A kollagén káros hatásai

kollagén káros hatásai

1. A kollagénnek lehetséges következményei lehetnek a bélrendszer egészségére.

Meghan Lyle, MPH, regisztrált dietetikus, táplálkozási szakember és Arivale Coach szerint: „Bár a kollagénpeptidek mostanában nagy divat, használatuk előnyei még mindig tanulmányozás alatt állnak. Egyes klinikai vizsgálatok során mellékhatásokról is beszámoltak.

Több vizsgálatban is megfigyeltek gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat a kollagén-kiegészítők használatával kapcsolatban: egyes betegek székrekedést észleltek, amikor elkezdték a kollagénpeptideket a táplálékkiegészítő rendszerük részeként alkalmazni.

Mások – bár ritkábban – étvágycsökkenést észlelnek. Mindig a legjobb, ha beszél az orvosával, amikor új kiegészítőket vesz fel a kezelésébe, különösen a gyógyszeres kölcsönhatások elkerülése érdekében.”

2. Egyes emberek érzékenyek a kollagénfehérjére.

Bár sokan sikerrel jártak a kollagén használatával, vannak olyanok, akik nem lehetnek ilyen szerencsések.

„Néhányan érzékenyek a kollagénfehérjében lévő szabad glutaminsavra, és előfordulhat, hogy enyhe fejfájást vagy alvászavarokat tapasztalnak, ha túl sokat fogyasztanak belőle, vagy túl közel veszik be a kollagént lefekvéshez” – mondja Pamela Schoenfeld, MS RD LDN regisztrált dietetikus.

3. Vesekövet okozhat.

Az egyik nagy kollagén mellékhatás a vesékre nézve a vesekövek kialakulásának lehetősége.

Schoenfeld szerint: „Ha valakinek a kórtörténetében már előfordult kalcium-oxalátos vesekő, akkor jó ötlet, ha lassan haladunk a kollagén étrendbe való beillesztésével, és nem kezdünk napi 5-6 grammnál (kb. 1 evőkanál) többel.

Az egyik aminosav, amelyben a kollagén gazdag, a hidroxiprolin, oxaláttá alakulhat, és a vesén keresztül a vizelettel ürülhet ki. Megfelelő körülmények között ez vesekő kialakulását válthatja ki. Mindig igyon sok vizet, ha kollagént ad az étrendjéhez.”

Lehet, hogy megviseli a vesét, de a májra ritkán vannak kollagén mellékhatások. Szóval, hurrá!

4. A kollagén napi fogyasztása megemelheti a kalciumszintet.

És nem jó értelemben emeli a kalciumszintet. Ehelyett a kollagén hiperkalcémiához vezethet.

Dr. Samuel Malloy, a Dr. Felix orvosi igazgatója szerint: „Lehet, hogy észre sem veszed, ha megemelkedik a kalciumszinted, azonban ha túl magas a kalciumszinted, székrekedést, fáradtságot, hányingert, hányást és csontfájdalmat tapasztalhatsz.

Ez a mellékhatás azért jelentkezik, mert sok kollagéntabletta magas kalciumtartalmú tengeri forrásokból – azaz kagylókból – származó termékeket tartalmaz. Ha ezt a mellékhatást tapasztalja, érdemes megfontolni egy alternatív kollagéntermék szedését.”

Tehát a kollagén szedése miatt émelyítő érzés lehet, szinte mintha beteg lenne emiatt a mellékhatás miatt. Ez a reakció azonban személyenként eltérő, ezért legyen tisztában azzal, hogy hogyan érzi magát a kiegészítés szedése közben.

5. Allergiás reakciókat okozhat.

„A legkockázatosabb mellékhatások minden kezelésnél általában az allergiás reakciók” – figyelmeztet Dr. Malloy.

„A kollagén-kiegészítők vagy bőrkészítmények allergiás reakciót válthatnak ki, ami ritka esetben életveszélyes lehet. Az allergiás reakció tünetei közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban vagy azon a bőrterületen, ahol a kollagént alkalmazzák, a nyelv vagy a bőr duzzanata, zihálás, hasi fájdalom, hányinger és/vagy hányás.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal hagyja abba a kollagén szedését/használatát, és forduljon orvoshoz.”

6. A kollagéntől lehangoltnak érezheti magát.

A kollagénpótlás egyik legrosszabb hatása, hogy megzavarhatja a hangulatodat.

Ha extra kollagénfehérjét adsz a kúrádhoz, az triptofánhiányhoz vezethet. A triptofán csökkenése a szerotoninszinted csökkenését okozza, ami az idegesség, ingerlékenység, szorongás és depresszió érzésének esetleges erősödését eredményezi.

Ezt különösen fontos megjegyezni, ha már szenved hangulatzavarban.

7. Lehet, hogy elpazarolja a pénzét.

Dr. Arielle Levitan orvos és a Vous Vitamins társalapítója szerint a legjobb lehet, ha megspórolod a pénzed és elrejted a pénztárcádat, amikor a kiegészítő kollagénről van szó. Hogy miért? „Nincs olyan tudományos kutatás, amely azt sugallná, hogy ez valóban segít helyreállítani ezeket a szöveteket” – mondja.

„Inkább valószínűbb, hogy számos ismeretlen és nem tesztelt összetevőt szedsz. Ezeket a termékeket nem szabályozza az FDA, és tartalmuk megkérdőjelezhető a hatékonyság és a lehetséges mellékhatások szempontjából.

Véleményem szerint egy személyre szabott multivitamin szedése a megfelelő tápanyagokat tartalmazó, az Ön étrendjéhez, életmódjához és egészségügyi problémáihoz igazodóan sokkal valószínűbb, hogy azokat a tápanyagokat adja, amelyek ténylegesen építőkövei ezeknek a szöveteknek.

Például a C-vitamin bizonyítottan szükséges tápanyag ahhoz, hogy a szervezet valóban létrehozza a saját kollagénjét. Ez, a D-vitaminnal (amelyről szintén ismert, hogy kulcsszerepet játszik e testrészek felépítésének elősegítésében) és a biotinnal együtt valószínűleg hatékonyabb módja annak, hogy megadjuk a szervezetünknek, amire szüksége van a sérült szövetek, például a bőr, a csontok, a porcok és a haj fenntartásához és újjáépítéséhez.”

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük