Savas reflux okai és megoldása

A felnőttek körülbelül egyharmada tapasztal savas refluxot, más néven „gyomorégést”, valamikor. Ahogy a neve is sugallja, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav visszaszáll a nyelőcsőbe. Ez égő érzést okoz a mellkas körül. A súlyos gyomorégés a torokban, az állkapocsban, a karokban vagy a hátban is érezhető. A mellkas körüli feszítő fájdalom mellett sok refluxban szenvedő ember a szájban vagy a torokban savérzetet is érez. Szerencsére ma már többet tudunk a savas reflux okairól és azokról a gyógymódokról, amelyek segíthetnek a tünetek gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében.

A savas reflux okai

Az emberi gyomor olyan vegyi anyagok hatékony keverékét tartalmazza, amelyek célja, hogy egyrészt segítsék az ételek alkotóelemeire bontását, másrészt semlegesítsék a potenciálisan káros kórokozókat. Bár hajlamosak vagyunk a gyomorsavra egyetlen folyadékként gondolni, valójában általában összetevők koktéljából áll, amelyek közül a leggyakoribb a sósav.

A sósav szintje a gyomorban nem állandó, hanem idővel változik a bevitt tápláléktól függően. A szintek jellemzően röviddel az étkezés után emelkednek, majd az emésztés megszűnése után ismét csökkennek. Normális esetben ez a sav a gyomorban marad, ahol egy körkörös izom, az úgynevezett „alsó nyelőcső záróizom” (vagy LES) megfeszül, hogy megakadályozza a sav kifolyását. Néha azonban ez a finomra hangolt folyamat nem egészen úgy működik, ahogyan kellene. Amikor ez megtörténik, az általunk savas refluxként ismert állapot léphet fel. A gyomor működésének e leírása alapján aligha lehet meglepő, hogy a savas refluxnak két különösen gyakori oka van…

Hibás záróizom

A savas reflux sok nő számára a terhesség normális velejárója lehet. a savas reflux talán leggyakoribb oka a túlságosan elernyedt záróizom, ami lehetővé teszi a sav kiszivárgását. A bicepszeddel ellentétben ez nem egy olyan izom, amelyet edzéssel „erősíthetsz”, azonban tudjuk, hogy számos elem vezethet a záróizom elernyedéséhez. Ezek közül néhány a leggyakoribbak közül:

  • Alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Terhesség

A terhesség itt érdekes tényező, mert a szakértők úgy vélik, hogy a terhes nők által tapasztalt hormonális változások a záróizomzat ellazulásához vezetnek. Ez teljesen természetes és normális, bár egyes nők aggódnak a terhesség alatti savas reflux megjelenése miatt. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a megjelenése a terhességgel kapcsolatos problémákra utalna.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a savas reflux az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik, mivel a nyelőcső alsó záróizma természetes módon gyengül.

A gyomornedvek túlzott termelődése

Alternatívaként egyes emberek sokkal nagyobb mennyiségű gyomornedvet termelnek, mint a többiek. Nem meglepő, hogy ha több sav van jelen, nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy kis mennyiségnek sikerül kiszabadulnia.

Érdekes rámutatni, hogy a savas reflux gyakran az étkezés után 60 percen belül jelentkezik. Ez azért van, mert az étkezés folyamata arra ösztönzi a gyomor parietális sejtjeit, hogy további savtermelésbe kezdjenek, felkészülve az étkezésre.

A savas reflux gyógymódjai

A különböző vényköteles gyógyszerek széles skálája bizonyult hatékonynak a savas reflux visszatérő eseteinek kezelésében. Ezek közül a leggyakoribbak az úgynevezett „fehérjepumpa-gátlók”) vagy PPI-k. Ezek célja, hogy korlátozzák a gyomor által termelt sav mennyiségét, ami a kellemetlenségek kisebb előfordulását eredményezi. Vannak azonban különféle természetesebb megoldások is, amelyek segíthetnek. Íme néhány a savas reflux leghatékonyabb gyógymódjai közül:

Vegyen be Aloe Verát

Az aloe verát régóta használják az emésztőrendszer bevonására és kibélelésére való képessége miatt. Sokan, akik például irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek, napi egy adag aloe vera fogyasztására támaszkodnak, hogy megnyugtassák az irritációt vagy gyulladást, amely puffadásérzéshez és kellemetlen érzéshez vezet.

Az aloe vera által az emésztőrendszer belső felületén hagyott gélszerű bevonat sokak szerint megakadályozza az égő érzést, amelyet egyébként akkor tapasztalunk, amikor a gyomorsav felfelé mos a nyelőcsőben.

Egy, a savas refluxról szóló tanulmány felmérte, hogy milyen hatással volt a savas reflux gyakori tüneteire, beleértve a savas felböfögést, a böfögést és a puffadást a jellegzetes égő érzéssel együtt. Azt találták, hogy az aloe vera „csökkentette az összes… tünet gyakoriságát, mellékhatások nélkül”.

Mondjon le a dohányzásról

A cigarettafüstben több száz olyan vegyi anyag van, amely irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját és gyomorégést okozhat. Továbbá úgy gondolják, hogy a dohányfüst a záróizmok ellazítására is szolgál, és így növeli annak esélyét, hogy a gyomorsav eleve feljut a nyelőcsőbe.

Ha nem tud teljesen leszokni a dohányzásról, akkor próbálja meg korlátozni a dohányzást az étkezések környékén, amikor a gyomorsav mennyisége általában a legnagyobb, valamint lefekvés előtt, amikor a fekvő helyzet növelheti a reflux kockázatát.

Korlátozza az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás növelheti a savas reflux kialakulásának esélyét.A cigarettázáshoz hasonlóan az alkohol is elzsibbaszthatja a záróizmok azon képességét, hogy szükség szerint szorosan zárjanak. Ha tehát olyan szerencsétlen, hogy savas refluxban szenved, jól teszi, ha megfontolja az alkoholfogyasztás csökkentését. Ez különösen igaz az étkezések idején.

Korlátozza a fájdalomcsillapítók használatát

Sokan közülünk gondolkodás nélkül használnak nem szteroid gyulladáscsökkentőket, például ibuprofent. A savas refluxban szenvedők számára azonban fontos megérteni, hogy az ilyen gyógyszerek negatívan befolyásolhatják a záróizomzat megfelelő összehúzódási képességét. Ennek következtében próbáljon meg nem használni fájdalomcsillapítókat az étkezés két oldalán néhány órán keresztül.

Csökkentse a koffein mennyiségét

A kávéban és a teában található koffein a záróizomban görcsöket okozhat, ezért jobb, ha étkezések idején kerüljük. Ehelyett fontolja meg, hogy ezeket nem savas folyadékokra, például vízre vagy akár tejre cserélje, amelyek segíthetnek az emésztőrendszer belső felületének bevonásában.

Egyen kisebb adagokat

Általánosan elismert tény, hogy a nagy étkezések több gyomornedv kiválasztását eredményezhetik, ami rontja a savas reflux általános hatását. Ahelyett, hogy egyetlen óriási étkezésből lakmározik, fontolja meg inkább a szerényebb étkezések fogyasztását, még akkor is, ha ezt rendszeresebben kell tennie. Mivel a savas reflux általában esténként jelentkezik a leggyakrabban, különösen akkor, amikor megpróbál elaludni, próbálja meg legalább a pazar vacsorákat elkerülni, és helyette valami szerényebbre cserélni.

A „kiváltó” ételek kiiktatása

Úgy tűnik, hogy egyes ételek sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak savas refluxot. A gyakori elkövetők közé tartoznak a fűszeres ételek és a szénsavas italok. Az olyan savas ételeket, mint a paradicsom és a citrusfélék, a szenvedők általában szintén jobb elkerülni.

Ha visszatérő savas refluxban szenved, hasznos lehet étkezési naplót vezetni, és feljegyezni az összes elfogyasztott ételt és italt. Ezt aztán össze lehet vetni a savas reflux epizódjaival, hogy megállapíthassuk, mely ételek váltanak ki különösen nagy valószínűséggel rohamot az Önnél.

Egyen korábban

Az alváshoz való lefekvés az egyik leggyakoribb kiváltó oka a savas refluxrohamoknak. Ennek persze van értelme, hiszen a vízszintes fekvés növeli annak az esélyét, hogy a sav finoman kiszivárogjon a gyomorból. Sok szakértő azt ajánlja, hogy törekedj arra, hogy az esti étkezés és az ágyba fekvés között legalább 2-3 órát várj, hogy a savszint mérsékeltebb szintre csökkenjen.

Aludjon ferdén

Ha a vízszintes helyzetben való fekvés növelheti a savas reflux kockázatát, akkor előnyös megoldás a ferde fekvésben való alvás. Próbáljon meg plusz párnákat használni, hogy ezt az enyhén megemelt pozíciót létrehozza.

Tartsa fenn az egészséges testsúlyt

A súlycsökkentés segíthet csökkenteni a savas reflux tüneteit. a túlsúlyos egyének nagyobb valószínűséggel szenvednek savas refluxban. Ennek oka, hogy a többletsúly miatt nagyobb nyomás nehezedik a gyomorra, ami a gyomortartalmat a nyelőcsőbe nyomja vissza.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük