Tények a Jaboticaba gyümölcsről

By Alexandre CampolinaCampola - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3814767

A jaboticaba gyümölcs, amelyet az acai bogyók után a következő „szupergyümölcsnek” tartanak, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A gyümölcs állítólag jó antioxidánsforrásnak bizonyult, és kemopreventív hatást is mutat. Olvassa el ezt a NutriNeat-cikket, hogy még több előnyt megtudjon erről a csodagyümölcsről.

Tudtad?

A jaboticaba fa fájdalmasan lassan növekszik, és 4-10 évbe is beletelhet, mire gyümölcsöt terem.

A Brazília dzsungeleiben őshonos jaboticaba fa édes fekete gyümölcse miatt népszerű. A fa 12-45 láb magasra nő, és nagyszámú gömb alakú jaboticaba-gyümölcsöt terem. Brazíliában a jaboticaba gyümölcsét általában bor, zselé és lekvár készítésére használják. Az alábbiakban néhány érdekes tényt közlünk a jaboticaba gyümölcsről:

Megjelenés és méret

Vegyen egy marék jaboticaba gyümölcsöt, és úgy fogja érezni, mintha lila-fekete színű szőlőt tartana a kezében. Ezeknek a szilva méretű gyümölcsöknek az átmérője 1,5 cm és 4 cm között mozog.

Különleges megjelenés

Ami a Jaboticabát megkülönbözteti a többi fától, az a gyümölcsök elhelyezkedése a fán. Más gyümölcsökkel ellentétben, amelyek az ágakról lógnak, a jaboticaba gyümölcsök a fa törzséhez és ágaihoz tapadnak. Egyszerűen fogalmazva, a törzshöz tapadnak, és ezáltal jellegzetes megjelenést kölcsönöznek a gyümölcstermő fának. A jaboticaba fának ezt a szokatlan megjelenését gyakran tévesen valamiféle betegségnek tartják.

Tárolhatósági idő

A Jaboticaba-gyümölcsök könnyen megromlanak, mivel nagyon rövid az eltarthatósági idejük, mindössze 3-4 nappal a betakarítás után. Mivel a gyümölcsök gyorsan romlandóak, ezért a piacon gyorsan kell értékesíteni őket. Mivel nem maradnak sokáig frissek, néhány napon belül el kell fogyasztani őket. Ez a rendkívül rövid eltarthatósági idő azt is jelenti, hogy a termőterületektől távol eső helyeken nagyon nehéz a gyümölcsöket megtalálni.

Jaboticaba gyümölcsmagok

A gyümölcs méretétől függően 1-4 magot tartalmazhat. Az egész gyümölcs ehető, de a magok enyhén keserűek lehetnek, mivel tannint tartalmaznak. A keserű vegyületek jelenléte miatt azonban egyesek szerint a magok valamivel kevésbé ehetők. Tehát jobb lenyelni vagy kerülni a magokat, mivel a rágás keserű ízt hagyhat a szájban.

Táplálkozási érték

A jaboticaba gyümölcs 100 g ehető része a következő tápanyagokat tartalmazza:

gyümölcs (100 g)
C-vitamin 22,7 mg
Kalcium 6,3 mg
Foszfor 9,2 mg
Vas 0,49 mg
Tiamin 0,02 mg
Riboflavin 0,02 mg
Niacin 0,21 mg

Egészségügyi előnyök

Rákellenes potenciál

A gyümölcsben jó néhány „elismert rákellenes vegyületet” mutattak ki. Kevés tanulmány utal arra, hogy a jaboticaba rendszeres fogyasztása megvédheti az egészséget a rákos megbetegedésektől. Előzetes kutatások arra is utalnak, hogy a jaboticaba magok vizes kivonatai kemopreventív hatásúak lehetnek – korlátozhatják és késleltethetik a karcinogenezist. A gyümölcs és kivonata jó kilátásokkal rendelkezik a rák kezelésére.

Jaboticaba főzet – Magas gyógyászati érték

A Jaboticaba teának állítólag terápiás tulajdonságai vannak, amelyek számos egészségügyi állapot kezelésében hasznosak lehetnek. A jaboticaba gyümölcsök szárított héjából készített főzet állítólag rendkívül jótékony hatással van az egészségre. A főzettel való gargarizálás segíthet a torokfájás tisztulásában és a mandulák gyulladásának enyhítésében. Hagyományosan a főzet hasmenés és légzőszervi problémák, például asztma és vérhastély kezelésére is szolgál.

Segít a terhesség alatt

A terhesség alatti fokozott vasbevitel elengedhetetlen a fejlődő magzat egészséges növekedéséhez. A jaboticaba gyümölcs vagy a levének fogyasztása hasznos ebben a tekintetben, mivel ezek jó vasforrások.

Magas antioxidáns kapacitás

A sötét színű gyümölcs, különösen a héja jó forrása a magas antioxidáns hatásáról ismert fenolos vegyületeknek, például a rezorcinolnak, a flavonoidoknak és a kumarinoknak. Valójában a fenolos összetevők, mint például az antociánok, csak a héjban vannak jelen. Ezen túlmenően ezek a vegyületek erős gyulladáscsökkentő hatást mutattak ki. Így a jaboticaba gyümölcsök rendszeres fogyasztása hasznos lehet a gyulladásos állapotok széles körének kezelésében és megelőzésében.

Erősíti az immunitást

A jaboticaba gyümölcsök vagy kivonataik fogyasztása egyszerű módja annak, hogy megvédjük a szervezetet a káros fertőzésekkel szemben. A gyümölcs ugyanis kiváló forrása a C-vitaminnak, annak a tápanyagnak, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében. Mindössze 100 g jaboticaba gyümölcs körülbelül 22,7 mg C-vitamint tartalmaz. Így napi egy marék jaboticaba gyümölcs elfogyasztása csodákat tehet az immunitás erősítésében és az általános egészségi állapot javításában.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük