockázatát.
  • B12-vitamin – kobalamin – az egészséges DNS kialakulásához szükséges. A B12 támogatja az idegrendszer karbantartását is. Ez a B-vitamin csak állati termékekben és dúsított élelmiszerekben található meg, ezért a korlátozott vagy vegetáriánus étrenden élőknek figyelemmel kell kísérniük B12-szintjüket.

A B-vitamin-hiány jelei

A stressz és a helytelen táplálkozás a B-vitamin-hiány vezető okai. Az Ön által tapasztalt tünetek némileg eltérhetnek attól függően, hogy melyik B-vitamin hiányzik. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Krónikus fáradtság.
  • Szorongás vagy depresszió.
  • Megbirkózási képtelenség.
  • Szívdobogás vagy ritmuszavarok.
  • Rossz alvás.
  • Bizsergés a kezekben, ujjakban vagy lábujjakban.
  • Bőrhibák.

Mennyit kell szednem?

A B-vitaminok vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy nem raktározódnak el a szervezetben – a felesleges, nem szükséges B-vitamin biztonságosan kiválasztódik a szervezetből. Az egyetlen B-vitamin, amely a májban raktározódik, a B12-vitamin, azonban a vizsgálatok nem találtak káros hatásokat nagy dózisban történő fogyasztás esetén. A B-vitamin-komplex étrend-kiegészítőt úgy állították össze, hogy a B-vitaminok optimális szintjét biztosítsa az egészség megőrzéséhez, és az egészséges táplálkozás mellett is szedhető, anélkül, hogy félni kellene a túl sok bevételtől.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük