Szúrós csodabogyó egészségügyi előnyei és hatásai

Szúrós csodabogyó egészségügyi előnyei és hatásai

Szúrós csodabogyó háttere és előnyei

A Szúrós csodabogyó, tudományos nevén Ruscus aculeatus, egy virágos növény, amelynek számos más elnevezése is van, mint például a dobozos magyal, térdmagyal, térdmirtusz, zsidó mirtusz, pettigree és édes seprű. Az Asparagaceae családba tartozik, amelyhez a spárga is tartozik. A mészáros seprű fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan lehet elkészíteni és fogyasztani.
A Szúrós csodabogyó Közép-Európából származik, bár ma már egész Európában és a mediterrán térségben termesztik. Legjobban teljes napsütésben, nedves talajban fejlődik.

A Szúrós csodabogyó egy kis cserje, amely akár egy láb magasra is megnőhet. Az elsődleges szárakon növő levélszerű struktúrák valójában lapított szárak, úgynevezett kladofillumok. A kladofillákon tél végén és tavasszal apró virágok nőnek, amelyek általában zöld vagy fehér színűek. Ezekből a virágokból végül piros bogyók fejlődnek.

A Szúrós csodabogyó gyógynövényként való felhasználása több mint 2000 éves, és először az ókori Görögországban dokumentálták. A nyugati gyógynövénygyógyászatban azonban csak az 1950-es évekig használták a hentest, népszerűsége azonban az 1970-es évek óta drámaian megnőtt. A gyógynövénygyógyászatban a gyökérszerű rizómák és a fiatal szárak a növény legértékesebb részei, bár egyes készítmények a teljes növényt felhasználják.

A gyógynövénygyógyászatban a Szúrós csodabogyó rendeltetésszerű felhasználása általában az erek összehúzása és a hajszálerek falának erősítése. A kutatók úgy vélik, hogy ezt a hatást elsősorban a ruscogin okozza, amely a hentestövis kivonatának egyik gyógyszerészetileg legaktívabb összetevője. Ez a kivonat számos más szteroid szaponinokat is tartalmaz, amelyek felelősek lehetnek a gyógynövény hatásaiért.

A Szúrós csodabogyó felhasználása

A keringési rendszer támogatása az egyik leggyakoribb oka a hentestövis kivonat szedésének. Ennek az étrend-kiegészítőnek a kapcsolódó felhasználási területei közé tartozik a duzzanatok kezelése és az artériák egészséges működése.

Jelek, amelyek azt jelzik, hogy szüksége lehet szúrós csodabogyóra

A legjelentősebb jelei annak, hogy szüksége lehet Szúrós csodabogyóra, a rossz keringéssel kapcsolatosak, különösen a lábakban. Ezek a tünetek elsősorban a görcsök, a nehézkesség, a viszketés, a kellemetlen érzés és a duzzanat. Az egészségtelen keringés további jelei közé tartozik az aranyér, a visszerek és a nyugtalan láb szindróma. A Szúrós csodabogyó segíthet a vízvisszatartás és a székrekedés kezelésében is, valamint enyhítheti a szem alatti sötét karikákat.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük