Mit árul el a nyelved az egészségedről?

hátfájás

A nyelv megjelenése sokat elárulhat az egészségéről. A nyelv színe, textúrája és nedvessége például utalhat vérszegénységre, kiszáradásra és veseproblémákra, hogy csak néhányat említsünk. Hogyan néz ki egy egészséges nyelv? Az egészséges nyelvnek rózsaszínűnek, enyhén nedvesnek és simának kell lennie, dudorok és foltok nélkül. A nyelvnek látható ízlelőbimbókkal kell rendelkeznie, amelyek érzékelik az öt ízérzetet – édes, keserű, sós, savanyú és pikáns -.

A nyelv megjelenése:

 • Szín: Az egészséges nyelvnek rózsaszínűnek kell lennie. A nyelv színe tükrözi a szervezet belső szerveinek és vérkeringésének egészségét.
 • Sápadt – jelezheti, hogy a véréből hiányzik a hemoglobin, különösen, ha a nyelv is rendkívül sima. Fáradtnak és letargikusnak is érezheti magát. Biztosítsa, hogy vasban gazdag ételeket fogyasszon.
 • Piros – az élénkvörös arra utal, hogy a nyelv gyulladt. Ez gyakran a vas és a B-vitaminok táplálkozási hiányosságaiból adódik. Jelezheti a túlzott hőséget is mind a nyelvben, mind bizonyos szervekben.
 • Lila – magas koleszterinszintre és rossz keringésre utalhat, ami a nyelvben pangó vért eredményez. Ez gyakran az életmód, a diéta és a gyógyszerek következménye. A gyömbér és a fokhagyma jótékony hatású lehet.

 

 • Szerkezet: Az egészséges nyelvnek sima megjelenésűnek, enyhén nedvesnek kell lennie, látható ízlelőbimbókkal.
 • Emelkedett piros foltok a nyelven – ezek a foltok a nyelvben lévő megszakadt vénák és hajszálerek következményei. Próbáljon meg bioflavonoidokat szedni, amelyek a C-vitaminban találhatók. Ezek segíthetnek a hajszálerek megerősítésében.
 • Fekélyek a nyelven – a fekélyek nem ritkák, és megjelenhetnek az ínyen és az ajkakon is. Ha azonban 10 nap után is fennállnak, forduljon orvoshoz. A fekélyeket gyakran a fáradtság vagy a stressz váltja ki.
  Duzzadt nyelv – gyakran allergia, gyógyszerek vagy fertőzések következménye. A duzzanat érintheti a látható területet, de a nyelv hátsó részét, a szájat vagy az ínyt is. B12-vitaminhiány is okozhatja.

 

 • Bevonat: Az egészséges nyelvnek vékony, átlátszó bevonattal kell rendelkeznie. A bevonat megváltozása akut betegségre, például megfázásra és emésztési problémákra utalhat.
 • Sárga nyelv: A sárga nyelv vagy bevonat gyakran bakteriális vagy gombás fertőzés eredménye.
 • Szőrös nyelv – a vastag bevonat a nyelv fertőzését, szájpenészt vagy kiszáradást jelenthet. Ez ronthatja az ízlelést és rossz leheletet okozhat.Nincs bevonat – ha a nyelven nincs bevonat, az emésztőrendszerben működési zavarok állhatnak fenn.

A kínai orvoslás és a nyelv

A nyelv megjelenése és az általános egészségi állapot közötti kapcsolatot már évezredek óta tanulmányozzák a kínai orvoslásban. A kínai orvoslás gyakorlói úgy vélik, hogy a nyelv egyes területei meghatározott belső szervekkel állnak kapcsolatban:

 • A nyelv oldala a máj egészségét tükrözi.
 • A nyelv hegye a szív egészségét tükrözi.
 • A nyelv közepe a lép egészségét tükrözi.
 • A nyelv hátsó része a vesék egészségét tükrözi.

A nyelv vizsgálata során nézze meg, hogy az előző szakaszban említett tünetek közül valamelyik területet jobban érinti-e valamelyik, mint a többit. Fontos azonban észben tartani, hogy ez nem egy végleges diagnosztikai eszköz. Ha a problémák továbbra is fennállnak, mindig forduljon orvoshoz. Ha a nyelvet tükörben vizsgálja; természetes fényben tegye, és ne nyújtsa ki a nyelvet 15 másodpercnél tovább. Ezen időtartam után a nyelvben lévő feszültség miatt megváltozhat a nyelv alakja és színe.

Az egészséges nyelvet elősegítő tápanyagok

A táplálkozási hiányosságok befolyásolhatják a nyelv egészségét és megjelenését. A leggyakoribb hiányosságok, amelyek ezt okozzák, a B-vitaminok (különösen a B6 és a B12), ezért érdemes megfontolni egy teljes értékű B-vitamin-kiegészítőt az egészséges nyelv elősegítése érdekében. Egyéb fontos vitaminok és ásványi anyagok a következők:

 • B-vitaminok: Minden egyes B-vitaminnak megvan a maga sajátos szerepe a szervezet egészségének megőrzésében. A B6 vagy a B12 hiánya duzzadt, fájdalmas vagy sárga nyelvhez, valamint a nyelv felszínén lévő fognyomokhoz és repedésekhez vezethet.
 • Vas: A vashiány duzzadt nyelvhez és fájdalmas sebekhez vezethet a szájban. A vérben lévő hemoglobin hiánya miatt a nyelv is sápadtnak és sima lesz.
 • C-vitamin: Elősegíti az egészséges hajszálerek és a szájszövetek működését. Az ínyvérzés oka lehet a C-vitamin hiánya. Ez az alapvető fontosságú vitamin segít a szervezetnek a fertőzések és baktériumok, például a nyelvi szájpenészt okozó Candida baktérium elleni küzdelemben is.
 • Kalcium: Az állkapocs és a fogak kalciumtartalma magas, ezért a kalciumhiány ronthatja a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, és felgyorsíthatja a fogszuvasodást. Próbálja ki a D-vitamin-kiegészítőket a fogak és az íny erősítésére.

A rossz szájhigiénia a száj körül káros baktériumok terjedését, fertőzéseket és rossz leheletet eredményezhet. A nyelv egészségének, tisztaságának megőrzése érdekében naponta kétszer mosson fogat és használjon fogselymet, és ne felejtse el a nyelvét is megmosni!

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük